Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kasabınızın gıda üretim izin belgesi var mı?

Kasabınızın gıda üretim izin belgesi var mı?
 

Semt kasapları gıda üreten işyerleri sınıfına girerler. Bu tür işyerleri gıda tarım ve köy işleri bakanlığından;

  • Gıda üretim izin belgesi
  • Çalışma izin belgesi

Mahalli belediyelerden ise;

  • Gıda sicili belgesi

Almak ve görünür yerde bulundurmak zorundadırlar.

Bu belgeler düzenlenirken aşağıdaki kriterlere uygunluk aranır. Bu kriterlere uygunsuz durum ve davranışları ALO Gıda 174 hattına bildirebilirsiniz. Gıda bakanlığı şikayetiniz hakkında gereğini yaparak size dönüş yapacaktır.

Gıda üreten işyerlerinden olan Kasapların uyması gereken kriterlerin başlıcaları şunlardır:

  • Kapı girişinde pozitif hava basıncı sağlayan bir klima çalışır durumda olması
  • Ortam sıcaklığı yaz kış 15-25 derece arasında tutulması.
  • Et ve tavuk için farklı renklerde doğrama tahtaları ve bıçakları. Aksi taktirde çapraz bulaşma yoluyla tavuktaki mikroplar ete geçebilir.
  • Doğrama tahtalarının üstündeki bıçak kanallarının en az haftada bir tornalanarak düzleştirilmesi
  • Kıyma makinesininde sadece kırmızı et çekilmesi, temiz ve sağlıklı görünümde olması
  • Tahta bıçak yerine plastik bıçak tercih edilmesi
  • Buzdolaplarının ve tezgâh üstü soğutucuların sıcaklıkları 0-17 derece arasında tutulacak şekilde her gün en az bir defa ölçülerek görünür bir yerde ilan edilmesi.
  • Gıda ürünleri satın alınırken sıcaklıklarının 0-17 derece arasında olduğu ölçüldüğüne dair kayıtların muhafazası
  • Sıcaklık ölçüm probları ve termometrelerin ölçümleme etiketlerin üzerinde olması
  • Üretim ve sunum yerleri için kritik kontrol noktalarının görünür yerde asılı olması ve gerekli kayıtların ilan edilmesi.
  • Eğer kasap sucuğu alıyorsanız sucuğun üretildiği bölüme girişte kapı Amerikan kapı olmalıdır.
  • Girişte ayak hijyeni için ilaçlı paspasın kullanılması
  • El hijyeni için fotoselli musluk, sıcak su, dezenfektan ve kâğıt havlu imkânları
  • Çalışanlar için portör muayene raporları
  • Tezgâh, bıçaklar, dolaplar vs. den alınan swap raporları
  • Tavuk gibi riskli ürünlerin periyodik olarak yaptırılan gıda analiz raporları
  • Satın alınan etler için veteriner raporları
  • Sunum ve üretim yerlerinin temiz, tertipli ve düzenli olması
  • Çalışanların saçlarınındın gıdaya bulaşmayı önleyecek bonenin saçları kapatacak şekilde kullanılması, el hijyeni için eldivenlerin temiz görünümlü olması
  • Sinekliklerin çalışır durumda olması

Yukardaki kriterler gıda güvenliği ve sağlıklı bir beslenme için konmuş uluslararası kurallardır. Bunların dışına çıkılması halinde kendimiz ve ailemiz için sağlık riskleri artmaktadır.

Kendi paramızla sağlımızdan olmamak için alışveriş yaptığımız kasapları marketleri uyaralım. Netice alamıyorsak ALO 174 güvenli gıda hattını arayalım.

Unutmayalım kendi sağlığımıza sahip çıkma sorumluluğunu bizler umursamaksak kimse üstüne alınmayacaktır. Bilinçlenelim, bilgilenelim, bilmeyenleri uyaralım.

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..