Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '07

 
Kategori
Haber
 

Kanser riski azalıyor

Kanser riski azalıyor
 

Memenin aradabir elle kontröl edilme sekli


Agrisiz, sizisiz ve düzenli periyodlar ve ayni zamanda teni güzellestirici genclik iksiri diye tanitilan ve 1960 yilinda "Envoid" isimli dogumkotrol hapi Amerika'da piyasaya sürülünce cok ilgi görmüstü. Hemen ardindan bir sene sonra Almanya'da "hormon" adi altinda dogumkontrol hapi, evli veya bir kac cocuk dogurmus kadinlara doktor recetesiyle satiliyordu. 60 -li yillarin sonlarina dogru cinsellik konusu müstehcen kimliginden cikarilinca, gizlilik ortadan kalkti ve bugün kadinlarin ücte biri dogumkontrol hapi kullaniyor.

Meme kanserine yakalanan kadinlarin sayisinda enorm artisin nedenleri arastiriliyorken, menopoz sonrasi hormon alinsin mi, alinmasin mi ikilemiyle kadinlarin kafalari iyice karistirilmisti. Menopoz sendromlarinin bir hastalik olmadigi aciklanirken, cok rahatsizlik veriyorsa, 5 seneden fazla ve yüksek dozda hormon alinmamasi öneriliyordu.

Cinli kadinlarin menopoz sendromlarini hafif atlatmalarinin nedenlerini, beslenme kültürlerine bagliyor uzmanlar. Özellikle hormon iceren soya fasulyesini, sebze ve deniz ürünleri sofralarindan eksik etmediklerinden kaynaklandigi ileri sürülüyor.

Stresin de menopoz sendromlarini artirdigini, muntazaman yapilan sporlarlarin yarari oldugu ileri sürülüyor.

Uzun süren arastirmalar sonuclandi. Iki hafta önce gelen Focus dergisinde okudugum istatistiksel sonuclari nazicane, henüz bilgi sahibi olamamislar icin paylasmak istedim.

Menopoz sonrasi, yüksek dozda hormonterapi ilaclari almayan kadinlar da, meme kanseri sayisinda cok- fazla bir düsüs kaydedildigi belirtiliyordu haber de.

Doktorlar daha az hormon ilaci yazmaya basladiklari 2003-2005 yillari arasinda meme kanserine yakalanmayanlarin sayisinda, yilda yüzde on/ yüzde 15 azalma oldugu saptanmis.

Almanya icin gecerli bu verilere göre; kanser hastaliklariyla ilgili indeks calismalari yapan Eksperlerin cikardiklari sonuclari degerlendirip aciklayan Dr. Alexander Katalinic, böyle devam ederse her yil tümörlü hasta sayisinda, 5500 azalma kaydedilecegini ileri sürüyor.

Daha önce, 2002 senesinde kuzey Amerika'da, Women's Health Initiative / kadinlarin saglik sorunlariyla ilgili girisimlerin sonunda elde edilen veriler de, yüksek doz da hormonterapileri kanser riskini artirdigina aciklik getirmisti.

Saglik konusunda uzmani olmadigimiz bilgileri (ben de dahil) iyi niyetle paylasiliyor olsakta, uygulamadan önce, genel saglik durumumuzla ilgili bilgilere sahip ev doktorumuza, veya uzman kisilere danisilmasinin önemi mutlaka hatirlatilmalidir.

Burada, tv de recetesiz satilan hertürlü bitkisel ve kimyasal ilac reklamlarin da, verbal ve yazili hatirlatma sürekli yapilir. Ayni uyari gazete ve dergilerde ki ilac reklamlari icin de gecerlidir ve uygulanir.

"Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packunsbeilage und fragen Sie ihren Arzt oder Apotheker"
Riziko ve yan etkileriyle ilgili bilgiler icin ilac tarifnamesini okuyun ve doktorunuza veya eczanenize danisin.

Sevgiler-saygilar

Mine

14.07.2007
 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..