Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Kaç sınıf yazı vardır?

Kaç sınıf yazı vardır?
 

Aklıma geldi acaba kaç çeşit yazı türü vardır diye. Alfabeden söz etmiyorum. Makaleden, denemeden, fıkra türünden anlayacağınız.

Hadi birlikte sayalım?

Hoş yazı, boş yazı, loş yazı kaç etti; Üç. Devam edelim mi?

Gerek var mı?

Bence yok.

Bunlar da kendi aralarında üçe ayrılır.

O ayrılanlarda kendi aralarında guruplara ayrılır vs.

Şimdi başa dönelim. Ne demek Hoş yazı? İçi bilgi dolu, güzel üsluplu, edebi ve edepli, okudukça sürükleyen, sürükledikçe öğreten sizi hayata bağlayan yazılar. Böyle yazıların yazarı mütevazıdır. Yazarım derken bile incedir.

İkincisi neydi? Boş yazı. Okursun okursun içerisinde bir şey bulamazsın. Kendisi zaten sıkılmış limon gibidir. Üslup olmadığı için testere gibidir. Bu yazılarda edeple edepsizlik birbirine karışmıştır. Bir bakarsın iyi bir bakarsın kötü. Keskin dönemeçli yollara benzer. Böyle yazılar işportaya düşmüşçesine boldur. Böyle yazıların sahipleri yazarlığı kimseye vermek istemez. Donkişot gibidir.

Birde loş yazılar vardı. Loş yazılar adı üstünde, bohem takılır. Anlaşılmak yerine daha çok anlaşılmamak için yazılır adeta. Birkaç satır okuduktan sonra duman altı olabilirsiniz. Hayal gücü yüksektir. Macera serpiştirilmiştir. Böyle yazıların yazarları sanatçı havasında takılır. Akıllarınca dobradırlar dobra. Laflarını esirgemezler. Doğal davrandıklarını söylerler. Cinsellik ön plana çıkmaktadır. Yazarlarında saç sakal birbirine karışmıştır. Garip haller sergilerler. Kendilerinden önce ünlü olanların yollarındadırlar.

Ne diyeyim aklıma geldi birden. Kaç türlü yazı vardır diye.
Bende şimdilik bunları yazdım. Size gelince ister çoğaltın misalleri isterse eksiltin. O sizin bileceğiniz iş.

Ha birde okuduğunuz yazıların hangi sınıfa girdiğini de gözden geçiriverin.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..