- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kabaklı, havuçlu mantı
kabaklı havuçlu mantı
Bu günlerde et ve tavuklar hakkında çeşitli söylemler var. Bir müddet et ve tavuktan uzak durmak için etle yapılacak yemekleri sebzelerle yapıyorum. Hem sağlıklı hem de lezzetli oluyor.
Yapılışı:
2 adet yeşil kabak, ı tane büyük soğa2 tane havuç ayrı, ayrı yıkanıp soyulup rendelenir.. Tavaya 2 kaşık sıvı yağ konulur önce soğanlar, sonra üzerine havuç ve kabaklar konularak 4–5 dakika sote edilir. Kimyon, tuz ve karabiberi serpip. Sürekli karıştırarak ocaktan aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Hazır yufkaları üst üste koyulup sekize bölünür Böylece 16 adet yufkanız olacak. Yufkaların uzun kenarına kabaklı iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyulur. Uzun kenarlarından başlayıp rulo şeklinde sardıktan sonra içeriye doğru kıvırarak gül şekli verilir. Borcam ya da fırın tepsisini 2 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlanır. 2 su bardağı su, ½ bardak Sıvıyağ karıştırılıp böreklerin üzerine kaşıkla gezdirerek her tarafını ıslatılır.. Bir kenarda 30 dakika kadar bekletilir. Bu süre içinde börekler yumuşar. Sonra börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 derece alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25–30 dakika pişirilir. Fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavada sulandırılmış domates salçası 2 kaşık tereyağında kızdırılarak üzerine gezdirilir. İstenirse üzerine kırmızı pul biber, nane ve sumak konulabilir.
AFİYET OLSUN
NAHİDE ÇELEBİ