Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Kamuoyu ve medyanın anket algısı

Kamuoyu ve medyanın anket algısı
 

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte doğal olarak yazılı ve görsel medya,  aday adaylarıyla mevcut belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu bir takım anketler düzenlemeye başladı. Bu anketlerde sitelerin okuyucu oranlarına ve hitap ettiği kesime göre değişik nitelikte sonuçlar çıkmaktadır. Bu tip anketlerin güvenilirliği her zaman tartışmaya açık ve maalesef gerçeklikten uzak olmaktadır. Herhangi bir sebeple yapılan bu anketler sadece mevcut okuyucu kitlesinin isteğini belirtmiş olmaktan öteye geçememektedir. Anketlerde önemli olan toplumun tüm kesimlerini içine alabilecek ve demografik unsurlar gözetilerek yapılmalıdır.

Aksi halde yapılan anketlerin hiçbir gerçekçiliği ve tutarlığı yoktur. Bir internet sitesinin yaptığı bir ankette gerçekte toplumda değeri yüksek olan birinin düşük oy oranı aldığını gözlemliyoruz. Fakat durum böyle değildir. Az önce saydığımız nedenlerden; gerçekte beğenilen, beklentisi yüksek olan adayların anketlerde düşük oy almasının asıl nedeni de budur. Anketlerde katılım oranının önemli olduğu kadar önceden belirttiğimiz gibi bölgesel olarakta kapsam/alan çok önemlidir. Anketin yapılma zamanı, anketi yapan kurumların objektifliği, anketin oylandığı tarihler arasındaki adayların üzerinde olan kamuoyu algısı… gibi etkenler yapılan anketleri etkilemektedir.

Bu yüzden Yerel seçimler yaklaşırken özellikle ‘Yerel medya’ tarafından yapılan anketlerin gerçek sonuca ulaşmada önemli bir role sahip olacağını düşünmüyorum. Başarılı olan isimler zaten bir şekilde kamuoyunun takdiri kazanmışlarsa bunu sadece bir anket üzerinden göremeyiz. Halkın takdiri kazanmak, bir anket üzerinden kamuoyu algısı yaratarak üst sıralarda gözükmekten daha elzemdir.

Ülke yavaş yavaş yerel seçimlerin atmosferine girerken tüm partilerde şimdiden bir heyecan başladı. Ülkemizdeki bu heyecana tüm illerimiz ortak olarak, kendilerine düşen payı fazlasıyla alıyor. Partilerin aday adayları açıkladığı şu günlerde tüm partilere ve adaylara çalışmalarında başarılar diliyorum.

SAMET SERBEST

https://twitter.com/SAMETSERBEST

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..