Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendi hayatının efendisi ol

Kendi hayatının efendisi ol
 

Rodin'in Düşünen Adam Heykeli


“Düşüncelerinizden bile sorumlusunuz” - Anonim

Yaşıyoruz ama bilinçli mi yaşıyoruz? Günlük yaşamın akıntısında rüzgarda savrulan yaprak gibi misiniz, yoksa sürüklenmek yerine yaptığımız bilinçli seçimlerle akıntıyı kontrol edebiliyor musunuz? Her gün sonunda “ben bugün ne yaptığımı anlamadan eve geldim, gün amma da çabuk geçti” mi diyorsunuz? Yoksa "kendi hayat akışınızın efendisi" olarak seçtiğiniz hayatı mı yaşıyorsunuz? Kul olarak her şeyi seçemeyeceğimize göre, seçemediğiniz şeyleri yaşarken bile tepkilerinizin kontrolünü ele alabiliyor musunuz?

Kendi hayatımızın efendisi olmak için her şey seçimle başlar. Neyi seçiyorsak onu yaşarız ve yaşam kalitemiz şeçimlerimizin bilinçli olmasına bağlıdır. Hatta mutluluğumuz seçimlerimize bağlıdır. Seçim demek birden fazla alternatif arasından seçim yapmak demektir. Tek bir şık olduğunda bile aslında bir seçim vardır ve bu seçim zihnimizde içinde bulunduğumuz o kaçınılmaz durumu kabul etme veya kabul etmeme durumudur. Her zaman bir seçim vardır, tek bir şık olsa bile.

Seçimlerimiz kaderimizi belirler. Mahatma Gandhi’nin yıllar önce söylediği şu söz bence seçimlerimizin hayatımızı nasıl etkilediğini çok güzel özetliyor.

"Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür...
 Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür...
 Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür...
 Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür...
 Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür...

Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür...
 Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür..."

Günlük yaşamın gelgitinde akıntının kuklası olmak yerine karşılaştığımız olaylara verdiğimiz tepkiyi seçerek efendi olmak yönünde ilk adımı atabiliriz. İlk iş yaşamda gelen etkiye şuursuzca tepki vermemek, durup düşünmek, idrak etmek ve sonra hür irademizle vereceğimiz tepkileri seçmektir. Bunu yaptıkça bir bakarız seçimlerimiz kaderimiz olmuş. Bu aslında kaderine sahip çıkmaktır. Hayatı tüm güzellikleriyle yaşamak ama bize dayatılan veya seçemediğimiz koşulların, durumların ve olayların kuklası olmadan özgürce yaşamaktır. Ayakları yerde başı gökte olmaktır. Farkında, hür ve dengede olmaktır. Etkilenen değil etkileyen olmaktır.

Söylediklerimizin de ötesinde “düşüncelerimizden bile sorumluyuz” ve aslında her şey düşüncelerimizle başlar. Düşünceni değiştir, dünyan değişsin. Düşünceler değişince söz, duygular, eylemler, alışkanlıklar, değerler, karakter ve geleceğimiz değişir. Zincirin son halkasını etkilemek için “hemen, şimdi” bilinçli yaşamayı seçerek işe başlayın.

Sevgiler,

Kenan Kolday

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..