Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '12

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Kadınlara hayat rehberi

Kadınlara hayat rehberi
 

NASIL AMA?


8 Mart’ta New York’ta 129 emekçi kadını bir fabrikada kilitli bırakılıp, çıkan yangında ölüme terk edilmesinin üzerinde tam 101 yıl geçmiş. Görünen o ki kadın haklarını savunmaya niyetlenen bu kadın işçilerin katliamının ardından dünyaca pek yol kat etmiş sayılmayız.

Son yıllarda basına yansıyan kadına şiddet haberleri ve gazetelerin 3.sayfalarında ancak yer bulabilen kadın cinayetlerini hesaba katarsak, neredeyse insanlarda bu vahşetin aşinalık yarattığını itiraf edebiliriz. Gerçi, 2005’ten bu tarafa kocası ya da sevgilisi tarafında öldürülen kadın sayısının 4 bin civarında olduğunu duyunca, ben de pek bir aşinalık durumu falan kalmadı. Bir kadın olarak düşündüm de, yarı şaka yarı ciddi, şiddet gören köyden kente bütün kadınlara, koca dayağından yırtmanın tüyolarını aşağıda maddeler halinde vermek istedim. Belki bir yardımı olabilir.

Ey Kadınlar!

1-Koca daima haklıdır! Kocanızın sizinle aynı fikirde olasını beklemeyin, keza o bir erkek! Önce bunu aklınıza iyice bir yerleştirin. Örneğin; adam yemek yağlı olmuş, diyorsa o yemek yağlıdır gerçekten. Sizin bu durumda hemencecik B planı yemeği devreye sokarak, bir koşu mutfağa koşup, bu yemeği de annen veya falanca komşu göndermişti sen o zaman bunu ye bey, canım vs. palavrasını sallamanız gerekir. Görün bakın adam başkasının yaptığını zannederek yemeği nasıl şapur  şupur götürüyor.

2-Sayın koca haber vermeden eve geç mi geldi? Hele ki ziftlenmişse, sakın nerde kaldın filan demeyin! Adam size hesap mı verecek alın eve kuzu kuzu.

3-Ev hanımıysanız ve kocanızın verdiği harçlığı yetiremediyseniz, aman ha sabah adam işe giderken ondan para istemeyin! Para isteyecekseniz, gece odanızda bunu ona uygun(!) bir dilde söyleyin. Zamanlamanız iyi olsun, tatlı işve yılan kocayı bile deliğinden çıkarabilir!

4-Gereksiz(!) yere vay o bitti vay bu da bitti, mutfakta bir şey kalmadı dırdırı etmek  yok! Kadın değil misiniz? Sinekten yağ çıkarmasını bileceksiniz!

5-Kocanın telefonu zırt pırt çalıyor olabilir, ey kadın zır zır etme! Kimdi o gibi sorular sorma!  Zaten sorsan da alacağın cevap ya’’Bizim Ahmet’’ ya da  ‘’Bana güvenmiyorsun haaa!’’ diye başlayıp senin acı ünlemlerinle sonlanan bir cümleden ibaret olacaktır.

6-Kayınvalideni asla çekiştirme!  Ne de olsa dokunulmazlığı olan bir mevcudiyet kocan ve elbette senin için.

7-Özellikle çalışan bir kadınsan ve kocandan daha fazla maaş kazanıyorsan, tehlike çanları ensende çalmaktadır. Kocana kesinlikle maaşını tam olarak söyleme. Üstünü bir hesapta biriktir ve ihtiyaç anında para isterse ‘’dişimden tırnağımdan arttırdım’’ diyerek tutumlulukta  ne kadar ileri gittiğini görerek en azından birazcık onda vicdan azabı uyandır.

8-Toplum içinde iyi bir yeri olup ta gerek sözlü gerekse fiziksel şiddete maruz kalan bir kadınsan şayet, hiç değilse ailecek karizmamız sağlam olsun fikirciğine sığınarak eş dost yanında kocanı bolca öv! Adam belki senin övgülerinden utanır da kendine bir dur der. Kısaca, kendini biraz olsun adam sanır.

Yukarıdaki  durumlardan hiç biri sana uymuyorsa  ve modern, aklı başında kocanla mutlu mesut yaşam sürerek dünyadaki  şanslı azınlıktan biri de benim, diyorsan beni  dikkate dahi almana gerek yok. Ama, bir kadın olarak bil ki Dünya Kadınlar Günü ülkenin bir yerlerinde bir kadın tebrik edilip hediyelere boğulurken, bir başka yerinde başka bir kadın acı içinde haykırmakta. 

Farkında ol sadece ve seslere kulak ver. Ne kadar tanıdık gelse de o sesler yalnızca kulak ver. Duyduğun o sesler karşı komşununki de olabilir, çok yakın bir arkadaşın da veya annen, kardeşin… Ya da sen… 

 
Toplam blog
: 4
: 342
Kayıt tarihi
: 25.01.12
 
 

30.01.1972 yılında doğdum. İlkokulu Almanya'da okudum. 1994 Ege Üniversitesi Ziraat fakültesini b..