Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '08

 
Kategori
Tıp
 

Kadın kemik iliğinden sperm olursa ?

Kadın kemik iliğinden  sperm olursa ?
 

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/technology/technology.html?in_article_id=511391&in_pa


Bebeğim hoşçakal. Babalık ölüyor mu?

"Babanın ölümü. Britanyalı bilimciler Kadın Kemik iliğini sperme çevirmeyi keşfettiler."

Daily Mail* web sayfasında bebeğini biberonla besleyen baba fotoğrafının yanında yer alan haber yukarıdaki başlıkla verilmiş:

"Yeni bilime göre babanın biyolojik rolü tehdit altında. Britanyalı bilimciler, erkekleri yaşam yaratma işleminin dışında bırakarak, kadınların kemik iliğini sperme çevirmeye hazırlar.

Bu buluş lezbiyen çiftlerin biyolojik olarak kendilerine ait olan bebekleri olmasına olanak sağlayacak. Gey çiftler de erkek kemik iliğinden yumurta üreten teknikleri kullanarak onları taklit edecekler.Newcastle upon Tyne Üniversitesindeki araştırmacılar tekniklerinin kısırlıkta yeni tedavilere öncülük etmede yardımcı olacağını söylediler.
Fakat muhalifler ( karşı olanlar) erkeklere ek iş çıkardığını ve ve bebeklerin bütünüyle yapay anlamda doğuyor olma yöntemini yükselteceği konusunda uyardılar. Kök hücreleri- bedenin anne hücreleri- üzerinde çalışan araştırma merkezleri, onları herhangi bir hücre tipine çevirebilir.

New Scientist mecmuasına göre, bilimciler bir kadın donörün (vericinin) kemik iliğindeki kök hücrelerini almak ve onları vitaminlerin ve özel kimyasalların kullanılması yoluyla sperme çevirmek istiyorlar. Newcastle profesörlerinden Karim Nayernia izin için başvurdu ve deneyler iki ay içinde başlayacak. Farelerle bu tekniğe öncülük eden biyologlar kadın hücrelerinden üretilmiş spermlerin ilk aşamalarının iki yıl içinde üretilebileceğine inanmaktalar. Fakat yumurtaları dölleyebilecek olgunluğa ulaşmış spermler için ek olarak üç yıl daha geçecekmiş. İlk aşama spermler halihazırda erkek kemik iliğinden üretilmiş durumda. Yetişkin bir Donörden - özellikle kanser hastasından- kök hücresi alımı embriyoların kullanımından doğan etik sorunları yerinden etmekte."

Yukarıdaki ironik haberi okuyunca haberden daha tuhaf bir soru aklıma geliverdi.

Bir zamanlar özellikle Amerika'da ortaya çıkan ünlü ve zengin kadınların babasız çocuk sahibi olma modası geldi hatırıma. Elbette doğan her bir bebeğin biyolojik babası da vardı, ama gizli tutuldular.

Ama şimdi..ya böyle bir moda yeniden çıkar ve bir kadın kendi çocuğunun da babası olmak isterse ne olacak? Etik olarak sormuyorum. İşin o yönünde çok kapsamlı sorular çıkabilir ortaya, aşkla, sevgiyle, ilişkilerle ilgili olarak.

Benim sorduğum soru genetik olarak taşınacak hastalıklarla ilgili. Cinsel kromozomları dahil tüm genetiği aynı bireyden alınan bir canlıda mutasyonlardan kaynaklanacak tüm hastalıklar doğrudan ortaya çıkacaktır.

Böyle kök hücresinden sperm yaparak çoğalmayı sağlayan bilim bu hastalıkları babası da anası da bir olan cenin canlanmadan, hatta planlanmadan çok önce saptama yeteneğine de sahip olabilecek elbette, ne dersiniz? Yeni sürprizler çıkabilir mi? Belki de akraba evliliği kategorisine giren bu işlem yani annenin hem ana hem de biyolojik baba olması tabu olur.

haber ve fotoğraf:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/technology/technology.html?in_article_id=511391&in_page_id=1965

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..