Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kendi neslimden şikayetçiyim! - 2

Kendi neslimden şikayetçiyim! - 2
 

Gençlik alkol ve sigaranın tiryakisi olmuş durumda...


Bundan önceki yazımda, gençliğin fazla şımartıldığından ve fazla lüks istediğinden bahsetmiştim. Bu yazıda da daha "ufacık" denilebilecek yaşta sigara ve alkol alışkanlığı olan gençlerden bahsetmek istiyorum.

Ben aslında bunun farkına geçen sene varmaya başladım, yani 8.sınıfa giderken. Sınıfımda bu tür alışkanlıkları olan bazı arkadaşlarım vardı. Onlar için çok üzülüyordum, daha bu yaşlarında hayatlarını mahvediyorlardı. Gerçi pesimist olan bu yeni nesle göre onların "hayatları mahvolmuştu" da ondan içiyorlardı.

Gençliğin karamsarlığı şöyle bir dursun, aslında bu "içme" meselesini, yine telefonda ve markalarda olduğu gibi "hava" haline getirenler de var. Evet, "Aga dün gece beş şişe bira içtim, sarhoş olmadım." falan demek sizce utanç verici midir, yoksa bir insanı yüceltici midir? Cevabınızı biliyorum fakat gençlik o akılla düşünmüyor. Yeni nesil, bulduğu her fırsatta alkol alan, alkol ortamı yapan gençlik ne düşünür, onu da siz düşünün.

Sigara meselesine gelince, çok ufak yaşlardan başlıyor ellerde sigaralar. Bence bu utanç verici ama belirli bir kesime göre değil. Annem anlatır, "Eskiden sigaraya özendirilirdi, sanki iyi bir şeymiş gibi gösterilirdi" diye. Şimdilerde ise herkes elinden geldiğince sigaranın zararlarını anlatıyor fakat buna rağmen gençlerde bir tiryakilik almış başını gidiyor.

Okullarında, okullarının çıkışında, park kenarlarında, kenarda köşede, ailelerden gizli saklı sigara içen çocuklar... Söyleyin, hanginizin içi acımıyor bunları görünce? Yazık değil mi o genç ciğerlere? O ciğerler temiz hava almalı oysa ki, o ciğerler o çocukları, o gençleri koşturmalı. Fakat bizim gençliğimiz koşamıyor, yoruluyor, tıkanıyor, hastalanıyor... Neden? Hepsi o çok özendikleri sigara yüzünden... Alkol de var tabii.

Bütün bunlarda arkadaş ortamının da etkisi var. Genelde sorarsanız "Ne zaman içersin?" diye, "Arkadaş ortamında" gibi cevaplar alabilmeniz mümkün. Oralarda başlarsa bir kere, işler sanıldığından daha korkunç bir hal alıyor. Bunu aslında "arkadaş ortamı"nda içen çocuk da biliyor ama anlamak istemiyor... Çünkü bazen cesaret, bazense efkar onlar için sigara, daha bu yaşlarında. Dediğim gibi, o da bir "hava" meselesi sonuçta.

Yetişkinlere sigarayı bıraktırmaya çalışmaktan önce, gençleri caydıralım bu sigaradan, ne dersiniz?

İlk yazımın adresi:

http://blog.milliyet.com.tr/Kendi_neslimden_sikayetciyim_/Blog/?BlogNo=271867

 
Toplam blog
: 313
: 1350
Kayıt tarihi
: 21.03.07
 
 

1996'nın ilkbaharının dünyaya getirdiği birçok çocuktan biriyim. Milliyet Blog'da yazmaya yaşım h..