Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '06

 
Kategori
Felsefe
 

Kadınlar ve kadınlar

Kadınlar ve kadınlar
 

Tarih boyunca kadın, felsefeden siyasete kadar birçok alanda konu olmuştur. Kadınları ''öteki'' olarak adlandıran ve aforizmalarında kadını aşağılayan Nietsche gibi ''feminen'' her şeye ve herkese sırt çevirenler belki de kadından ve onun estetiğinin yarattığı güçten korkmuştur diyorum. Paul Janet, Gabriell Seailles yada August Comte gibi kadını abartanlar da vardır elbette. Örneğin Comte kadını tapılacak bir varlık olarak ortaya koymaktadır. Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimi ile kadının toplumdaki ve sosyal hayattaki yeri daha fazla araştırılıp irdelenmeye başlanmıştır ve Feminist hareketlerin de açığa çıkmasına ortam sağlamıştır. Kadın günümüzde de ilgi çekici bir konudur: Kadının siyasetteki yeri, sosyal hayattaki fonksiyonları ve toplumda bir türlü kabul görmeyen eşitliği hala tartışılmaktadır ve maalesef hak ettiği değeri görememektedir.

Ancak tüm bu konuları bir kenara bırakıp başka bir konudan, daha eğlenceli bulacağınızı sandığım bir tespitimden bahsetmek isterim: Kadınlar erkeklere değil, kadınlara güzel görünmek ister.

Kadınlar sanıldığının aksine erkekler için süslenmezler yada “kendim için…” diye başlayan cümleleri de kısmen yalandır. Kısmen diyorum, zira kadınlar kendilerini iyi hissetmek için makyaj yapıp süslenseler de, asıl hedef kitle yine hemcinsleridir.

Belki bu düşüncemi, egolarına darbe ineceği için erkeklerin anlamaları zordur; fakat kadınlar ne demek istediğimi daha kolay kavrayacaktır diye düşünüyorum.

Şimdi bir erkekle bir kadının yan yana yürüdüğünü düşünelim. İkisi de görünüm itibariyle bakımlı ve hoş olsunlar. Bu çiftten kadın olana erkekler bakacaktır, bu aşikar. Ancak kadınlar da, ki erkek çok yakışıklı, çok iyi giyimli yada fark edilir bir stile sahip değilse, yine kadına yöneltecektir bakışlarını. Erkek kadına bakar, kadın da kadına bakar, çünkü kadın estetiktir, ilgi çekicidir, doğanın yansımasıdır. Doğa da dişil değil midir zaten.

Belki de kadının bu derece ''meta'' olmasının ardında yatan nedenlerden biri de insanoğlunun güzelliğe duyduğu zaaftır. Bütün erkek dergilerini kadın resimleri süslerken, kadın dergilerini de erkek resimleri süslemez, aksine hemen hemen tüm sayfalar da yine boy boy kadın resimleri vardır. Güzel kadınların en büyük hayran kitlesi de hemcinslerinden oluşur. Nitekim, bu sözlerimi Türkan Şoray yada Hülya Avşar gibi güzellikleri kabul görmüş ünlü kadınlar, gazete ve dergilere verdikleri bazı röportajlarında da doğrulamaktadırlar.

Yunanca ''Aisthesis'' kelimesinden gelen estetik, açık ve net olmayan duygusal alanla ilgili tüm bilgileri değil, sadece güzel ile ilgili olanları konu alan disiplindir. Kadınlar insanda fiziksel yansımalarına rastlanabilen salt güzelliğin ve estetiğin bilincine varma yetisine sahipken, erkekler ''cinsel çekicilik'' gibi birtakım engellere takılabiliyorlar. Kant''ın estetiği açıklarken dayandırdığı esaslardan biri “güzellik hiçbir karşılık gözetmeden hoşlanmadır” ilkesidir. Karşılıksız güzelliği kavrama, onun farkına varıp hayran olma durumu ne erkekler arasında, ne erkek ile kadın arasında vardır. Lisenin en popüler ve en güzel kızıyla çıkan erkeğin bir anda okulun bütün kızları tarafından ilgi görmesi, o erkeğin de estetiği ayırt etme yetisi olduğu inancındandır kanaatimce. Yani ''o güzel kızla çıkan çocuk, benimle de ilgilenirse, o zaman ben de güzelim'' gibi gizli saklı ve biraz da kompleks bir düşünce vardır ardında. Bu yüzdendir ki, erkek dayanışmasının aksine kadınlar arasında rekabet vardır. Bu rekabet, estetiğe duyulan zaafı ve bununla ortaya çıkan kıskançlığı körükler. Mitolojide bile kadınların güzellik ve estetik kaygısıyla girdikleri rekabetten bahsedilmektedir. Zeus''un karısı Hera, kızları Athena ile Afrodit arasındaki çekişme ve Afrodite''in güzelliğinin tescili için türlü hilelere başvurduğunu, Paris''e en güzel ölümlü olan Menelaos''un karısı Helena''yı rüşvet olarak teklif ettiğini biliyoruz.

Sheakespeare''in bir oyununda dediği gibi, “kadın zaaf demekmiş meğer”. Kadının güzelliğe duyduğu zaaf ise hemcinslerine duyduğu ilgiyi beslemektedir. Güzel kadın, üstelik zeki ise, işte o zaman çok tehlikeli bir rakiptir.

 
Toplam blog
: 20
: 25120
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Yazmak, tarihin zayıf hafızasına karşı, bir tedbir olarak ortaya konulan isyanın sanatsal vesikasıd..