Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kahve keyfi ve sellülit derdi!

Kahve keyfi ve sellülit derdi!
 

Peki gerçek böyle mi? Kahveye karşı biraz önyargılı bir yaklaşım içerisindeyiz. Oysa kafein asırlardır yiyecekler ve içecekler içerisinde güvenle tüketilen bir madde. Kahvenin ve kafeinin sağlık üzerine potansiyel etkilerini araştırırken, Japonya'da uygulanmaya başlanan kahve banyoları da, Japonların çaydan yavaş yavaş kahveye dönüş yaptıklarını göstermekte.

Orta düzeyde kafein tüketiminin kanser, kardiyovasküler hastalıklar, fibrokistik göğüs hastalıkları ya da doğum defektleri de dahil olmak üzere herhangi bir sağlık sorunuyla ve selülit ile ilişkisi bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Kafeine hassas bireylerde stres artışı, uykusuzluk ve gastrointestinal sistemde irritasyon görüldüğü belirtilirken, genel tüketimde kafein hafif uyarıcı etki göstermekte ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. 150ml kafeinli kahve ortalama 80-110mg kafein içermektedir. 200-300mg kafein metabolik hızda %2-12’lik artış yaratmaktadır. Enerji harcamasını arttırarak, enerji alımını azaltmadan yağ yakımını arttırarak yağ depolarını boşalttığı için ve termojenik etkisinden dolayı kilo kaybına neden olur . Kafein alımını arttırmak, uzun sürede kilo alımını azaltabilmektedir.

Selülit, kilo problemi olmayan kadınlarda da görülebilen, “hapsedilmiş yağ” olarak da tanımlanan portakal kabuğu görünümüdür. Kadınların %90’ının sorunu olan selülit genetik nedenler, hormonlar, su tutumu, yağ hücrelerinin genişlemesi, bağ dokunun değişimi ve dolaşım bozukluğu sonucu ortaya çıkmakta ve yaşla beraber daha kötü bir hal almaktadır. Kafein yağ oksidasyonunu arttırıcı, yağ yakıcı etkisinden dolayı, paketlenmiş yağ görünümü ile karşımıza çıkan selülit sorununu tetikleyici etki göstermez. Aksine yağı ayrıştıran enzimleri harekete geçirir ve lenf akışını kolaylaştırır.

Piyasaya sunulan selülit kremleri içerisinde yapılan bir araştırmada 44 değişik bitkisel madde ve 39 değişik emollient kullanılan 32 ürün incelenmiş ve 14 üründe kullanılan kafeinin en yaygın ve belirgin şekilde aktif olan katkı olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanında piyasada kafein korseleri ve pedleri de selülit ile mücadelede ticari ürün olarak kullanılmaktadır.

Kahve, Amerikalıların en önemli antioksidan kaynağı durumundadır. Yani keyifle yudumlayacağınız şekersiz bir kahve size zarardan ziyade içerdiği antioksidanlar ile fayda sağlar.

Dyt.Ece Nevra Durukan

 
Toplam blog
: 5
: 876
Kayıt tarihi
: 02.04.07
 
 

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2003 yılında mezun oldum. UNICEF, Dünya Sağl..