Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

Kalpazanlık kolaylaştı

Kalpazanlık kolaylaştı
 

Para kaymak gibiyse, detayları kontrol gerekli...


Siyaset biliminde devletin en özet tanımının para basma yetkisi olduğunu okumuştuk, bu doğrultuda birebir taklit para basma faaliyeti olan kalpazanlık; devlet içinde devlet olmaya teşebbüs olduğundan cezası en ağır suçlardan biridir, bunun için kalpazanlar parayı en fazla % 99 taklit ederek basarlar ki akıllarınca aldatma sınırında kalsın.

Ancak kalpazanlık için artık çok donanımlı bir baskı tesisine ve eksik basmaya gerek duyulmamaktadır. Çünkü; çok kolay yöntemlerle taklit para üretilebilmekte ve hatta kalpazanık suçuna belki girmemektedir.

Parakende alışverişlerde taklit paralar dolaştığını dinleyince ve bana da bir tane 50 TL yutturulunca işi kurcalamaya başladım.

Piyasa da dolaşan paralar baskı değil fotokopi ve gün içinde özellikle Eminönü'nde sürücü belgesini veya nüfus cüzdanını maskot ölçeğinde küçülten (alın teriyle yevmiyelerini kazanan) seyyar renkli fotokipcilerdeki makinalar enine boyunca izleyince art niyetlilerin bunu gündüz olağan fotokopi yerine akşam para fotokopisi için kullanabileceklerini ve bu makinaları satanların müşteri standardı aramadığını fark edince piyasada dolaşan kaymak gibi kaygan banknotların üretim tekniğini çözmüş oldum.

Ardından orijinal banknot ile fotokopi banknot arasındaki farkın en basit ayrımını inceledim ki;  çok kolay olduğunu ayırt ettim. Elinize geçen banknota parmaklarınızla dokunduğunuzda

1- Orijinal banknot tırtıllı, fotokopi kapmak gibidir.

2- Banknotun en üstündeki  'Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası' yazısı orijinalde hissedilecek kadar kabartı fotokopide kabartısız kaymak gibidir.

3- Daha detaylar mor ışıkta açıkça ortaya çıkmaktadır.

Bu doğrultuda alışveriş yaparken almak zorunda olduğunuz banknotları parmak aranızda alarak iyice dokunun kaymak gibi kaygansa detaylarına bakın yoksa minik renkli fotokopi makinalarının orta yerde satıldığı ortamda en kolay para edinme yolu olan fotokopi paranın çoğaltılması kurbanı olmayın.

 

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..