Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Kendilerine zamlı maaşı yetiştirenler, konu memur olunca niye işi ağırdan alıyorlar?

Kendilerine zamlı maaşı yetiştirenler, konu memur olunca niye işi ağırdan alıyorlar?
 

Memur ve emeklilerin ağzında şu türkü: Size var, bize yok mu?

Bu türkü memur ve emeklilerin niye mi ağzında?

Hatırlarsanız, önce Cumhurbaşkanın maaşını 33 bin 500 TL çıkarttılar. Ardından mecliste bulunan danışman ve sekreterlerin maaşlarına yüzde 170 zam yaptılar. Yetmedi, emekli milletvekili ve bakanların maaşını 6 bin 30 TL, Milletvekili maaşını 11 bin TL yapan düzenlemeleri hızla meclisten geçirdiler.

Sıra memurlara gelince, bakıldı ki; memurların toplu görüşmeler yolu ile zam alabilecekleri görüldü. Çünkü; 2010 yılında yapılan ve referandumla değiştirilen anayasa maddesi öyle diyo!..

O halde toplu görüşmeler yapılsın mı diyorsunuz: Onu bir kalem geçmek zorundasınız! Çünkü anayasa değişikliği ile ilgili uyum yasaları çıkartılmamış!

16 ayda niye çıkartılmamış mı diyorsunuz?

Onu iktidar partisine, memurların bağlı olduğu sarı sendikalara sormak gerekiyor.

İktidar partisi, memur ve emeklilerin oylarını alırken, çifte sendika önerip, ‘ileri demokrasi’den söz ediyordu. Şimdi ise memura yapılacak zammın Ocak ayına “yetişmediğinden” söz ediyor.

Her yıl 15 Ocak’ta zamlı maaş alan memurlar ve emekliler bu kez hükümet yasayı çıkarmadığı için zamlarını alamayacak. Emekli milletvekili ve bakanların maaşını üst üste düzenlemelerle 6 bin 30 liraya çıkaran yasal düzenleme meclisten ışık hızı ile geçerken, hükümet memurlara zam için acele etmiyor.

Bildiğiniz gibi her yeni yılın ilk ayında düşük de olsa zamlı maaş alan memurlar, bu yıl Ocak ayına zamsız giriyor. Yasa çıkmadan önce hükümetin geçici olarak yapmayı planladığı memur zammı da çıkmayınca, yaklaşık 2,5 milyon memur ve 4 milyon emekli toplu sözleşme yasasının meclisten çıkmasını bekliyor.

12 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen referandumda hükümetin en fazla dile getirdiği söylemlerden biri olan toplu sözleşme yasası aradan 16 ay geçmesine rağmen hâlâ çıkarılmadı.

Hükümetin referandumda “evet” oyu isterken sürekli dile getirdiği toplu sözleşme hakkının, içerik olarak daha önce uygulanan ve son sözü hükümetin söylediği toplu görüşme modelinden, aslında hiçbir farkı yok.

Toplu görüşme yasasına “memurlar ve kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptir” maddesi ekleyen hükümet, memurlara grev hakkını tanımıyor. Yani ortada grevsiz bir toplu sözleşme yasası bulunuyor.

Hükümet ve memur sendikaları anlaşamadığı durumda “Uzlaşma Kurulu” devreye girecekken bu kurulun verdiği karar kesin olarak kabul edilecek. Yani hükümet masada anlaşmazlık çıktığında işi Uzlaşma Kurulu’nda halledebilme hakkına sahip olacak.

Memura, geriye dönük zam farkı verilecekmiş. Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, marta yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecekmiş. Bu durumda memurlar 15 Ocak'ta yalnızca yüzde 2,6'lık enflasyon farkını alacak. Eğer toplu sözleşmeye bir madde eklenmezse, toplu sözleşmeden doğan alacaklar Ocak 2012’den geçerli olacak. Yok, toplu sözleşme tarihinden geçerli olursa, sözleşmenin ne zaman yapılacağını Allah bilir!..

Hâlâ Başbakanlıkta bekleyen Toplu Sözleşme yasasının ne zaman çıkacağı ise belirsizliğini koruyor. Meclisin milletvekili ve bakanlara zamları bir çırpıda geçirirken bu konuda ısrarlı olarak yavaş davranması dikkatleri çekiyor.

Yasanın çıkması için öncelikli olarak Başbakanlıkta bekleyen düzenlemenin Meclis'e sevk edilmesi gerekiyor. Meclise sevk edilen yasanına TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerekiyor. Komisyondan geçip Meclis Genel Kuruluna gelecek olan yasanın buradan geçmesi durumunda Cumhurbaşkanının onayına sunulacak.

Cumhurbaşkanının onay vermesinin ardından ise sendikalar ve hükümet toplu sözleşme için masaya oturacak. Burada anlaşma sağlanamaması durumunda ise zam konusunda son kararı Uzlaşma Kurulu verecek.

Ölme eşeğim ölme, yaz gelince sana yonca yedireceğim… Diye bir sözümüz bu günü ne kadar güzel anlatıyor değil mi?

Memur ve emekliler, hala ağızlarında sözleri değiştirilmiş o malum türkü…

Yetmez ama “Evet” diyorlar.

Ve yola türkü söyleyerek devam ediyorlar!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..