Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Karşı köyün çobanı (2)

Karşı köyün çobanı (2)
 

Çoban


Tekerek Ali kendi halinde bir çobandı. Kendi keçileri yanında komşülarında keçilerini güderdi. Bir kış kıyamet günde Tekerek Ali sülüklünün sırtlarında sürüsünü otlatırken bir kurt çıkageldi. Kurt bir Tekerek Ali ye bir sürüye baktı. Açtı, yekrar bir çoban tekerek Ali ye bir keçilere baktı. Ölümü göze alarak sürüye daldı. Tekerek Ali'nin gırgürük çebiş'in boğazından daldı. Aldı ve uzaklaştı. Tekerek Ali kılını bile kıpırdatmadı. Akşam eve geldiğinde hanımına gırgürük çebişi kurt kaptı dedi. Tekerek Ali'nin karısı çok kızdı. Pısırık adam bir sürüyü güdemiyorsun sen nasıl çobansın diyerek epeyce haşladı. Tekerek Ali "be hanım bu kurt senden çalmayacak, başkasından çalmayacak kasap'a ete mi gidecek" diyerek keçileri ahıra koydu.

Hanımının fırçası içine işlemişti. Bir taraftanda kurt ne yapsın açlıktan ölsün mü diye söyleniyordu.

İkinci gün yine aynı yerde aynı saatlerde Kurt çıkageldi. Bir Tekerek Ali'ye bir sürüye bakıyorduki Kurt'la göz göze geldiler. Tekerek Ali Kurt'a "Ulan utanmaz senin yüzünden akşam hanımdan da bir sürü fırça yedim. Tuuu senin yüzüne ... dün aldın bir çebiş. Ondan çalarsın, benden çalarsın nerde senin sürün? Aha içte benim sürüm" defol git başımı belaya sokma" der. Ve kurt sanki utanmıştır. Belkide başına geleceklerden korktığından sürüye dokanmadan çeker gider.

Nerde böyle çobanlar?

Gittikce keçileri azalan köylüler artık bu çobanı değiştirmek gerek deyip söylenmeye başlamışlardı ki. Baş çobanın işbirlikçileri tehlikeyi hemen sezdiler ve Baş çobana durumu anlatıp bu çobanları değiştirmek gerektiğini anlattılar. Hemen Başçoban adamlarına talimat vererek keçileri işbirlikçilere yok pahasına satan çobanları Jandarmaya ihbar ederek yakalatmak gerekti. Hemen planlar yapıldı çobanlara haber salındı yarın bir çelep(Hayvan toplayıp satan kişi) gelecek ona iki teke vereceksin dendi. İşbirlikciler köylülerle beraber olarak çobanlar hakkında kuşkularının olduğunu yaydılar. Çobanların süreleri dolmak üzere bu çobanlar artık değişmeliydi. Jandarmaya gerekli ihbar yapıldı yeri saati verildi. Jandarma gerekli tetbiri aldı. Çobanlar tek tek suç üstü yapıldı. Çobanlar tutuklandı. Hırsızlıktan ve başkalarının keçilerini satmaktan hapse mahkum oldular. Bunların yakalanmasında başçobanın ne kadar önemli görev üstlendiğini başçobanın halkı ne kadar sevdiğini anlattılar köylüye köylülerimiz saftır, temizdir. İnandılar başçobanın dürüstlüğüne. Bir daha keçiler kurta kaptırılmayacak karşı köyün çobanlarıda çalamayacaktı. Baş çoban çobanlarını gözünü kırpmadan harcadı. Çobanların bize felan, felan kişiler talimat verdi. Biz onların talimatı ile Teke (Erkek keçi)leri verdik deselerde.. Haşaa dediler işbirlikciler. Celeplerde aynı tezgahın adamları idi. Onlarda biz paramızla teke aldık başkalarının teke lerini sattıklarını bilmiyorduk dediler. Çoban olmaya birçok kişi talip oldu, ileri gelenler müraçatları aldılar. Başçobana sunuldu ve şunlar bizim adamlar diye de kulağına fısıldandı. Başçoban fısıldanan isimleri en başa koyarak liste oluşturdular. Gerekli çoban sayısı kendi adamlarından seçilerek liste başına yerleştirildi. Bunun haksızlık olduğunu keçisi olan herkesin özgürce oyvermesini istediğini çoban olarak seçmeleri gerektiğini söyleyenler, tek tek bir bahane ile seçim günü Jandarma tarfından içeri atıldı. Dışarda kalanlara da fitneci dendi.

Sandıklar kondu oylar atıldı, ileri gelenlerin ve başçobanın listesi sandıktan ezici bir farkla şaçıldiler.

Dün yine sürüye kurt saldırmış 30 keçi telef olmuş birgün sonra kasaptan alınan derileri sahiplerine dağıtıldı. Deriler de birçok terinden param parça edilmiş. Kurtlar parçalamış dediler. Ümmü durdu dün şehirden geldi. Keçisini kasapta kesilmiş görmüş bu benim keçim demiş ama birde keçi keçiye benzer diyerek dayak atıp gödermişler.

Köyde yine sokurdanmalar dedi kodular aldı yürüdü. Bu çobanlarda sattıkları keçilerin derilerini kasaptan geri alarak kurt yedi diyorlarmış. Baş çobanda üzüntü mesajı gönderdi keçi sahiplerine daha dikkatli olunacak demiş.

Nerde Tekerek Ali, nerde Solak Memet, nerde kart Memet nerde sofu Memet, Artık keçi sahipleri bu nerdelerle söylenip duruyor.

Gelecek seçimlerde ne olacak? Peşembenin gelişi çarşambadan belli değil mi?

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..