- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kakaolu, Çaylı Kek
İftardan sonra çayın yanında tatlı yerine kakaolu, çaylı keki meyvelerle yerseniz çok hafif ve lezzetli oluyor. Bu sefer yanında servis etmek için kiraz ve mayıs portakalı (valensiya portakalı) kullandım.
Bu keki arzuya göre fırında veya tencerede buharda pişirebilirsiniz.
Bu keki içi su dolu çelik bir tavanın içine kek kalıbını koyarak ocağın üzerinde pişirdim. Kek kalıbının üzerine büyük bir el bezi koydum ve onun üzerine de büyük bir tencere kapağı koydum eğer büyük bir tencere kapağınız yoksa büyük bir tavayı ters çevirip el bezinin üzerine kapatabilirsiniz.
Kek kalıbım büyük olduğu için en az 35 dakika üzerini hiç açmadım. Duruma göre bir kürdan saplayarak kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Malzemeler:
Bardak ölçüsü 200 cc lik orta boy su bardağıdır.
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı soğuk demli çay
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
Tepsiyi yağlamak için 1 çorba kaşığı yumuşak tereyağı veya margarin
1 çorba kaşığı sirke ve 1 çimdik tuz
3 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu ve 1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
3 su bardağı un
Yapılışı:
Önce kek tepsinizin tabanını katı yağla yağlayıp, unlayın ve kekinizi yapana kadar buzdolabında bekletin.
Yumurtalarla şekeri iyice çırpın ve sıvı malzemeleri koyarak iyice karıştırın.
Kuru malzemeleri yani unu, kabartma tozunu, tuzu, vanilyayı, kakaoyu bir kabın içinde karıştırın ve eleyerek sıvı malzemelerin içine yavaş yavaş ilave edin ve karıştırın.
Kek hamurunu kek kalıbınıza eşit bir şekilde dökün ve tarif ettiğim şekilde pişirin veya fırında 175 derecede pişirin.
Afiyet olsun.