Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '07

 
Kategori
Eğitim
 

Kahvaltı yapmanın öğrenci başarısına etkisi.

Kahvaltı yapmanın öğrenci başarısına etkisi.
 

Sabahları uyandığımızda 8-9 saat aç kalmış bir durumdayızdır.Kan şekerimiz düşmüş,huzursuz veyorgun hissederiz kendimizi.Bu drum hem fiziksel hemde pskolojimizi etkiler.
kahvaltı yapmamak kişilerin tüm gün boyunca enerji ve davranış bozukluklarına neden olur.Kahvaltının atlanması ve sonraki öğünden başlanması vücudun yenilenleri yağa dönüştürerek depolamasına neden olmaktadır.Bu yüzden genelde kahvaltı yapmayan kişilerde şişmanlık görülmektedir.Diyetisyenler diyetlerine başlarken kahvaltının önemi ve yapılmasını açıklayarak işe başlarlar.
Kahvaltı yapmayan öğrencinin kan şekeri düşük olduğu için vücudu yorgun,davranış bozukluğu gözlenebilir.Bu davranış bozuklukları zamanla sigara ve içki içmeye kadar kişiyi götürebilir.Vücutta enerji kalmadığı için 8-9 saat aç kaldığı için kişi davranışlarını istediği gibi kontrol edemez.Bu sorun kişinin hem pskolojisini bozar hemde kapasitesi kadar başarı gösterememesinin ezikliğini yaşar.
Yapılan araştırmaya göre kahvaltı yapan çocukların okulda gösterdiği başarı ve konsantrasyon kahvaltı yapmayan çocuklara göre daha fazladır.
Kahvaltıda protein alınması önemle vurgulanmaktadır.Yani bir bardak süt ve peynirli tost yeterli olabilir.
kahvaltı yamayan kişilerin vücutlarında metabolizma hızı düşer.Kahvaltı kişinin iş ve okul yaşantılarının başarılarını etkiler.Ayrıca kahvaltı yapmanın yaşlılığı geciktirdiği,yaşlılık döneminde ortaya çıkacak bazı hastalıklara engel olduğu idea edilmektedir.
İyi bir kahvaltıda protein muhakkak olmalıdır.Bu protein ihtiyacı yumurtadan,peynirden,sütten karşılanabilir.Kahvaltıda beyaz ekmek yerine lif oranı yüksek esmer ekmek tercih edilmelidir.Doğal meyve sularıda tercih edilmelidir.Çayın demir eksikliğine neden olması dolayısıyla sabahları yeşil çayda içilebilir.
Harvard Üniversitesi tarafınan yapılan çalışmalarda okula kahvaltı yapmadan gelen öğrencilerin kahvaltı yapan öğrencilerden daha başarısız olduklarını ortaya koymuştur.Çünkü kahvaltı öğrenmenin getireceği zorluklara karşı bir önlemdir.Konsantre olmak enerji ile mümkündür.Bu enerji kahvaltı ile alınmaktadır.KAHVALTI YAPMAK ÖĞRENME,DİKKAT,VERİMLİLİK,DAVRANIŞ ŞEKİLLERİNDE NORMALLİK,VÜCUTTA DİNÇLİK ,KONSANTRASYONDA ARTIŞ GİBİ VERİMLİLİKLERE NEDEN OLUR.SAĞLIĞIMIZI KORUR.Geleceğin en tehlikeli hastalığı olacak olan obezitenin baş düşmanı kahvaltıdır.

Anne ve babalara burada çok görev düşmektedir.Çocuklarımızın kahvaltı yapabilmeleri için alışmaları gerekmektedir.Kahvaltıyı alışkanlık haline gelmesinde anne ve babalara epey görev düşmekredir.Eğer çocuklarınız evde kahvaltı yapmıyorsa okulda muhakkak protein içerikli besinler yemesini sağlayın.Yapılan araştırmalar pasta va börek ile kahvaltı yapan çocuk ile protein içerikli besin alan çocuğun başarılarında farklılıklar var.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..