Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '11

 
Kategori
Siyaset
 

Kaddafi’den sonra ne olur?

Kaddafi’den sonra ne olur?
 

Libya’da isyancılarla Kaddafi ve taraftarları savaşıyor. Anlayabildiğimiz kadarıyla dış müdahale olmazsa Kaddafi isyancıları bastıracak gibi görünüyor. 

Aslında Libya’nın durumu Mısır, Fas, Tunus gibi ülkelerden daha farklı incelenmelidir. Kaddafi yönetiminde hak, adalet, gelir dağılımı diğer Kuzey Afrika ülkelerden çok farklı gibi görünüyor. Nüfusu altı milyon olan bu ülkede, yıllardır Türk ve diğer ülkelerin firmalarının ne iş yaptığına bakarsak durum biraz daha aydınlanır gibi görünüyor. Kaddafi’nin henüz doğmamış çocukların bile evlerini yaptırdığını biliyoruz. Değilse altı milyon nüfuslu bir ülkede bunca firma ne iş yapıyor olabilir sizce? 

Libya’nın geliri petrol üretimine dayanmaktadır. Nüfusa oranladığımızda petrol zengini bir ülke olarak görünür; oysa, günde yaklaşık 85 milyon varil olan dünya ihtiyacının bir milyon varilini ihraç etmektedir. Yani, Libya petrolünün dünya için anlamı, % 1, 5 civarındadır. Emperyalist sistem bu oranı %20ler civarında halklara yansıtmıştır. Diyelim ki, Libya hiç petrol ihraç etmedi; dünyadaki petrol arzı % 1.5 azalır. Normalde bu oranın petrol piyasasına yansıması en fazla beş dolar seviyesinde olmalıdır. Yani, anlamsız şekilde varili 80 dolar olan petrol, 85 dolar seviyesine çıkmalıydı. Neden anlamsız dedik; üretim maliyeti 1.5 -5 dolar seviyesinde olan petrolü, Irak savaşı öncesi 18-20 Dolar, savaş sonrasıysa 80-85 dolardan alıyor idik. 18-20 dolar seviyesinde olan düşük fiyat Saddam’ın kellesi ve bir milyondan fazla Irak halkının ölümü pahasına 200 Dolar seviyesine yaklaşmıştı. 

Kısaca, sayıları elliyi bulmayan petrol şirketleri, insanların canı pahasına karlarını katlıyorlar. Libya’daki kargaşa onlar için bulunmaz nimetti ve bu yüzden petrolün varil l fiyatı hiçbir gerçekliği olmadan yüz doların üstüne çıktı. 

Diyelim ki, Kaddafi yönetimi kaybetti. Yerine gelenler Libya petrolünü özelleştirip güzelleştirecekler. Kısaca, uluslararası petrol tekelleri Irak’ta olduğu gibi varil başına iki dolar ödeyip Libya petrolünü de “ham” yapacaklar. Ve biz mazlum milletler iki dolarlık petrole yüz, iki yüz dolar ödemeğe devam edeceğiz. Dünya petrol fiyatlarını dengeleyen Saddam gitti, ardından Kaddafi ve güçleri yeterse Chavez’i de götürecekler. Ve biz, milyarlarca salak bunu seyredeceğiz… 

Efendim, orada demokrasi filan yok… Hangi demokrasiden bahsediyoruz? , Parasını ödememize rağmen kullanamadığımız doğalgaz demokrasisinden mi? Demokrasi safsatası altında dünya petrol tekellerine düzülmek zorunda değiliz. Bu yüzden, bütün ilkelliğine rağmen, Kaddafi’nin savaşı kazanması Libya ve insanlığın yararınadır.  

 
Toplam blog
: 23
: 703
Kayıt tarihi
: 03.07.10
 
 

Eski adıyla İ.İ.T.İ.A, yeni adıyla Marmara Üniversitesi İşletme mezunuyum. Çeşitli ulusal dergile..