Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Keneler Neredeler ?

Keneler Neredeler ?
 

Zalim Bir kene


Dün maalesef bir kurban daha verdik bu zalim kenelere !.. Vermeye de devam edeceğiz. Neden mi ? Soysuzların nerede peydah olduğu belli değil ki ? Geçenlerde Sağlık Bakanlığı bir kriz masası oluşturmuş ve alt kadrolarını çalıştırmış olmalı ki, artık bir ulusal kene haritamız bile çıkartılmış. Bu ne demek ? Bu şu demek ! keneler en çok hangi bölgelerimizde gözüküyor, ne zamanpeydah oluyorlar ve nerelerde tehlikeli vakalar görülüyor… E, buna da şükür. Enazından hangi bölgemizde insanlarımızın öleceğini yada kene vakasından ölme ihtimali olacağını biliyoruz. Ama şunu bilmiyoruz bu yaratıklar, bugün o haritada da görüldüğü üzere iç Anadolu bölgemizin kuzeyinde ki, özellikle Tokat, Yozgat, Çorum bölgelerinde çok yoğun görülen bu keneler, artık başka bölgelerimizde ve illerimizde de görülmeye başladı. Zira geçen haftalarda Antalya’da bir kurban verdik, yanlış hatırlamaıyorsam eğer, geçen sene de İzmir Memenen taraflarında bir yerde bir kayıp verdik. Bu demek oluyor ki, kenelerin egemenliği ve imparatorluğu gittikçe genişliyor. Size bir rapordan küçük bir paragraf : Sağlık bakanlığı verilereine göre 2007 yılında labaratuar testleriyle tanısı kesinleşmiş KKKA vaka sayısı 432, ve bu hastalıklardan ölenlerin sayısı 25 olark belirtilmiş. Ama yalnızca 2008 yılında ve 6 aylık istatistik ise, bu hastalıktan ölenlerin sayısının 30 olduğunu gösteriyor. Durmun vehameti anlaşılıyor mu acaba ? Buna acilen bir çözüm bulunmalı !..

En büyük tehlike elbetteki kırsal alanlar. Zira kenelerin en yoğun bulunduğu ve yaşadığı alanlar buraları. Genelde kısa otların ve çalılıkların olduğu yerlerde yaygınlar. Çok çabuk çoğalıyorlar. Bir dişi kene ortalama 5-6 bin tane yavru çıkatabiliyor. Ergin bir kenenin 12.000 tane yavru çıkartabileceğini söylüyor uzmanlar. Sekiz bacakları ile de çok hızlı hareket edebilme kabiliyetleri var ve yayılmacı politika izliyorlar.. Siz bakmayın en çok iç Anadolu taraflarında gözüktüğüne !... Her yerde karşısınza çıkabilir. Mesela, geçen sene benim evimde, rastladım bu yaratıklara.. Onlarcasını katlettim ve en sonunda, evi öyle bir ilaçladım ki, bir bidon zehiri her santimetre karesine fışkırtım ve ne kadar iyi yaptığımı birkaç gün sonra gözlemledim..

Bu en önemli çare. Eğer bulunduğunuz yerde ya da yakınlarda bahçe, tarla, orman, kırsallık var ise bahçe duvarlarınız dahil ilaçlayınız. Her ne kadar ilacın etkisi uzun sürüyorsa da bunu her yıl tekrarlayınız. Özellikle Mart-Eylül dönemlerinde birkaç defa ilaçlama yapınız. Her ne kadar bazı uzmanlar, bu ilaçlamaların ekolojik dengeyi bozacağını iddia ediyorlarsa da, insanların tamamen ortadan kalkmasıyla da ekolojik dengenin bozulabileceğini unutmayın. Ve şunu da unutmayın, biz insnalar onlar kadar çoğalamıyoruz..

İllaki açık alanda bulunmanız gerekiyor yada piknik yapmak istiyorsanız; özellikle çocukların kısa pantolan, şort, etek gibi giysilerle dolaştığını varsayarsak,bunlar daha tehlike altında olduğunu unutmayalım.. Kena ısırmasın diye hele ki bu aylarda, piknik alanlarına çizme ve çorapla gidilmeyeceğine göre en iyi çözüm buralara gitmemek kadar, ayaklara ve kollara insana zarar vermeyen spreylerden sıkmanız ( sivrisinek ve haşerelere karşı kullanılan losyon ve spreyler) en iyi geçici bir çözümdür. Mümkün olduğunca da kontrollü olmalısınız.. Oranızı, buranızı kontrol etmelisiniz ama ne kadar kontrollü olsanız da bu durum sizi bir süre sonra sosyal bir paranoyak haline getirebilir. Çünkü sürekli kendinizi kontrol etmek durumunda kalabilirsiniz.

Ve en önemli unsur. Eğer bir keneyle tanışır ve onun tarafından ısırılırsanız, sakın onu bulunduğu yerden çıkartmayın. Bırakın orada ıstırahat etsin. Orada bulunduğu sürece size zararı daha az. Çünkü yalnızca, kanınızı emerek yaşarlar. Çıkartılmaya çalışıldığında da, iğnesi yada hortumu derinizin içinde kalıyor ve çıkartılma anında hayvan kusuyor. İşte bu bu kusmuk sizin kanınızı zeghirliyor ve bu zehir sizi sonuçta hakkın rahmetine kavuşturmaya yetiyor. Bu sebeple, kene denen canavarı bulnduğu yerden çıkartmayın, üzerine sigara basmayın, alkol yada su dökmeyin.. İşi uzmanına bırakın. Kiş gerçekten uzmansa, onu bulunduğu yerden size zarar vermeden çıkaracaktır. Ama ehil bir vatandaş değilse i çok insan var- bu durumu zorlwştırabilir. Benim size bir tavsiyem var. Kenenin bulunduğu yere, amonyak, alkol, ispirto vs. gibi sıvılar dökmeyin. Bu kenenin hiç hoşuna gitmiyor ve kusmasına neden oluyor. Mümkünse kenenin bulunduğu yere zeytin yağını bolca sürün. Yağlı ortamda kenenin kendilğinden yapıştığı yerden çıktığı görülmüş. Kendiliğinden çıkmasa bile, doktor arkadaşların işini kolaylaştırırsınız.

Son olarak, yolunuz Tokat yada Yozgat tarafına düşerse gitmemezlik etmeyin. Özellikle gidin. Oralara gittiğiniz de illaki kene sizi bulmayacak ama oradaki insanlara da bunları anlatın. Zira eğitim ve kültür, tüm önlemlerin başında gelir. Ne kadar bilinçlenirsek, o kadar az kayıp veririz..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..