Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
9320
 

Kara lahana dolması ( Karadeniz)

Kara lahana dolması ( Karadeniz)
 

Malzemeler:

İç malzemeleri
1, 5 su bardağı pirinç
4 baş kuru soğan
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı doğranmış maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ

Ayrıca
2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
kaynamış su

Hazırlanması:

1. Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin. Bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. Yaprakları teker teker yıkayın.

2. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. Yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun. koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. Karalahanaların soğumasını bekleyin.

3. Karalahanalar soğurken 1, 5 su bardağı pirinci iyice yıkayın. 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. İç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.

4. Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin.) Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. Yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. (dolmaların kısa ve -annemin tabiriyle- tombiş olmaları gerekiyor)

5. Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin. En üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık yarım saat) Portakal ağacına teşekkürler.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

bir karadenizli olarak şunu söyleyebilirim panacar(lahana)dolmasının yanın yaprak sarması, pancar çorbası, biber kızartması ve tuzlu kavurması olursa taflan tuzlusu ve büyük bir bardak çayyy..off memleketi özledim , yemekleri özledim,,:((

blackeagle28 
 06.11.2007 13:07
Cevap :
Memleketiniz gerçekten de herşeyi ile çok güzel,bir de turşu kavurması koyayım sizin için:)  06.11.2007 21:39
 

Ordu'luyum ve karalahana dolması,çorbası kışın vazgeçilmezlerimizdendir.Elinize sağlık ,tarif etmişsiniz,bilmeyen ve denemeyenler de denerler ve bu lezzeti bilenlerle paylaşmış olurlar .Sevgimle

mavinin güncesi/hanife 
 04.11.2007 22:40
Cevap :
Merhaba gerçekten de kara lahana nefis oluyor .Turşu kavurması sever misiniz onuda ekleyeceğim.sevgiler...  06.11.2007 21:40
 

ya ben bu yemeği tanıyorum.ofluyum ben.bak şimdi aklıma soktun dolmayı yaaaaaaaaa.nese elinize sağlık

Faik Sedat 
 04.11.2007 20:23
Cevap :
Kara lahana dolması gibi var mı değil mi? Birde turşu kavurmasına ne dersiniz:))  06.11.2007 21:41
 

bunu süper yapıyor..sarması uzun sürüyor biraz ama yerken 5 dakikada bitiyor.

Yine Yeni Yeniden 
 04.11.2007 14:45
Cevap :
Teşekkür ederim.Umarım beğenirsiniz deneyince .www.illedeyemek.blogcu.com burası da benim blogum hergün güncelliyorum sevgiler...  04.11.2007 18:14
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 21
Toplam yorum
: 32
Toplam mesaj
: 13
Ort. okunma sayısı
: 3346
Kayıt tarihi
: 09.08.07
 
 

Sınıf öğretmeniyim. Halen öğretmenlik yapmaktayım. Ayrıca 10 senedir takı tasarımı yapıyorum. Yemek ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster