Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '08

 
Kategori
Felsefe
 

Kemalizm nedir?

Kemalizm nedir?
 

Kemalizm bir öğreti midir?

-izm takısı, bir ideoloji, bir öğreti, bir düşünce sistemi, bir dünyaya bakma/anlama/ dönüştürme perspektifi ve ilkeler grubu olarak düşünülebilir.

Peki kemalizm bütün bunlar mıdır? Kemalizm adlandırması kullanıldığına göre, bütün bunlardır ya da bunlar olduğu iddia edilmektedir.

Bu yazıyı yazma nedenim, bunun bir iddiadan ibaret olma olasılığıdır.

Temel gerekçem ise Atatürk'ün Türkiye'yi kurarken değerler sisteminin, teorik yapının zaten kendisinden önce ileri sürülmüş olduğudur. Atatürk'ün ayırıcı özelliği, inanılmaz bir şekilde, o zaman ki koşullara rağmen, bugün kü akıl için doğru ve iyi olan bütün adımları görmüş olması ve hayata geçirmiş olmasıdır.

Bu başarısı, ona ait bir düşünce sistemi olmasını gerektirmez. Atatürk, iki hasleti kendinde barındıran biridir, akıl adamı ve aynı zamanda eylem adamıdır. İnsanların çoğu bu ikisini aynı anda taşımaz. Aklının içine vicdanını da koymak gerekir. Genelde ona üstün devlet adamı denir, ama o aslında üstün halk adamıdır. Kendi hırs ve nefsinden sonuna kadar soyutlanmış yüksek bir hümanizm anlayışıyla ülkesini biçimlendirmiş çok akıllıca geleceğe dönük hedefler koymuş.

Bugün hala bu hedeflerin peşinde bu kadar insanın olması onun kişisel özelliğinden kaynaklanıyor. Salt manipülasyonla böyle bir şey yapılamaz çünkü.

Atatürk bir düşünce adamı değildir. Çünkü, bir öğreti ortaya koymuş değildir. Onun öğretisi, varolan öğretileri son derece amacına uygun olarak, çağının ötesinde sezgiyle, ve sentezle anlayıp hayata geçirmesidir. Onun bu tarzı, öğretisi olarak sunuluyor. Ama öğreti değildir. Mirastır, devletin kurucu ilkeleridir.

Peki Atatürk bir asker olmasaydı, ülkesi barış içinde olsaydı bir düşünce adamı olmaz mıydı? Bence mükemmel olurdu. Çünkü, bütün söylemlerine bakın, yaşadığı hayata, son derece vicdanlı, ince görüşlü ve en önemlisi, düşüncelerinin doğruluğunu test ettiğimiz bir kişidir. Böyle bir kişi, filozof da olabilirdi, ünlü bir yazar da, şair de.

O ruh, akıl, yürek ve eylem gücü onda bol miktarda var. Ama kemalizm biraz devşirme bir kavramdır.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..