- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kakaolu elmalı kek
Size vereceğim kakaolu kek tarifi kendi mutfak denemelerimden biri. Kekin içine demli çayla beraber sütü ve sirkeyi ilave etmek. Kekin üstüne özellikle kakaolu kekin üstüne çiğ elma daha az kullanılıyor ama çok değişik bir tadı oluyor.
Bu keki yiyenler ilk iş aynı tabaktan bir tane daha istiyorlar ve hemen de tarifini. Eğer kekin üstüne rendelenmiş çikolata koyarsanız çok daha güzel oluyor.
Malzemeler:
2 veya 3 yumurta,
2 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı süt, 1 su bardağı soğuk koyu demli çay,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu ve 1 çay kaşığı karbonat,
1 çorba kaşığı sirke,
3 veya 4 çorba kaşığı koyu kakao( koyu renkli olması gerek kek hamurunun), 1 tutam tarçın,
3 su bardağı un (1 bardağı köy unu olursa inanılmaz lezzetli ve yumuşak oluyor.)
Limonlu suya batırılmış dilimlenmiş elma, arzu edilirse muz dilimleri de konabilir.
Yapılışı: Yumurtalar hacmi büyüyünceye kadar iyice çırpılıyor. Sonra şeker ilave ediliyor.
Tekrar hacmi iyice büyüyünceye kadar çırpılıyor. Daha sonra soğuk süt, soğuk çay suyu ve yağ ilave edilip karıştırılıyor.
Un ve kabartma tozunu daha sonra kakaoyu karıştırıp ilave ediyoruz. Un iyice yedirildikten sonra fazla çırpılmaz, hamuru dibi yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökeriz üstüne tarçın serperiz.
Arzu edilirse kırık ceviz, kuru üzüm, portakal veya limon kabuğu rendesi hamura tepsiye dökmeden ilave edilebilir.
PÜF NOKTASI: Fırın ısısı 180 derecedir. Dar bir kapta pişirip kek yüksek olsun istiyorsak fırın ısısını 180 derece ısıda iyice kabarana kadar pişirip (rengi değişmeden) , daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürürüz. Kek iyice pişip üstü koyu bir renk alınca hemen fırından çıkarırız, kurumasın diye. Altına ıslak bir bez koyarız ve buharı iyice çıktıktan sonra elma dilimlerini koyup üstünü kapatırız.
Sibel Koçarslan