Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '15

 
Kategori
Tıp
 

Keratokonus

Keratokonus
 

Fark ortada öenmli olan adım atmak


Evet başlık biraz garip ve bir o kadar korkutucu gelmiş olabilir size.. .Ama bu bir hastalık ve önemli olan bu hastalığı farketmek ve bu hastalığın belirtilerini göz ardı etmemek.

Keratokonus nedir?

Keratokonus, kornea denilen ve gözün en önündeki saat camı gibi olan saydam kırıcı tabakanın ilerleyici bir şekilde incelerek öne doğru konik tarzda uzaması şeklinde tanımlanabilir. Kadınlarda daha sık görülür. Korneanın kırma gücünü değiştirerek orta veya ağır derecede düzensiz astigmatizma ve bulanık görmeye sebep olur. Keratokonus hastalığının son evresinde korneada şişme ve beyazlaşma görülebilir.

Normal Kornea ve Işığın Kırılması Keratokonus'lu Kornea ve Işığın Kırılması

 

Hastalık genetik geçiş özelliğine sahiptir ve keratokonus hastalarının yakınlarında da yüksek astigmat veya yüksek oranda keratokonus şeklinde görülür. Hastalarda sürekli artan düzensiz astigmatizma, miyopi vardır, iki taraflı tutulum olur. Hastaların en büyük şikâyeti sık sık gözlük değişimi ama kısa süre sonra bu gözlüklerde yetersizlik ve görme bozukluğudur.

2.000 kişide bir görülen bu hastalığın tedavisine erkenden başlanmalıdır. Özellikle yakınlarında bu tür rahatsızlık olanların daha duyarlı olması gerekir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını belirli dönemlerde göz hekimine götürerek, dikkatli ve detaylı muayeneden geçirilmelerini sağlaması hastalığın tanısında büyük önem taşır. Keratokonus ön bulgusu saptanan kişilerde oluşan alerjik göz problemleri sürekli kaşıma ve ovalamaya bağlı olarak hastalığın hızlı ilerlemesine neden olur. Bu sebeple sık sık göz alerjisi problemi olan kişilerde muayene önemlidir.

Belirtileri genellikle ergenlik çağında ortaya çıkmaya başlayan hastalığın çocuk yaşta tanısı zordur, çok ayrıntılı muayenelerle belirlenebilir. Birçok hasta kendilerinde sadece "miyop astigmat" rahatsızlığı olduğunu zanneder. 20 ila 40 yaş arasında ilerleme gösterir. Bu dönemde gözlük numaraları sık sık değişmeye başlar ve hastalara her gittikleri göz uzmanı değişik numaralı gözlük reçeteleri verebilir. Gözlüğe rağmen hasta net göremeyebilir.Teşhisi zor olan bu hastalık, durdurulmaması halinde körlükle sonuçlanabilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Hastalığın erken dönemlerinde özel sert kontakt lensler kullanılır. Ancak kontakt lensler hastalığın ilerlemesini durduramazlar. Bu lensler kornea merkezinin bombeliğini, dolayısıyla astigmatı düzeltir ve net görüş sağlayarak görme arttırılabilir. Ancak, hastalık ilerledikçe bunlar da yetersiz kalır ve görme giderek azalır. Bir başka alternatif tedavi Intra Korneal Ring (INTACS) denilen, kornea tabakası içine bir halka yerleştirmek şeklindedir. İlerlemeyi kısmen önleyici olabilir.  Başka bir alternatif tedavi kornea nakli ameliyatıdır. Kornea nakli ameliyatı, kornea bağışlarının yetersiz aynı zamanda pahalı olması ve üstelik vücudun % 15–20 oranında dokuyu reddetme olasılığı olması nedeniyle son aşamada tercih edilen bir tedavidir. Ancak son yıllarda etkinliği kabul gören bir tedavi olan; Corneal Cross Linking uygulamasıyla hastalığın ilerlemesi durdurulabilmektedir.

Tedavi Öncesi Yapılan Tetkik ve Muayeneler:
• Gözlüksüz ve gözlüklü görme düzeyi
• Damlalı ve damlasız kırma (refraksiyon) kusuru
• Kornea topografisi (korneanın ön yüzeyinin haritası)
• Kornea kalınlığı
• Endotel hücre sayımı
• Fundus (göz dibi) muayenesi

Son olarak bu hastalık ile ilgili önemle vurgulanması gerekeken şey hastalığın öncelikle farkına varmak.Hastalık eğer erken evredeyse ve siz görme ile ilgili çok fazla netliğe ihtiyaç duymuyorsanız bu sıkıntıyı farkedemeyebilirsiniz.Belirtiler başladığında takibi baştan sıkı tutup sıra sıra tedavi adımlarını izlemeniz gerekiyor.Aksi takdirde hastalık körlüğe kadar gidebiliyor.Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için en büyük kaynaklarımız olan gözlerimizi dinlemeyi bilmeliyiz.Bu hastalığın da diğer pekçok hastalık gibi tedavisi var önemli olan bu hastalıkla yaşıyabilmek.Eğer tedavi olup hastalığın ilerleyişini durdurursanız siz de hayat boyu gülen ışıl ışıl gözlerle  hayata bakabilirsiniz.Sağlılı bir hayat sizlerle olsun.

 
Toplam blog
: 22
: 439
Kayıt tarihi
: 25.01.15
 
 

Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim. Bursa'da okuyorum ve yaşıyorum. Voleybola, müziğe, dansa, şii..