Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '15

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Kadınlar doğum yaptıktan sonra daha mı doğurgan olurlar?

Kadınlar doğum yaptıktan sonra daha mı doğurgan olurlar?
 

Kadınlar doğum yaptıktan sonra daha mı doğurgan olurlar?

Ebeveyn sohbet odaları, kadınların başlarından geçen, bir defa doğum yaptıktan sonra süper-doğurgan olduklarına dair hikayelerle doludur. Aynı şey, düşüklerden sonrası için de çok söylenir. Pek çok kadın, doktorlarının kendilerine hormon seviyelerinin daha uygun olması sebebiyle, bir düşük yaptıktan sonra hamile kalmalarının daha kolay olacağım söylediğini iddia eder.

Bebekler Konuşmadan Da İletişim Kurar Mı

Bir defa hamile kalmış kadınların doğurganlığının arttığını destekleyen veya yalanlayan hiçbir araştırmanın olmaması şaşılacak bir şeydir. Bir düşük veya hamilelikten sonra görülen yüksek progesteron seviyesinin, bazı kadınlara onların daha kolay hamile kalmalarını sağlayacağı söylenmiş olsa da, bunun doğruluğunu düşündüren yayınlanmış hiçbir kanıt da bulunmamaktadır.

Progesteron, hamilelik sırasında büyük miktarlarda üretilmenin yanı sıra, adet döngüsünün belli dönemlerinde de salgılanan bir hormondur. Rahmin iç duvarı endometriyum’un kalınlaşmasını sağlar; teorik olarak, bu da, döllenmiş yumurtanın oraya tutunmasına yardım eder. Bazı araştırmacılar, gerçekten, doğurganlık tedavilerinin başarı oranlarını artırması açısından progesteronu test etmektedirler.

Ama bu çabaların bazılarını yöneten İsveç’teki Uppsala Üniversitesi Hastanesinden üreme endokrinologu Anneli Stavreus Evers “Proges-teron seviyesinin, düşükten bir ay sonra hâlâ etkili olacak kadar yüksek bir yoğunlukta kalıyor olması pek mümkün görünmüyor” diyor. Bir düşükten sonra normal adette olduğu gibi rahmin iç duvarı dökülür ve sonra yine aynı normal adet döneminde olduğu gibi bu duvar yeniden oluşur. Hatta progesteronun adet döngüsünün yanlış zamanında yükselmesi implantasyonu engelliyor da olabilir.

Diğer bir olasılık ise, daha önceki hamileliklerin doğurganlıkla ilgili mevcut tıbbi sorunların iyileşmelerini tetiklemesi olabilir. Örneğin, Atlanta Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden üreme ve doğurganlık uzmanı Calleb Kallen’e göre, hamilelik sırasında hormon seviyesinde görülen değişiklikler, rahim içi hücrelerinin geri dönmek üzere başka bir yerde büyümesi şeklinde sık görülen bir durum olan endometriyoza sebep olabildiği gibi büyümekte olan rahim de kendi içerisinde daha sonra kaybolacak (eski enfeksiyonlar veya ameliyatların sebep olduğu) bir skar dokusu oluşturabilir.

Hamilelikten önce düzensiz adet gören bazı kadınlar anne olduktan sonra daha düzenli adet görmeye başladıklarını fark edebilirler. Ama bu tip doğurganlık farklılıkları hiçbir zaman sistemli bir şekilde araştırılmamıştır ve ancak pek az kadını etkilemiş olabilirler. Kallen “Çocuk doğurmanın gerçekten doğurganlık üzerinde yararları olduğundan pek de emin değilim” diyor.
 

 
Toplam blog
: 80
: 2949
Kayıt tarihi
: 13.01.13
 
 

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar 27 kişisel sergi açtı, çok sayıd..