Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '17

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Karadeniz rengini şimdiden belirledi: " Cumhuriyetle doğduk, Cumhuriyetle varız, Cumhuriyet baş tac

Karadeniz rengini şimdiden belirledi: " Cumhuriyetle doğduk, Cumhuriyetle varız,  Cumhuriyet baş tac
 

Yıldız Metin Yücel çifti, Konaklarında


Bir Demeklesin kılıcı gibi, memleketin tepelerinden inen şu SIT alanlarının yöresini, ve süresini acımazsızca  ortaya koyan kanun, her yıl ucun  ucun  toprağa gömülse dahi, ucu, ta bir başka  yerlerden, yeniden çıkıyor. Bir müddet ortalıklarda dolaşıp,  gündem oluşturduktan sonra, işlevi bitince, başka bir mevsimde insanların karşısına tekrar çıkıyor.  bir müzede sonra  hortlayarak  feryat ve figanlarla  yine de yeryüzüne tekrar çıkıyor.

Bartın’da, asırlık konaklar var. İçinde veya dışında  otururan lar da var bu konağa göz kulak olmak için. Bir bakmışsınız bu eski  fakat tarihi binalar, insanoğlu ile aşık atıyorlar. Bakmışsınız, konaktan evvel, sahibi  ölüp gidiyor. Geriye ise sadece, varislerden  sadece biri eksilmiş oluyor.

Örnek olarak Asma Caddesi yolu, tam bir SIT bataklığı. Çocukluğumda dar geçitlerden, tehlikeli kıvrımlardan geçe geçe yol yaptığımız bu yerler, hala ayakta. “Yıkılmak” üzere kurgulanmış sanki. Kimin üzerine yıkılacağı da belli değil.

Gelmiş, geçmiş idareciler,  SIT uygulanmasında yeniden yapılandırma safhasında hep ünlü “Fatma Hanım Konağı”, daima misal gösterilir. Sebebi de,  “örnek bir” özelleştirme ile yapıt, bu günkü halimi almış olmasındandır.

Halen 11 oda ve 20 kişilik yatak kapasitesi ve 30 kişilik restoranı bulunan konak, Fatma Hanımın oğlu ve gelini olan Metin ve Yıldız Yücel tarafından bu gün,  işletilmektedir.

Bartın’da bu gün pek çok varisli evler, tarihi vasıflarını  kaybederek toprağa karışmaktadır.

Konağı olan, restorasyon parası da avucunda ise, ona karada ölüm yok. Ayırdığı  o para ile evini, tekrar geri alabilecek demektir.parası da varsa, evini kurtararak gerişe almakta.

Bir acıklı ve hazin öyküdür SIT alanlarında birlikte yaşamak. Bu alanlarda at oynatanlar, daima birbirinin gözlerine bakmaktadır. Gözlerden biri, daima diğerini kontrol eder. “ Kim,  hangi zamanda ve  ne zaman” toprağa düşecektir diyerekten.

Bartın’da yüzlerce tarihi yapıt var. Fakat karşılığı nakit olarak yok. Olmadığı için de karşılıklı bekleyiş sürüyor. Acıklı bir durum. Buradaki konaklar, emr-i hak  ile göçü bekler yıllar yılı. İnsanoğlu da öylesi. Kim kimden  önce gider, işte o emr-i hak’ın yazılış   tarihi ve saati  belirler.

Denilebilir ki, kelle kulak yerinde, namı dört  bir cihanda anılan öyle konaklar var ki, Cumhuriyetimizle yaşıt. “Cumhuriyetle doğduk, cumhuriyetle varız. Cumhuriyet ölse bile, bizim  ahfadımız ölmez, zira temelimizde cumhuriyet var” dercesine herkesin gözüne baka baka bu milli şarkılarını söylüyorlar.

Göreceksiniz bak. Bu referandumlarda en çok Karadenizin bu yöresi kazanacak.

"S İ T " ÜZERİNE BİR MANİ  DE BİZ PATLATALIM DEDİK:

“Asırlık evler şahane / SİT dersen bahane / Ölü evi bekler gibi / SİT’ler de bekler bizleri / Al başına çal sen eserlerini / Ülen bu nasıl iş / Elemtere şiş / Kem gözlere şiş “

“Gelin uyandıralım SİT’leri / Diyelim asırlarca uyuttun bizleri / Hiç arlanmaz utanmaz mısın ki / Seninle veriyoruz sinir harbi / Ve de üçüncü Dünya Harbi / Bu yüzden çıkacak, dünyanın çivisi / Çıkıyorsun  karşımıza hep adım başı / SİT kadar “SİT düşsün tepene” e mi? “

“Bu fasulye iki buçuk lira / Hem kaynasın hem oynasın / Men Dakka men duka / Ne hakla otuz beşe bakla / Demezler mi adama / Ey SİT Efendi SİT efendi / Yıkıl git karşımızdan şimdi / Yedin, yuttun sen bizleri / SİT'sen,  bil  SİT'liğini / Sittin sene bekleyemem ben  seni

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ev ve açık hava

SABRETMEĞE GEREK KALMADAN BİLİNÇLİ BHİR ŞEKİLDE TARİHİ KONAĞIN MANEVİ DEĞERİNİ ÖLÇÜP BİÇEN  METİN YILDIZ YÜCEL ÇİFTİ, BU ESERİ  BARTIN A KAZANDIRDI. DAHA BÖYLESİ TARİHİ KONAK PEK ÇOK.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ev, ağaç ve açık hava

TARİHİ BİNALARI SİT BEKLİYOR. SAHİBİ  DE OYALANIYOR

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü ve açık hava

BU  TARİHİ BİNADAN ZİYADE, SEFİL BİR BİNAYA BENZİYOR. sATSAN KİMSE ALMAZ. yIKILSA, ÇÖPLÜĞÜ ORTADA KALIR.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve su

ALAN TURGAYIN BİR RESDMİ. "ÇAĞLAYANA"

Görüntünün olası içeriği: ev, gökyüzü ve açık hava

EVLERİN İÇİ BOŞ. KADERE TERKEDİLMİŞ.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

İŞTE O KONAKLARDAN BİİRİ. AHI GİTMİŞ, VAHI KALMIŞ.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

BU KONAK KURTARILMIŞ. FATMAHANIM KONAĞI OLARAK İŞ GÖRÜYOR.

Görüntünün olası içeriği: kar, gökyüzü ve açık hava

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..