Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Kalemin aydınlığında bir ömür.

Kalemin aydınlığında bir ömür.
 

Bartın'ın unutulmaz ismi gazeteci milletvekili Cemal Aliş


Tas tamamına 91  yıllık bir ömür. Derelerin altından çok sular aktı. Bartın’ın aydınlık evladı Cemal Aliş, milletvekilliğindeyken, gazetesinden kopmadı. Cumhuriyetle yaşıt Bartın Gazetesi, onun yokluğunda 91 yıl yaşadı ve yaşamağa devam ediyor. Oğul Esen Aliş, babasının vekili olarak Bartın’a hizmetlerin en büyüğünü yaptı. Baba emaneti gazeteyi bu yaşa, bu boya getirdi. “Oğlum heves ederse o devam eder” diyor baba Aliş.

KUTSAL EMANET:  Bartın’ın eski Valisi İsa Küçük “Her babanın harcı değildir 91 yıl yaşamak. Bu gazete, kuşaktan kuşağa devredilecek kutsal bir emanettir” derken, Vekil Yılmaz Tunç da “ Bartın Gazetesi, Bartın’ın hafızasıdır” demekte.

İL EMNİYET MÜDÜRÜ ALTINOK, BAŞKAN AKIN VE GAZETECİ ALİŞ, 91. YIL PASTASINI KESERLERKEN

         Tarihinde en çok  ödül almış bir gazete. Kanadalılar tarafından merak edilerek Bartın’a kadar gelen öğrenciler bile, “dedem bu kadar yaşasa öp de başına koy” diyen talebelerden tutun da, Başbakanlığın özel ödüllerinden mizanpaj sıralamasından, özendirmeden başarılıktan, basın özgürlüğünden Cumhuriyet ödüllerine kadar hepsini sinesinde topladı.

 

İŞTE. GÜNÜMÜZÜN ALİŞ AİLESİ BİR ARADA..

         Kadirbilir Bartın Belediyesinin katkılarıyle 290  sayfalık Büyük boy tarihi dev eser, Asma ve Yavuzaslan’ların yazılımı ile “Kalemin aydınlığında bir ömür” ismi ile yayınlandı.

Şimdiye kadar gelmiş geçmiş basılı eserler için hiçbir kula nasip olmayan dev bir kitap bu. Bartın’ın hem tarihine

           Hem geçmişine ve hem de geleceğine ışık tutan bir başucu kitabı olmuş. Vesile olanları kutlarız.

          T I L S I M   NEREDE?Babamın memuriyeti için bulunduğumuz yıllarda, şiirlerimi bassınlar diye, biraz da göze girmek için baskı makinesinin kolunu, yoruluncaya kadar çevirirdim. Makine, sellerden bulup çıkarıldı ama çevirdiğim kol, da sonradan bulundu.  Şimdi de  bu gazetenin köşe yazarıyım. Gazetenin sahibi kitabı imzaladığında benim için “ Kalemi ile Bartın’a unutulmaz katkıları olan” diye bahsediyor. Aramızda, gazete mazisi dolayısıyle tılsımlı bir bağ var.

         KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ:  Bütün eski valilerden tutun da Rıfat Ilgazlara, Fuat Edip Baksı’lara, Kaynarca’dan Miraç Güneşlere kadar değerli kalemler gelip geçti gazeteden. Aydınlık kalemlerin aydınlığında, Bartın’ın çehresi bu gazete ile aydınlandı. Gazetenin kurucusu ve sahibi, eski milletvekili  Cemal Alişi’in oğlu Esen Aliş, ne kadar gururlansa azdır.

         IŞIK SAÇAN :   Ve bu tılsım, kalemlerin aydınlattığı basın hayatı yolundaki kalemlerin saçtığı ışıkta yürüyen insanlarla Bartın gazetesi bir hazine. Dünyanın her tarafında abonesi var. On günde bir yayında. İlan evsafında olmadığı için, kendi cebinden çıkarıyor Aliş gazeteyi.  Kitabevinden destekleniyor.

Mahalli gazete okumak bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda, uzakta yaşayanlar,  bu gazete ile ölümleri, kalımları, doğumları, memleket haberleri arasında okuyup bilgi sahibi oluyorlar.

          BAŞKAN NE DİYOR ?  Belediye Başkanı Akın “ Kültür yayınlarından bir kitabı daha geleceğe armağan etmenin gururunu yaşıyoruz. Bartın’ın köklü tarihi, bu kitapta buluşmuş oluyor. Bartın’ın bir markası haline gelen, yayın çizgisi ile öğündüğümüz kesintisiz yayınlanan Bartın Gazetesi sahibi oğul Esen Aliş’i kutluyoruz. Aynı şekilde yazarlarını da. İbrahim Cemal Aliş’i, bir kurucu aydın olarak rahmetle anıyoruz” dedi

İŞTE O KİTAP:

BANA YOLLANAN KİTABIN İÇ KAPAĞINDAKİ YAZILAR, BİR VEFA ÖRNEĞİ. TEŞEKKÜR EDERİM.

 

ALİŞ, -SAĞ BAŞTA - ARŞİVLERİ KARIŞTIRIRKEN. sOL BAŞTA DA MEMLEKETİN EŞRAFINDAN ŞEKERCİLİKLE ÜNLÜ  BURHAN DEMİRKOL

ALİŞ VE BAŞKAN AKIN, BİR SERANOMİDE

RESMEN BÜTÜN TOPLANTILARIN BAŞLADIĞI YER, ORTAOKULUN ATATÜRK BÜSTLÜ BAHÇESİYDİ. ( RESİMDE ORTALARDA, ) EMNİYET MÜDÜRÜ TAHSİN CELLEK, CEMAL ALİŞ VE BELEDİYE BAŞKANI SAMANCIOĞLU

İSMET İNÖNÜ'NÜN BARTIN''A İLK GELİŞİ. ORTADA İNÖNÜ VE CEMAL ALİŞ. SOL BAŞTAKİ EM. MÜDÜRÜ TAHSİN CELLEK

ESEN ALİŞ, OĞLU  İLE BİRLİKTE

BARTIN GAZETESİ VE BARTIN ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ, SPOR ÖĞRETMENLERİ  ERTUĞRUL ÖDER İLE BİRLİKTE

BARTIN BOĞAZI VE DÖRT KABA KALASA BAĞLI TAHTADAN DÖNME DOLAP. YIL 1950

CUMHURBAŞKANI GÜL GELDİĞİNDE, GAZETEYİ ZİYARET ETTİYDİ

BAY VE BAYAN ALİŞ' ler

BARTIN 'DA, BARTIN GAZETESİNİN MATBAASINDA, BASKI MAKİNESİNİN KOLU ÇEVİREREK GAZETE  BASILDIĞI GÜNLERDEKİ MUZAFFER CELLEK .. GAZETECİLİĞE BU ÇAĞLARDA BAŞLADIM. BARTIN GAZETESİ BENİ GAZETECİLİĞE  İTTİ AYNI ZAMANDA

BU BAŞLARDAKİ ORTAOKUL ŞAPKASI, GECE GÜNDÜZ KAFAMIZDAN ÇIKMAZDI. ANCAK, YATARKEN ÇIKARIRDIK. TATİL GÜNLERİNDE, ÖZEL GÜNLERDE, EĞLENCEDE, PİKNİKTE, OKULUN YAZ TATİLLERİNDE BİLE GİYERDİK BU ŞAPKAYI NE HİKMETSE...DİĞER RESİMDE OKUL ARKADAŞLARIM. METİN KIRIKOĞLU İLE BERABER

ALİŞ VE KİRALIK EVİMİZ. BU EV,   "DE Kİ, BARTIN"  İSİMLİ KİTABIMIN KAPAĞI AYNI ZAMANDA . KİTABA İSMİ ESKİ BARTIN VALİSİ İSA KÜÇÜK VERMİŞTİ

BU YILIN BAŞLARINDA, BARTIN BELEDİYE MECLİSİ, HAKKIMDA BİR KARAR VEREREK, BENİ BARTIN'IN FAHRİ HEMŞERİSİ SEÇTİ. BU DURUMA GÖRE BARTIN'IN İİLK VE TEK  FAHRİ HEMŞERİSİ OLUYORUM. RESİMDE  BAŞKAN AKIN, HEMŞERİLİK BERAATINI VERİRKEN GÖRÜLÜYOR.

BARTIN GAZETESİNİN ÖNÜNDE GAZETECİLER VE  GAZETE SEMPATİZANLARI 91 . YIL KUTLAMALARINDA. HATTA KİTAP FUARINDA GAZETE SAHİBİ ALİŞ E BU MÜNASEBETLE  ŞİLT VERİLİRKEN, 91 YILLIK GECİKMİŞ BİR HİZMET DİYE DE ESPRİ YAPILMIŞTI.

TARİHİ BİR FOTOĞRAF. ESKİ BELEDİYEDE BİR SOHBET TOPLANTISI CHP BAŞKANININ DA BULUNDUĞU BİR GÜNDE, PARTİ MESELESİ DE KONUŞULUYOR ( BABAM  SAĞDA RESMİ KIYAFETLİ OLAN) Kİ, DEVİR NE KADAR DEĞİŞİK. EVİMİZİN MİSAFİR ODASININ DUVARLARINI, SOKAKTAKİ PARTİ AFİŞLERİNİN AYNISI SÜSLERDİ. EVİMİZE ÜST BÜROKRAT HANIMLARI MİSAFİRLİĞE GELDİKLERİNDE, BU AFİŞLERİ GÖRÜRLERDİ.

2011 YILINDA BİR KONFERANS VERMEĞE GİTTİĞİMDE, BARTIN GAZETESİ  OLAYI YUKARIDAKİ GİBİ DUYURMUŞTU. EEEEE, OLMASIN MI GARİ ! ONCA YIL BU GAZETENİN KOLUNU ÇEVİRMİŞİM., ŞİMDİ DE AYNI GAZETENİN KÖŞE YAZARIYIM BU GÜNE BU GÜN.  DEĞİL Mİ YA !

BARTININ ESKİ VALİSİ  İSA KÜÇÜK, İLK KİTABIM  İÇİN İMZA GÜNÜ TERTİPLEDİĞİNDE, BANA  BARTIN GAZETESİ ÖNÜNDE PLAKET VERİRKEN.

BARTININ ASMA KÖPRÜSÜNDE KAR.  BENİM BULUNDUĞUM YILLARDA BARTINA ÇOK KAR YAĞARDI.

BÜTÜN MERASİMLERİN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ  MAHALLİ, TARİHİ ORTAOKULUN ATATÜRKLÜ BAHÇESİ OLURDU. BİR BAYRAM GÜNÜNDE İZCİ KIYAFERLERLE  ( SAĞDAN İKİNCİ ÇÖMELMİŞ VAZİYETTEKİ  BEN )

BARTININ SİMGELERİNDEN  İSKELE RIHTIMI. o ZAMAN  MÜKEMMELDİ. ŞİMDİ MEZBEBELİK OLMUŞ. kIYI  BANTLARINININ MÜKEMMELT YAPITLARI TARİHİ İSKELEYE HENÜZ UĞRAMADI. OLSA OLSA  ARTIK GEMİ YANAŞMIYOR DİYEDİR MUHAKKAK.

 

VE O İSKELENİN ÇALIŞIR VAZİYETTEKİ ESKİ HALİ

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..