Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kanola yağı ve soslu kuzu pirzola

Kanola yağı ve soslu kuzu pirzola
 

Benim mutfağım her zaman yeni lezzetlere açıktır. En büyük zevkim marketlerin gıda reyonlarını gezmek ve yeni neler cıkmış araştırmaktır. Yine bir market gezintimde kanola yağı dikkatimi çekti. Hemen aldım ve internetten kanola yağı hakkında bilgi topladım. Daha sonrada soslu kuzu pirzolada kullandım. Diğer bitkisel yağlardan koku ve tat bakımından hiçbir fark göremedim. Onun için bende kanola yağını sizlerle paylaşmak istedim. En çokta diğer yağlara göre, özelliklerinin daha fazla olması ilgimi çekti. Kanada'da geliştirilmesinden dolayı ona İngilizce "Canadian Oil Low Acid" (düşük asitli Kanada yağı) sözcüklerinden türeme, "Kanola" adı verilmiş. Oleik asit, linoleik asit ve Omega–3 yağ asidi içermesi ve doymuş yağ oranının yalnızca %7 civarında olması (bu oran zeytinyağında %15, ayçiçeği yağındaysa %12) nedeniyle, sağlığımız için yararlı kabul ediliyor. Kanola yağı en ideal yağ oranlarına sahip bir bitkisel yağ.

Özellikleri; kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahip. Diğer yağlara göre ısıya fazla dayanıklı özellikle kızartmalarda. Benzerleri arasında en düşük doymuş yağ oranına sahip. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega–3 yağı içeriyor. Kanola yağı zeytinyağının bir alternatifi olarak tercih edilmesi gereken bir yağdır. İnsanların besinlerle linoleic acid alması gerekir. Çünkü vücudumuz bunu sentez edemez. Lifli sebzelerde, fındıkta, tohumlarda, anne sütü, balık (tuna, karides, somon, sardalya, ringa balığı) ve tohumlardan yapılan yağlarda (kanola yağı) bulunur. Kanola bitkisinde bu yağ asitleri diğer yağlara oranla daha fazladır. Linoleic acid merkezi sinir sistemi, göz ve trombositler için gereklidir. Kolesterol seviyesini ve trigliserid seviyesini düşürür. Kan hücrelerinin akışkanlığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller. Çoklu doymamış yağları daha çok yedikçe en güçlü antioksidan olan E vitaminini alma imkânımız artar. E vitamini Kanola yağı, ayçiçek yağı gibi yağlarda, yumurta, fındıkta bulunur. Daha az miktarda meyve, sebze, et ve balıkta bulunur. 2 çay kaşığı kanola yağında 1, 9 mg E vitamini bulunur ki bu da almamız gereken miktarın 1/5 idir.

Dünya'da yıllık üretimi 22 milyon ton civarındadır. Rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinir. Ancak kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır.
Eskiden kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki % 45–50 oranındaki Erüsik asit içeriği, ıslah çalışmaları ile % 0 düzeyine düşürülmesi kolzanın bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınmasını sağlamıştır. Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar sürmektedir. Bu kadar bilgiden sonra şimdide sıra soslu kuzu pirzolanın tarifinde mutlaka deneyin.

MALZEMELER:

1kg kuzu pirzola

1sb kanola yağı

SOS İÇİN:

1 sb et suyu

50gr sadeyağ

1 çorba kaşığı un

1 çb rendelenmiş kaşar peyniri

2 yumurta

2 sb galeta unu

Tuz, karabiber

Kızartmak için kanola yağı

YAPILIŞI:


Pirzolaların hepsini bir su bardağı kanola yağı ile her iki tarafı iyice kızarana kadar kuvvetli ateşte 5 dak. kızartın. Kızaran pirzolaları tavadan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Sosu için bir kaba 50 gr sadeyağı ve un koyun. Un bir iki dakika kavurun. Bir bardak et suyu ilave edin. Koyu bir salça kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirin. Rendelenmiş kaşar peyniri, karabiber ve tuz ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın ve bir kenarda biraz ılıması bekleyin. Pirzolaları teker teker bu salçaya batırarak biraz donması için yağlanmış bir tepsiye dizin. Pirzolaların üstündeki salçalar donunca bunları çırpılmış yumurtaya ve sonrada galeta ununa (galeta ununun içine kırmızıbiber, kekik gibi isteğinize bağlı olarak baharat karıştırabilirsiniz) bulayarak kızdırılmış yağda kızartın. Daha sonra servis tabağına alın ve sıcak sıcak servis yapın. Süslemeyi de unutmayın. Afiyet olsun.

Güzel sözler:

Neler yedi bu diş, ne altın oldu ne gümüş. Diş sağlığımıza özen gösterelim.

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..