Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '06

 
Kategori
İzmir
 

Kestane Pazarı Camii

İzmir'de vatandaşın biri müftülüğü mahkemeye vermiş diye okumuştum gazetelerde. Konu sabah namazının nerede kılınamadığı. Vatandaş sabah namazı saatlerinde Konak merkezinde. Merkezdeki adları herkesce bilinen camileri dolaşıyor hepsi kapalı. Bir tanesi ise cami olarak vazifesini çoktan yitirmiş, kurs ve yurt olarak kullanılıyor. Vatandaş esas buna çok bozuluyor. Tarihi bir cami mevcut, ancak vatandaşa hizmet yerine sınırlı cemaata hizmet ediyor.

Sonucu ne oldu merakla bekliyorum.

Kestane Pazarı camii, Kemeraltının en güzel ve dar sokaklarının biri üzerinde. Ancak cami kapısının kısmen kapalı ya da esnafların perdelemesi nedeniyle sokaktan geçerken buranın bir cami olduğunu farkedemezsiniz. Merdivenleri yüksek olmasa da.

Alışıldık cami önü açıklığı yok. Diğer camilerde bir giriş payı bırakılmış olmasına rağmen bu camide bu yok. Bana hep Hırıstiyanlığın ilk yıllarındaki gizliliği çağrıştırır. Kemeraltındaki gizli bir çok kilise gibi.

Geçen gün önünden geçerken uzun yıllar sonra ilk defa birilerinin çıktığını gördüm. Yüz kılları henüz tüy niteliğinde çok toy ve genç iki çocuk. Ellerinde kitapları var. Ama kendilerinden pek eminler. Bakışları havada, birbirleriyle konuşarak yürüyüp gittiler.

Sabah Namazı haberine pek fazla rağbet olmadı. Gazetecilerin bir çoğu; ''a orada yurtmu varmış'' ''namaz kıldırılmıyormuşmu?'' dediler. Tabi sonradan orada mevcut vakfı ziyaret ederek.

Kestane Pazarı camii , nasıl olmuşta bir vakfın elindedir. Caminin asıl işlevi neden engellenmiştir. Buna kimler izin vermiştir. Neden asıl işlevine bir türlü döndürülememektedir. Bir çok gazetede ve internet sitesindeki yazılarda bu camiden ''Kestane Pazarı Üniversitesi'' adıyla bahsedilmektedir.

Sorular uzayıp gidecek. Bir çözümde bulunamaycak. Demokrasi herkese lazım. Bir gün başınıza gelse de...

 
Toplam blog
: 58
: 708
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Erzurum 1959 doğumlu. İşletme mezunu. Bir Kamu şirketinin Muh.Md.Yrd.'dan emekli. Kent yaşamının zor..