Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '06

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Karagümrük değil ama Karadeniz yanıyor...

Karagümrük değil ama Karadeniz yanıyor...
 

Belki başlık biraz abartılı oldu ama Karadenizin büyük bir sorunu hala tam olarak çözülmüş değil. Görünüşe görede çözülecek gibi de değil. Belki de birileri Karadenizi, Karadenizliyi gözden çıkardımı acaba diye düşünüyor insanlar.

Çünkü Karadenizli kızgın, Karadenizli kırgın, Karadenizli çaresiz, Karadenizli hırslı. Karadenizli çiftçisiyle esnafıyla çıkar yol bulamamış. Kimi borcunu nasıl ödeyeceğini kimi alacağını nasıl tahsil edeceğinin telaşesinde ve herkes çaresiz ve bıkkın Karadenizli. Hala fındık bahçelerinde çilesini topluyor Ramazan ayında ne yapacağını? Nasıl ürününü satacağını bilmeden bahçesinde çilesini dolduruyor.

Yine Karadenizli olan tüccar kesimini mi merak ettiniz? Onlar hala parababalarının zenginliğine zenginlik katmakla meşgul. Kendilerinin alacağı üç kuruş komisyon karşılığı hala kardeşinin amcasının komşusunun üç kilo fındığını ne kadar ucuza alabilir onun peşinde.

Toprak Mahsulleri Ofisi 4 Ytl. fiyat verdi değil mi? Fiskobirlik te 5 Ytl. Peki bu fiyatlara kaç kişi fındığını satabildi? Belki de bir elin parmağını geçmeyecek kadar kişi. Onlar da ya Fiskobirlik (İlçe) yönetim kurulu üyeleri ya da onların yakınları. Ya geri kalan çoğunluk???

Onlar ne mi yapıyor? Büyük bir kısmı fındığını satıp nakite çevirmek zorunda ve tüccara gidiyor. Tüccar da ellerini ovuşturarak bekliyor zaten ve hemen randıman almaya başlıyor ve randıman da genel olarak 2-3 randıman az çıkarılıyor doğal olarak. Fındığın fiyatı 50 randıman gelmesi halinde 2.70. Dolar değil yanlış anlamayın euro da değil Yeni Türk Lirası. Ve randıman da düşürüldümü en iyi ihtimalle 2.50 yenikuruş. İster saaaaat ister satmaaaaaa...

Maliyet olarak 3.45 yenikuruş olarak hesaplanmış fındığını tüccara satmak zorunda kalan üretici ne yapsın? Kaderine mi küssün? Fiskobirlik Yönetimine mi küssün? Yoksa baba bildiği, uğruna hayatını verebileceği ve gerektiğinde gözünü kırpmadan canını feda ettiği babasına mı?

 
Toplam blog
: 22
: 935
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

1966'da yine bir sonbaharda doğdum. Hala o sonbaharı yaşıyorum. Amacım yazar falan olmak değil sadec..