Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '15

 
Kategori
İnançlar
 

Kehf suresi

Kehf suresi
 

 
Surelerin anlam içerikleri, anlatılmak istenenler, sırları, hikmetleri, faziletleri, kazanımları, donanımları, etkileri kuşkusuz sonsuzluk içermektedirler.
 
Kehf Suresi’nin okur öncelikli faydası; Okurun Gönül Gözü açılır.
 
KEHF: Mağara, in, korunak, sığınak. Korunaklı yer, korunaklı kişi. Güvenli yer. Güvenilir kişi.
 
Arapça KAF ve KEF harflerinin anlam içerikleri bu sürede belirginlik kazanır. Kafa, akıl, bilinç, basiret, ufuk, çilingir, açar, açıcı, keyif, keyfiyet, hal, oluş, kefil, kefaret, kefir, olgunluk, kemalat, ermek, erişmek, ulaşmak, kavuşmak, bilmek vb. sözcükler öncelikli olmakla birlikte bu kavramların yaşam içerisindeki etkileri kavranır ve yaşanır. Hal, oluş sırrı tasavvuf öğretisinde marifetullah – yaratıcılıktır. HALİK C.C. ve SANİ C.C. esmalarının tecellileri ile donanmış birey olmaktır.  
 
Olayların Neden - Sebep - Sonuç ilişkileri anlaşılır.
Beş duyu ile algılananlardan çok daha öte sezgiler kuvvetlenir. Kalp, duygu dünyası genişler. Madalyonun görülmeyen yüzü sezilir, görülür, bilinir, kavranır.
Akıl melekeleri gelişir. Kavrama yetileri artar. Bilinçlenilir, aydınlanılır, anlayışlı, güngörmüş, olgun, münevver bir şahsiyet olunur.
*      Kalp ve akıl bilinçlenme melekelerini geliştirmesi ve artırması dolayısıyla Kehf Suresi okuru, aldatıcıların aldatmalarından emin kılar.
*     Güvenli, güvenilir, itimat edilen ve korunaklı bir birey olma ayrıcalığı bu süre ile lütfedilmektedir.
&&&&&&&&
Sebaba, raşada, acaba, ehada, ebada kelimeleri ve ilmi ledünne kavramı bu sürede sıkça yer almaktadır.
 
SEBEBA; sebepler, neden sonuç ilişkileri.
 
RAŞADA; reşit olma, rüşt, erişkin, akıl baliğ olma, erme, erişkinlik, ulaşma, kavuşma, bulma, kendini tanıma, kemalat. Kendini bilen rabbini bilir, hadisi şerifinin sırrına erişmektir. Ve sürekliliğinde irşat edebilme becerileri ile donanmış yetişkin bir eğitmen olabilmek. RAŞİD C.C. Esması'nın donanımlarına sahip olabilme yetileri kazanılır.
 
ACABA; acabalardan, kuşkulardan kurtulmaktır. Tasavvufi anlatım ile “hayret makamlarını” yaşamaktır. Bu sezgiler, Ölmeden önce ölünüz hadisi şerifinin yaşanmasıdır. Ve de şahadet makamıdır. Yani henüz bedensel olarak yaşıyor iken şehitlik olgusunun donanımlarına sahip olabilme yüceliğine ulaşmaktır. ŞEHİD C.C. esmasının tecellilerine mazhar olan bir birey olmaktır.
 
EHADA; tekliğe birliğe ulaşma. Tasavvuf öğretisinde fenafillâh olgusu. Ahitleşme, sözleşme, anlaşma, karşılıklı söz verme. Hadi, hidayet sahibi insan olma. Hediye, armağan. İnsanlara ve diğer tüm varlıklara gönderilmiş bir hadi. HADİ C.C. esmasının tecellilerini (donanımlarını, görüntülerini) canlı canlı yaşamaya hak kazanmış bir birey olma üstünlüğü.
 
EBEDA; ebedi, kalıcı. Sonsuzluğu hak kazanma. Ebedi, kalıcı, iz bırakan, sürekli hatırlanan, ölümsüz bir şahsiyet olabilme. BAKİ C.C. Esması ile donanmış ayrıcalıklı bir birey olmak.
 
LEDÜNNİYAT: İlmi ledün. Hz. Hızır’ın bildikleri. Hz. Zülkarney’in ilimi. Hikmet ilmi. Nosyon. İrfan. Öngörü. İstihbarat. İlksezi. Ufku geniş olmak. Basiret. Ruhbilim. HAKİM C.C. esmasının tecellileri ile nasiplenen birey olmak. Muradı İlahi. Tasavvuf öğretisinde ahlaki nefis basamaklarından olan Radiyye Makamı. Radiyye (erdiren), dileklerin kabul olduğu ruhsal yüceliğe ulaşmaktır. ‘Arif olan anlar’ deyimi. Ariflerin ulaştıkları bilgiler. BATIN C.C. Esma'sının sırlarına ermek.
&&&&&&&&&
Deccallığı yani, kalpteki hastalıklı durumu aşma, iyileşme. İyi, faydalı bir insan olma, iyilerden olma. Kalp lekelerinden arınma neticesinde kurtuluşa erme. Duygu ve bilinç özgürlüğü.  Hadi - Mehdi donanımlı bir birey olabilme ayrıcalığına kavuşmaktır. 
Anadolu insanımızın deyişleriyle "erenlere kavuşmak, kırklara ermek, ermiş olmak", Kehf Suresi ile olasılık kazanmaktadır. Okurlara ilahi bir ikram olarak sunulmuştur.
&&&&&&&&&
Kehf Suresi, Kur'an'ın 110 ayetten oluşan 18. suresidir. Medine’de indiğine inanılan 28. ayetin dışındaki kısımların Mekke'de indirildiğine inanılmaktadır. Adını 'mağara' anlamına gelen 'kehf' kelimesinden alır.
Surede, inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan ve Ashab-ı Kehf (mağara arkadaşları) olarak isimlendirilen Romalı gençlerin yaşamı; Musa'nın yaşadığı olaylar; Zülkarneyn ve Yecüc ve Mecüc konuları anlatılır.
Kur'anda Allah'ın sınırsız gücüne örnekler olarak anlatılmışlardır.
Ashabı kehf
Musa Hızır
Deccal
Yecüc mecüc
Zülkarneyn
 
Kehf Suresi'nin Faziletleri:
Kuran'ı Kerim'de yer alan diğer sureler gibi Kehf Sure'sinin de birçok fazileti ve özelliği vardır. Kehf Sure'sinin ne denli yüce olduğu Peygamber Efendimiz ve imamlardan gelen birçok rivayet ile ortaya konmuştur. 
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ''Kehf Suresi indiğinde 70 bin melek onunla birlikte inmiştir. Her kim Kehf Sure'sini cuma günü okursa Allah-u Teâlâ onun günahlarını af eder.''
Başka hadis-i Şeriflerde şöyle buyruluyor:
''Kim Kehf Suresi'nin başından 10 ayet ezberlerse, Deccal’ın şerrinden korunur.''
Kim Kehf Suresi'nin son 5 ayetini okuyarak yatarsa Allah-u Teâlâ onu istediği saatte uyandırır.''
''Kehf Suresi okunan haneye o gece şeytan girmez.''
''Azamet ve büyüklüğü yer ile gök arasını dolduran sureyi size haber vereyim mi? Bu sureyi yazana da yine yer ile gök arasının dolusunca ecir vardır. Kim onu cuma günü okursa, iki cuma arasında işlediği ufak günahları af olur. Bu Sure Kehf Suresi'dir.
 
Kaynaklar:
http://www.kehfsuresi.com/kehf-suresi-fazileti.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kehf_Suresi
Microsoft  Word Sözlük  
 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..