Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

Kedi kitabı

Kedi kitabı
 

Yumuşak umursamaz bakışları mırıltıları, tüyleri ile hayvanlar aleminde en sevdiğim canlılar, kediler hakkında bir kitap. Kütüphanede görünce bakmadan geçemezdim. Kediler hakkında kedi sever yazarların bir çok öykü ve anılarından derlenmiş bir antoloji. Kitapta kediye gönül veren çizerlerden de bahsedilmiş hatta bazı karikatürler ve çizimler sayfalara eklenmiş. Gökhan Akçura’nın derleyip hazırladığı 'Kedi Kitabı' çok hoş öyküler içeren, eğlenceli bir kitap. Ayrıca kitapta bir çok kedisever yazarın öykülerine ve şiirlerine yer verilmiş. 

İlk önce Tevfik Fikret’in kedisi Zerrişte var. Tevfik Fikret Zerrişte için bir çok şiir yazmış. Onu kadınlara benzetiyor. Zerrişte hırçın ve hemencecik tırnaklarını gösteriyor. 

Samipaşazade Sezai’nin kedilerle ilgili bir hikayesi ise şöyle; evin hanımı kedilere çok düşkündür. Ama kocası ise evin her tarafını kaplayan bu kedilerden hiç memnun değildir. Karısının evden kedileri kovmasını ister. Karısı ‘Sen memnun ol ki ben kedileri seviyorum. Ya bunlar yerine herifleri sevsem.’ deyiverir. İşte bu bardağı taşıran son damla olur. Kıyamet kopar koca ‘Ya kediler ya ben ' der. Tercih çoktan yapılmıştır. Adamcağız evini terk eder lakin gidecek yeri yoktur. Bir süre sonra mecburen evine geri döner. Odasına çıkar yatağına kapanır ve ağlar gözyaşları sel olur hıçkırıkları yükselir. Karısı merakla kapıyı açar içeri girer ve eşine ‘O kadar haykırarak ağlama kedilerimi korkutacaksın.’der. 

Cihat Burak da öykülerinde ve resimlerinde kedilere özel bir yer ayırır.' Kedi kişiliği olan bir hayvandır' der. Selçuk Demirel, Tan Oral kedilerle özel dostluğu olan çizerler. Tan Oral yazısında hiçbir kadına teslim olmayan erkeklerin nasıl olur da bir kedinin kölesi olur diye sorar. Piyale Madra’nın Piknik tiplemesi ise dikkat çekici. Kediyi ana kahraman olarak kabul eden ilk çizerimiz ise Selma Emiroğlu 1950’li yıllarda Doğan Kardeş dergisinde ünlü ‘Karakedi Çetesi’ olayları ve kahramanları kediler olan bir çizgi dizi olarak yayımlanmış. Bu banttan bir örneğe de kitapta yer verilmiş. Bülent Üstün’ün Kötü Kedi Şerafettin tiplemesi de kitapta anılıyor. 

Kitapta bana ilginç gelen bir başka konu ise Tanburi Cemil Beyin oğlu Mesut Cemil’in bir kedi öykücüsü olduğu. Mesut Cemil hem Türk Müziğini hem de Batı müziğini iyi bilen bir üstat kitapta kedilerle ilgili bir çok öyküsü var. 

Kediler romanlarda da önemli roller üstlenmiş. Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfında Kel Mahmut’un Kösem Sultanı tüylü gösterişli adına yakışır biçimde güzel bir kedi. Kel Mahmut öğrencilerinin saçını kestirince Hababam sınıfının gazabına uğrayan kediciğinde tüyleri kesilir. Cascavlak olur. 

Halid Ziya Uşaklıgil’in sokak kedisi Zerrin öyküsünü okuyunca aklıma bir arkadaşımın kedisinin evden firarı geldi. Zerrin gibi bu kedicikte bahar gelince kapı aralığından evden kaçmıştı. Aramışlar taramışlar kedi yok. Gören de yok. Bir gün arkadaşım apartmanlarının bodrum katına inmiş bir de ne görsün kediciği orada perişan tüyleri kirlenmiş zedelenmiş bir halde. Hemen almış eve getirmiş. Bunları anlatırken arkadaşımın gözleri yaşlarla doluyor iç çekiyordu. 'Kedin macera yaşamak istemiş herhalde ' deyince bana ayıplayan kırgın gözlerle bakmıştı. Kedicik veterinere götürüldü ve korumaya alındı. Halit Ziya öyküsünde daha acımasız evden kaçan Zerrini tekrar eve almıyor. Onu evden kovuyor. 

Necip Fazıl’dan Peyami Sefa ve Cahit Sıtkı Tarancı’ya bir çok yazarın kedi ile ilgili öyküleri kitapta derlenmiş ve ilgi çekici. Orhan Velinin Erol Güney’in kedisinin hamileliğiyle ilgili şiirini yazıma aktarmak istiyorum. Aslında bilinen bir şiir. Evden kaçan tüm kediler için. 

‘Çıkar mısın bahar günü sokağa 

İşte böyle olursun 

Böyle yattığın yerde 

Düşünür düşünür 

Durursun.’ 

Kedi davranışlarıyla ilgili kitaptan alıntı birkaç bilgi ile yazımı bitiriyorum. Kedi kuyruğunu enerjik bir biçimde sallıyorsa sizden hoşlanmış demektir. 

Kedi kuyruğunu gövdesiyle dik açı oluşturacak sekilde tutuyorsa sizi gördüğüne sevinmiş demektir. 

Eğer bir kedi sevgiyle bacaklarınıza sürünüyorsa size aşık demektir. Ya da aşık olmak üzere. 

Sırt üstü yere yatıp bir o yana bir bu yana sallanıyorsa dikkatinizi çekmek istiyor demektir. 

Ama karnını okşamaya çalışmayın tırmık yiyebilirsiniz 

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..