Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
450
 

Karadut reçeli nasıl yapılır?

Karadut reçeli nasıl yapılır?
 

Sitenin bahçesindeki karadut,bir şemsiye gibi açıldı; dalları yeri öpüyor.Bu,Arjantin cinsi bir karadut,parmak gibi.Sitede,sabahleyin erken kalkan dallarından yiyor.Başka sitelerden de gelenler var.Kimileri de poşetlere dolduruyor.Biz de topladıklarımızı tüketemeyince reçel yapamaya karar verdik.Eşim,reçel,marmelat yapmada ustadır.

 

Dutları,çöplerinden ayırıyor ; tencereye koyuyoruz.1 kg. duta,1kg.şeker,2bardak su koyuyor; iyice kaynatıyoruz.Belli bir kıvama gelince  tepsilere yayıp güneş gelen bir yere koyuyoruz.Tepsilerin üzerine tül örtüyoruz.Güneşte olgunlaşınca kavanozlara koyuyoruz.

 

Kaynadıktan sonra da kaynar kanar kavanozlara koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatıyoruz.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Karadutun taze taze yenilmesi gibi reçeli de çok makbüldür.Özellikle karadut suyu vitamin zenginliği bakımından bir enerji içeceğidir.Son derece besleyici özelliği gibi cildi güzelleştirip onarıcı bir özelliği de vardır.Tıbbi bir ilaç olarak değerlendirildiğini de okumuştum bir yerlerde...Sağlıcakla tüketin reçelinizi.Yapanın da tarifleyenin de eline sağlık.Selam ve saygılarımla.

Abbas Oğuz 
 14.06.2017 3:11
Cevap :
Abbas Bey,karadutun yararlarını belirterek yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür eder;selam ve saygılarımı iletirim.  15.06.2017 17:42
 

Eminim ki çok güzel olur fakat evde yapılan karadut reçelini tatmadım, deneyeceğim tarifinizi:) Narin bir meyve hemen tüketmek gerekiyor, Denizli'de oldukça çok dut ağacı var, hemen evimin karşısında da var ve yerlere dökülen dutlara üzülüyorum gördükçe, teşekkürler hoş paylaşımınız için, sevgi ve selamlarımla.

Nermin Ayduran 
 12.06.2017 19:09
Cevap :
Nermin Hanım,iyi kaynatmak,cam tepsilere yayarak güneşte pişirmeli.Deneyin.İyi olacağını sanıyorum.Afiyet olsun.Selamlar.  15.06.2017 17:59
 

Bu tariften bir şey anlamadım. Herkes ağzını şapırdatıyor. Şapırdatsın ama, eksiklik şu: " Karaduta şeker su koyduk. Kaynattık. Bunları tepsilere döküp güneşlendirdik. Üzerlerine de ince tül örttük. Sonra da kavanozlara yerleştirdik. Buraya kadar tamam. İkinci paragrafta ne demişsiniz. Kaynadıktan sonra reçeli kavanozlara koyun. Hava almasın diye de ağzını iyice kapatın. Bu son paragraf bence lüzumsuz. Reçeli güzeşe koyduk. OIradfan kavanoızlara koymayacağız mı? Son paragraftaki sözler de nesi oluyor bre.

Muzaffer Cellek 
 02.06.2017 19:06
Cevap :
Muzaffer Bey,karadut reçelin yapımı yazımın ikinci paragrafında açıklık olmadığı,doğru.Bu reçel,iki yöntemle yapılabilir.Birincisi,yazımda anlattığım gibi güneşe konularak güneşte de pişip olgunlaştıktan sonra kavanozlara konuyor. İkinci yöntemde,gene çöplerinden temizlenen dutlar,belirttiğim ölçülerde şeker,bir bardak kadar su konularak iyice kanatılıyor,sıcak sıcak kavanozlara konularak kavanozun ağzı kullanılmamış bir kapakla sıkıca kapatılıyor. İlginize teşekkür eder; selam ve saygılarımı iletirim.  04.06.2017 12:26
 

mmmm-mmh.. ağızlara layık:) pek güzel olmuştur eminim.. Şifalı da üstelik. Eşinizin de sizin de ellerinize sağlık; sevgiler, selamlar...

Filiz Alev 
 31.05.2017 12:28
Cevap :
Filiz Hanım,biz yazlıkta değişik meyvelerden reçel,marmelat yapıyoruz.Karadut,reçeli iki yöntemle yapılıyor.1.Hazırlandıktan sonra güneşte de pişince daha uzun süre bozulmadan kalıyor.2.Ateşte iyice kaynatıldıktan sonra kaynar kaynar kavanozlara konup vakumlanıyor.Esenlikler dilerim.  01.06.2017 17:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 290
Toplam yorum
: 1078
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 1385
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster