Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '15

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Karadenizde turizm, neden başarısız?

Karadenizde turizm, neden başarısız?
 

Bartın, "Sular İlahı Paphlagonia" diye anılır. Etrafı sularla çevrilidir.







Gün, büyük gün. Derlenme, toparlanma zamanı. Seçim kargaşası. Her kafadan ses. Bu curcuna çekilmez. Her seçim, aynı hikayeye batıp çıkıyor, altın suyuna batar gibi. Dalıp çıktığında parlayacağı yerde kararıyor.

İPEK YOLU GİBİ TURİZM YOLU:  Ne yaptı bizim memleketin başkanı? “ Bu aklın cebe konacak yanı yok” dedi. Kolları sıvadı. Daha önceden  planladığı gibi, atılımlarını bir inci tanesi gibi dizdi, dizdi. Ve en son eserinin önüne gelip poz verdi. “ İşte bu kadar.” Ama, devamı gelecek. Nerden mi anladık? Yaptığı işten belli..Memleketin turizm haritasını çıkarıyor bir bakıma. Kuşların göç yolu gibi, ipek yolu gibi “ Turizmin nirengi noktalarını belirlemiş vaziyette. Şehrin hem anatomisini, hem babatomisini çıkarır gibi. “ Başkan Cemal Akın’a, karada ölüm yok artık. Şehre gelen bir yabancı veya yerli, bu çizilen turizm yolundan yürüdü mü, Hazreti Abu Derya Türbesinden girip, şehri kolaçan ettikten sonra, kendisini  Amasra Tünelinin başında uğurlayacağız. “ Yine gel, hadi güle güle “ diyerek.

BARTIN'IN BİR TANITIM FİLMİ OLMALI: Biz ne yaptık İzmir’lerde? Taaa oralara uzandık. “Nokta noktam” dedik. Çakırbey’lerin Elma Bahçesi dedik. Şairin oğlu var, Bursa’da öğretmen. Ünata Akkoyunlu var dedik. Asma Köprü duruyor. Kocanaz Deresi de ha keza. Gelin bunlarla bir drama film yapalım dedik. Yabancıların Romeo ve Jülieti varsa, bizim de nokta noktam sevdalılarımız var  demek istedik. Olmadı bir türlü. Ama bu şiir, 70 yıldan sonra bile, şiir matinelerinde isteniyor ve derece alıyor İşte Şair Rıza Polat Akkoyunlu'nun  "Nokta Noktam" ından:

Bartın'da bahar.
Elimle yapmışım
"asma köprüsünden" Kocanaz deresi
Sağda, ortaokul
Okulda, çocukların sesi.
"Çakır beylerin" elma bahçesi.
Derede kayık, dümende ben.
Küreklerde sen.
Hava berrak, Hava ılık
Hava temiz
Ve sularda sarmaşan gölgemiz
Bu gece yılbaşı, başkent ayakta
Çalınan Tuna dalgaları değil artık
komşu plâkta.
Gönlüm bu diyardan çok çok uzakta.
Dışarıda kar yağıyor.
Dışarıda kar ve tütüyor gözlerimde
Küllenmiş bir mangal gibi
Eski hatıralar.
..

AMASRA, MALI GÖTÜRÜYOR ZATEN:  Valimiz Azizoğlu'na,  “ Bize gelen mektuplardan” ve  “Gönderilmemiş mektuplardan” bahsettik.  Amasralılar, “ Türkan Şoray bir daha gelsin Amasra’ya, Amasra’yı turizmde kimse tutamaz” dediğini de naklettik. Hep güleç yüzle dinledi bizi, inanmağa çalışaraktan. Neme lazım, kibar adam. O, çok Kavşak Suyu içiyor olmalı. Dipdiri maşallah. Bartın’a lazım.

BARTIN VALİSİ AZİZOĞLU

         Açık mektuplar yayınladık. Masal gibi dinlediler. Ve de güleç yüzle. “Finans” dediler. Sesimizi kestik. Elalem bu işleri nasıl kıvırıyor, merak ettik. Ama, en kralını, bu şehrin kralı,  bizim başkan yaptı.

          Sokağın adı, “Hamam sokak”  Ama ortada hamam gözükmüyordu, bildim bileli.  Toprağa gömülü gibi duruyordu. Adı var kendi yok. Başkan Akın, tam 268 yıllık hamamı düzlüğe çıkardı valla. Alladı, pulladı, yüzüne  allıklar, pulluklar sürdü. Dün de hamamı eli ayaklı, kulaklı olarak yeryüzüne çıkartıp, baş göz etti merasimle.  Avucuna bir kınası yakmadığı kaldı.

          Turisti şimdi, göbek taşına yatıracağız. Keseci kel Mahmuta diyeceğiz sürt bunu. Oklava gibi  kirler çıkacak. Ama kadının da canı çıkacak bağırmaktan. Sokaktan geçenler irkilecek "N'oluyoruz?" diye. “ Hamamda bi şeyler dönüyor diye geçirecekler belki de içlerinden. Varsın geçirsinler.  Turizmcilik böyle  oluyor işte. .

          Turist kadın ve erkek, aynı göbek taşında kir atacaklar. Benim zamanımda anam, hamama götürmüştü beni. Hamamcı kızdıydı: “ Babasını da getirseydin bari” diye. Nerden nereye.

          Olan bitenleri geçen Sonbahar, tam karşısındaki Pembe Köşkten seyrederken, biramı yudumluyor, hamamcının anama ettiği paldır küldür lafları da anarak, düşünüyordum ve  Bu hamam nasıl adam olur diye de şüpheliydim doğrusu.

          İPEK YOLU GİBİ BİR YOL ÇİZMİŞ: Bartın’ın turizm yolu bitmez. Bizim dramatik ögeli tanıtım filmimiz, varsın olmayıversin. Başkan sağ olsun. İpek yolu gibi çizmiş turistik yolları.  Oradan   Kırtepe’nin  şelalesinde çaylar yudumlanacak. Akşamına da büyük şelalede resimler çekilecek. Daha bitmedi. Bartın Gazetesi önüne gelinecek. Ve orada bir resim çektirilecek. “Ben 91 yıllık gazetenin yanı başındaydım” diyebilmek için. Ki Kanadalı basın okulu, gelip resim çektirmemiş miydi?

         KENDİLİĞİNDEN OLURSA  OH NE ALA: Sonracığıma, Başkanın başının derdi yıkılmak üzere olan ahşap binaları aslanlar gibi direniyor. Kazasız belasız uzağından dolanıp “şaheserlerimizi” gösterilip şişineceğiz. Başkan Akın'ın da yaptığı gibi, şu asırlık tarihi ahşap binaların kendiliğinden yıkılmasını, gözucuyla bakıp dileyeceğiz.


 

MEMLEKETİNİN TURİZM DEĞERLERİNİ, BİR OYA GİBİ İŞLEYİP, BİR YOL HARİTASI, BİR İPEK YOLU,  KUŞLARIN GÖÇ YOLU GİBİ  TURİZM YOLU ÇİZDİ  BAŞKAN CEMAL AKIN.

         Eh, acıkmış olabiliriz. "Yöresel yemek evi" nden Pumpum Çorbası  içip,  Halışka atıştıracağız. Oh ne ala ne ala. Oradan Galla Pazarına gidip, çilek alacağız. Kestane alacağız.

          Bu kadar kadının erkekleri kahvedeyken, nasıl oluyor da isyan etmediklerine şaşacaksınız ayrıca. Telkırmalar beğeneceğiz. Bakın. Buraya kadar neler öğrendik. İnsanlar geze geze öğrenir di mi?

         YIKILAN ORTAOKUL İÇ SIZLATIYOR:  Aşık öğretmenin Ortaokulunu soracağız. Bodasaki’nin asırlık yapıtını yani. Başlarımız öne eğecek. Ses çıkaramayacağız. Olsun varsın. “ Yapılıyor” diyebileceksiniz soranlara. Ama ortada tek bir tuğla bile konmadı. Bu tuğlaları öğrencilerin eline verip resimlemiştim bir müddet önce.

         AKIN NE DİYOR? Başkan Cemal Akın, “Mirasımıza sahip çıkıyoruz” diyor. Esasında, Bartın’ın turizm haritasını çiziyor Karadeniz Bölgesine turist geldiğinde Bartın’da da bir kültür yolu var denilecek, diyor kendisi. Böylece, turistlere yol çiziyor.

        Sahi, Karadenizde turizm, neden kısa ve yaygın değil? idarecilerden mi, doğa koşullarından mı kaynaklanıyor bu  haller. Her ikisinden de. Doğa koşullarında mevsimin kısa olması, turizmciyi ürkütüyor.






TURİSTLERİN RESİMLERİNİ ÇEKMEĞE DOYAMADIĞI "TABLO GİBİ" EVLER VARDIR BARTIN DA. BU EV AYNI ZAMANDA KİRALIK EVİMİZDİ. VE DE  KİTABIMIN KAPAĞIDIR.



YÖRENİN YÜZ AKI TEL KIRMA İŞLEMELERİ

CENGİZ KESKİNER' İN BİR TABLOSU. " BARTIN!DA BİR SOKAK" 

22 YAŞLARINDAKİ RIZA POLAT AKKOYULUNUN OLGUN HALİYLE OLAN  EŞİYLE BİRLİKTEKİ RESMİ


BAŞKAN CEMAL AKIN. BARTIN BELEDİYE BAŞKANI. KENDİSİ MÜHENDİS AMA, MİMARLIK DA YAPIYOR.  HAMAMIN KARŞIISINA KURULMUŞ, NASIL DA KENDİNDEN GEÇMİŞ. DEĞİL  680 YILLIK HAMAM SOKAĞI, BARTIN ŞENLENDİ BU SOKAKLA. BARTIN, KÜLLERİNDEN UYANIYOR.

ASIRLARI HAMAMI ASIRLARIN SOKAĞI HAMAM SOKAK DİZGİNLERİ ELE ALDI. DURMAK YOK.

HAMAMIN TAM KARŞISINDAKİ PEMBE KÖŞKTEN, ASIRLIK HAMAM BÖYLE GÖZÜKÜYOR. BURANIN MÜDAVİMLERİ " MADEM HER YOL TURİZME ÇIKIYOR, O ZAMAN TURİZME GİDEN YOL, PEMBE KÖŞKTEN GEÇER. ESKİDENDİ O  HER YOLUN ROMA YA ÇIKTIĞI" DİYORLAR

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

BAŞKAN AKIN'IN YÜZÜNDEKİ İFADEYE BAKINIZ. DERİN BİR İÇ HUZURU VE KENDİNİ SALMIŞLIK HAKİM. MESUT VE MEMNUN.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

PEMBE KÖŞKÜN SAHİBİ BİRGÜCÜ, AMASRADAKİ, BÜYÜK LİMANA BAKAN EVİNİN BALKONUNDAKİ SABAH KAHVALTISINDA. PEMBE KÖŞK SEVDALILIĞI YÜZÜNDEN EVİNİ DE  DÜKKANDAN AYRI PEMBEYE BOYATMIŞ. BU DA BİR BAŞKA PEMBE SEVDALISI.

BU EV, SONUNDA S İ T HAZRETLERİNE RESTİ ÇEKEREK ÇÖKTÜ. BELEDİYENİN CANINA MİNNET. SOKAKLAR TARİHİ ESERLERLE DOLU ASIRLIK OLARAK. ŞİMDİYE KADAR ALTINDA KALMADI HİÇ BİR BARTINLI VEYA TURİST. AMA, GÖZLERİNİN İÇİNE BAKILIYOR " MEFTA" OLSUNLAR DİYE.

BARTIN'LILAR, BU OKULDAN YETİŞTİ. ŞİMDİ YERİNDE YELLER ESİYOR. YAPILACAK DENİYOR AMA, KIPIRTI YOK. ŞAİR RIZA POLAT BU OKULDA TÜRKÇE ÖĞRETMENİYDİ..BAHSETTİĞİ OKUL YANİ.

BU BARTIN GAZETESİNDEN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ. RIFAT ILGAZ BİLE BURADA YAZI YAZDI. ŞİMDİ  GAZETE 91 YILLIK. RESİMDEKİ KANADALI BASIN OKULU MENSUPLARI, ORADAN KALKIP  MERAK GİDERMEĞE GELMİŞLER.. BU GAZETE İDAREHANESİ ÖNÜNDE RESİM ÇEKTİRENLER, MEŞHUR OLUYOR ZATEN.

GÜZEKCEHİSAR. TARİHİ ASIRLARI AŞKIN LAV KAYALIKLARI VAR. TURİZM MÜDÜRü FUAT DURSUN, BURAYI YAKINDA ELE ALACAK. ESASINDA GEÇ DE KALDI. AMERİKA'DA TURİZM, LAV KAYALIKLARI YÜZÜNDEN  PARA KIRIYOR. BİZ DAHA BAŞLAYAMADIK İŞE. TURİSTLER RAĞBET EDİYOR. İŞ VAR AMA, KÖMÜR YOK MİSALİ TURİZM, DAHA DA EHİL ELLER BEKLİYOR. RESİMDE  MEHMET GÖLBUCAKLININ DENİZE BAKAN KÖŞKÜNÜN TERASI GÖRÜLÜYOR.

BAY VE BAYAN DEMİRKOL MEŞHUR YÖRESEL EV YEMEKLERİ BİNASI ÖNÜNDEKİ AÇILIŞINDAN BİR HATIRA .MEMLEKETİN TANINMIŞ EŞRAFINDAN OLAN BURHAN DEMİRKOL, " BÜTÜN BU GÜZELLİKLERİ TURİSTLER DE TATTIĞI İÇİN MEMNUNUM" DİYOR.

BARTIN BELEDİYE BAŞKANI AKN  İLE İLK RÖPORTAJIMI BU TÜRBEDE YAPMIŞTIK. BURAYI ÇOK SEVİYOR NEDENSE. BURASI BİR MİLLİ PARK GİBİ. "BURADA HUZUR BULUYORUM" DİYOR. ÇOCUKLUĞUMDA BU TÜRBEYİ ZİYARET EDERDİ AİLEM. AĞAÇLRA İP ATIP,  SALLANIRDIK.   ESASLI OLARK ŞİMDİLERDE TANIŞTIK EBU DERYA AMCA İLE. TURİSTLER DE GELİYOR BURAYA

"SULAR ŞEHRİ PAPHLAGONİA, İLAHİ BİR ŞEHİR OLARAK GÖSTERİLİR TARİHÇİLER  ARASINDA.  HER TARAFI  IRMAKLARLA ÇEVRİLİ BU KENTİN SULARI, KARADENİZE BOŞALIR. TURİSTLER, DENİZ YOLU İLE IRMAKTAN BARTIN'A GELEBİLİYORLAR.

TURİSTLERİ "GALLA BAZARI" NI ÇOK SIK ZİYARET EDİYOR.  PAZAR HAFTA 2 DEFA KURULUYOR. SALI VE CUMA. TURİSTLER MEMLEKETLERİNDE ALIŞMIŞ HER ŞEYİ TANE İLE ALMAĞA. BURADA BOLLUĞU GÖRÜNCE ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA KAPILIYORLAR.

BARTIN'DAKİ ÖNEMLİ TURİSTİK YERLER ARASINDA ŞADIRVAN DA VAR. TURİSTLERİN MEKANI OLUYOR AYNI ZAMANDA. TUR OPERATÖRLERİ PROĞRAMINDA, ZATEN SAYDIKLARIMIZIN HEPSİ VAR. KISA ZAMAN İÇİNDE, DERLİ TOPLU BİR TURİZM POTANSİYALİ VAR. ŞİMDİ ASIRLIK HAMAM DA LİSTEYE DAHİL OLDU. BAKALIM BAŞKANIN KAFASINDA DAHA HANGİ TİLKİLER DOLAŞIYOR.

İŞTE, ŞİMDİ BURSA'DA YAŞAYAN, ŞAİR  RIZA POLAT AKKOYUNLU'NUN OĞLU  ÜNATA AKKOYUNLU. BABASININ YAŞANTISINDEAN KARELER GÖRMEĞE, NOT ALMAĞA VE BARTIN'I ONUN GÖZÜ İLE YAŞAMAĞA GELDİĞİNDE  "EN BAHTİYAR ADAM BENİM. BABAMIN YAŞANTISINA GİRDİM BARTIN'DA MUTLU OLDUM BABAM ADIMA ZİRA BABAMI, DAHA İYİ TANIDIM. BARTIN'LILAR ONUN HİKAYESİNİ BİLDİKLERİ VE SEVDİKLERİ İÇİN, İLGİLERİNİ SAĞOLSUNLAR, BANA DA YANSITTILAR DİYOR

 

.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..