Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kalp sağlığı için yararlı gıdalar...

Kalp sağlığı için yararlı gıdalar...
 

İnsan, kalp sağlığı için yararlı gıdalar şeklinde bir yazı başlığı görünce, önce duruyor!... Düşünüyor biraz ... Gıda'nın kalbe dolayısıyla da insan vücuduna zararı mı olur diye?... Adı üzerinde, ''gıda'' ya!... Hele bir de Anadolu insanıysanız ve ''Can boğazdan gelir'' özdeyişine yürekten inanıyorsanız, iş biraz daha ciddileşiyor... 

Ama sanayi toplumuna girmiş siber çağa koşan bir dünyada yaşıyoruz artık!... Tüm yedikleriniz ve içtikleriniz de, iradeniz dışında değişime uğruyor... Çünkü gıda sektöründe olduğu gibi tarım da de, kapitalistleşme hızla artıyor... Dünyada meyve ve tarım üretiminde çok büyük tekeller ortaya çıkıyor... Bunlar dünya yiyecek piyasalarını ve dolayısıyla insanlığın yiyip içtiklerini denetimleri altında tutmaya başlıyorlar... 

Örneğin; geçmiş günlerde Prof. Kenan Demirkol sayesinde, ''gıda'' diye tükettiğimiz, kolasından baklavasına kadar, şeker ve şekerli ürünlerde, GDO'suyla oynanmış mısırdan üretilmiş, şeker bazlı mısır şurubunun insanlığa verdiği zararları öğrenmiş olduk!... 

Özetle, uzmanlar, ''Nişasta bazlı şeker insan metabolibolizmasıyla uyumlu değildir'' diyorlardı!... 

''Mısır şurubu elde edilen mısırın da GDO’lu mısır olma olasılığı yüksektir. Mısır şurubundan elde edilen yüksek fruktoz içerikli şeker, iç organlarda ve karın içinde yağlanmanın en önemli nedenlerinden birisidir. '' diyorlardı... 

''Yağlanma sonucu oluşan metabolik sendromla siroz, karaciğer kanseri, karaciğer rezeksiyonu (karaciğerin bir kısmının ameliyatla alınması) ve transplantasyonu gereken hasta sayısı da artmaktadır. Alkolik olmayan insanlarda da karaciğer yağlanması sık görülür oldu. Bu yağlanmayla diyabet ve kanser gelişmesi olasılığı artmakta.'' yorumlarıyla, durumun vehametini vurguluyorlardı!... 

Demek ki, içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, kronik hastalıkları salgına dönüştürdüğü gibi, kanser, kalp, siroz, diyabet gibi çok sayıda hastalığa neden olabiliyordu!... 

Prof.Kenan Demirkol' da, fruktoz'un şişmanlığa, şişmanlık da başta kalp damar hastalığından kaynaklı inmeye ve birçok kronik hastalığa yol açtığını belirtiyordu!... ''Türkiye’de denetim yok. Piyasada kayıt dışı fruktoz var. Etiketlerde fruktoz oranları belirtilmiyor.'' diyordu!... 

Bu işin şekerli tarafı, bir de işin tuzlu tarafı var!... 

Uzatmadan kısa keserek diyorum ki; insan vücudu tuzu, paketlenmiş ve işlenmiş yiyeceklerden( ben bunlara gıda diyemiyorum) gereğinden fazla alıyor... Fırınlarda sağlıklı denetim yok ve ekmeklerle zaten çok tuz alıyoruz!... Günlük tuz ihtiyacı en çok 6gr., sodyum ihtiyacı da 2.4gr.!...Bu yüzden paketlenmiş yiyeceklerin üzerinde sodyum ve tuz oranlarını okuyun...İşlenmiş yiyeceklerde bu oranlar yüksektir, o ürünlerden uzak durmaya çalışın!... 

Demek ki, en başta nişasta bazlı şeker, tuz, doymamış yağ ve işlenmiş tüm gıdalardan uzak durmak gerekiyor... 

Kalp sağlığına yararlı olan doğal yiyecekler, ister istemez yüksek tansiyon, damar sertliği, kolestrol ve kanser karşıtı bir kimliği de taşıyorlar!... 

Aşağıda kısaca incelediğimiz gıdalar, kalp sağlığı için yararlı gıdalar... 

Balık: Özellikle kutuplardaki deniz balıklarının içerdiği yağ ve doymuş yağ asidi diğer etlere göre daha düşük düzeylerde...Ayrıca bu balıklarda ki Omega-3 yağ asidi kalp krizini önlüyor ve her türlü felç riskini de azaltıyor!.. Somon, Ringa ve bizdeki ithal palamutlar, eğer doğal ve tazelerse, iyi balıklar... 

Kırmızı Mercimek: Fitonutrien içeriyor. bu madde de kalp hastalıklarını ve kanseri engelliyor... Kırmızı mercimek merkezi sinir sistemini koruyan B1 vitamini, ayrıca demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir içeriyor... 

 

Soğan: Kalbi güçlendiren, koroner damarlara esneklik veren bir kök gıda... Bu özelliğini koruması için onu pişirmeden, kavurmadan ve filizlendirmeden çiğ olarak tüketmek gerek!... 

Havuç: Kalp damarlarını esnetip genişletme özelliği var. İyi bir antioksidan...Kan damarlarının açılmasını sağlayarak felci önleyebiliyor... 

Alıç: Bu dağ meyvesinin yaprakları ve çiçeği de kalbe çok yararlı olan triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar içeriyor!... 

Sarımsak: Hintli bilim insanları sarımsağın kalp krizi ya da kalp ameliyatından sonra oluşabilecek hasarlardan kalbi yeni hasarlardan koruduğunu saptamışlar!...Sarımsağın vücudümuza en yararlı biyokimyasal özelliği, insan vücüdundaki toksinleri dışarıya atan çok güçlü antioksidan kapasitesidir... Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı varsayılmaktadır... Ancak günlük 3gr ortalamasını geçtikçe, sarımsak bu olumlu özelliğin kaybetmekte ve bu kez kalp, karaciğer ve böbrekler için risk üretmeye başlamaktadır!... Yani günde bir iki dişten (o da ezerek...) fazla yenmemeli!... 

Yulaf: Bir Viking yiyeceği olan yulaf, insanlar için güç kaynağı!.. Yulaf, vücuttaki hücrelere enerji, dokulara oksijen taşınmasında ve yıpranmış yaşlı hücrelerin yenilenmesinde önemli işlevleri üstleniyor!...Yulaf kepeğindeki betaglukan kolesterolün dengelenmesini etkiler ve bu şekilde kalp krizi riskini de azaltır...
Elma: 

Brokoli: Gene kalp dostu folik asit, fitonutrienler, lif, kalsiyum, potasyum ve kalsiyum içeriyor... 

Badem: İçerdiği lif, magnezyum, kalsiyum, demir, doku onarıcı riboflavin ve E vitamini ile bir kalp dostu!... 

Ispanak: Riboflavin ve gene kalp dostu folik asit içeriyor...O da magnezyum, demir ve kalsiyum kaynağı... 

Domates: İçerdiği likopen, bir antioksidan olarak kalp krizini engelelyici bir özelliğe sahip... Kırmızı etin yanında *çiğ* olarak mevsiminde tüketilen doğal domates, etlerdeki toksin etkiyi de azaltarak kalbe gene katkı sunuyor!... 

 

Soya: İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asit ve doymamış yağ asidi içeren soya, vücuttaki yağ ve kolesterolün emilmesini hızlandırarak, kalp damarlarının açılmasını sağlıyor

Siyah Susam: Zengin E vitamini içeren siyah susam, kalp damarlarının esnekliğinin korunmasında son derece etkilidir. Bunun yanı sıra siyah susamın içerdiği alfalinolenik asit (damarların duvarlarını kolesterole karşı koruyan bir asit türü) tansiyonu düşürme ve kanın pıhtılaşmasını önleme işlevine de sahiptir.

Yulaf: Linoleik asit ve B vitamini bakımından zengin olan yulaf, atardamarların sertleşmesini önler. Bunun yanı sıra yulafta bol miktarda bulanan lifler de kandaki LDL( kötü kolesterol ) oranını düşürür.

Ispanak: Folik asit içermesinden dolayı ıspanak, kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 25 oranında düşürebilir.

Çay: Çok zengin besin değerlerine sahip olan çaydaki en önemli yararlı madde, polifenoldür. Araştırmalar, çay yaprağında bulunan polifenolün kandaki kolesterol oranını düşürdüğünü, atardamarların sertleşmesini ve kanın pıhtılaşmasını önlediğini, tansiyon ve kan yağını düşürücü işlevlere sahip olduğunu göstermiştir... 

Bezelye: B vitamini , C vitamini ve lif deposu olan bezelye kalp için çok önemli gıdalardan biridir... 

Salatalık: Kabuk altındaki kimyasalı kalbe çok yararlı... Ancak organik salatalık için bu geçerli!.. Çünkü salatalığın kabuğundaki onu koruyucu ilaçlar , dokusunun derinliğine işlediği için, yıkama ile gitmiyor... 

Kiraz ve çileğin yanısıra, buğday, kök sebzeler, yeşil sebzeler ve suları, kavun, karpuz, şeftali, mısır gevreği ve hindi eti, kalp dostu gıdalar olarak değerlendiriliyor... 

 
Toplam blog
: 10
: 3379
Kayıt tarihi
: 07.02.11
 
 

1964 yılından bu yana hep ilaçlarla birlikte oldum... Yıllar önce, Erzincan'da, Şifa Eczanesi'nde ba..