Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kilo almaya yönelik pratik öneriler

Kilo almaya yönelik pratik öneriler
 

Kilo almak isteme an az zayıflama kadar merak edilen konuların başında geliyor. Çünkü zayıfken sıkıntı çekilen konu sadece vücuttan memnun olmama değil. Olması gerekenden daha düşük ağırlıkta bulunma, bünyeyi hastalıklara karşı daha savunmasız bırakıyor. Özellikle vitamin ve mineral yetersizlikleri zaten güçsüz düşen bedene farklı hastalıkları kolaylıkla yerleştiriyor. Bütün bunlar ışığında neler önerilebilir noktasında ise 7 pratik yöntem sunulabilir:

1. UYGULAMA: Düzenli olarak üç öğün tüketin. Eğer öğünleri atlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız öncelikle öğün saatlerinde porsiyonları dikkate almaksızın bir şeyler tüketmeye özen gösterin. Böylece belli bir zaman sonra her öğün için alışkanlık yaratmaya başlayacaksınız.

2. UYGULAMA: Normal porsiyonlarınızın miktarlarını arttırmaya çalışın. Genellikle bu konuda danışanların söyledikleri aslında çok fazla yemek yedikleri. Ancak gözden kaçırılan öğün atlama konusu. Günde fazlaca yenen iki öğün, porsiyon artışı değil, yenmeyen öğünün telafisidir.

3. UYGULAMA: Ara öğün tüketimine dikkat edin. Bu konuda da söylenen ara öğün için zaman yaratılamadığı. Ancak yenilen kuru meyveler bile size zaman harcatmadan ara öğün olabilir. Bunun yanında yoğurt, tahıl gevrekleri, meyveler, sütlü tatlılar ara öğünlerde tüketilebilecek besinler arasında. Ayrıca aralarda yenen öğünlerin iştah kapama etkisine sahip olmadığı da bilinmeli.

4. UYGULAMA: Daha fazla süt ve meyve suyu tüketebilirsiniz. Çünkü enerji alımını arttırmanın en pratik yolu içecek tüketmektir. Ancak işlenmemiş (taze sıkılmış meyve suları gibi) içecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir.

5. UYGULAMA: Sevmediğiniz besinleri neden sevmediğinizi keşfetmeye çalışın. Çünkü düşük ağırlığa sahip olan bireylerin beslenme tercihlerinin çoğu zaman tek yönlü olduğu gözlemleniyor. Bunu aşmanın yolu aslında sizin kendinizin aşçısı olmanızdan geçiyor. Sevdiğiniz besinlerle seçtiklerinizi birleştirip farklı tatlar yaratmanın aslında sizin elinizde olduğunu unutmayın.

6. UYGULAMA: Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz sanılanın aksine sadece zayıflama diyetlerinde uygulanması gereken bir metot değildir. Sağlıklı bir yaşama adım için şart olan bir yöntemdir. Düzenli egzersiz yaptığınızda iştah artışı yaşanabileceği unutulmamalıdır.

7. UYGULAMA: Özellikle öğünlerden önce çay ve kahve tüketimini kaldırın. Ayrıca sigara alışkanlığınız varsa bırakmak sizin için en iyi tercih olacaktır. Eğer bunu başaramıyorsanız özellikle öğün öncelerindeki sigara tüketimini sıfırlayın.

Bu yöntemlerden önce fiziksel olarak kilo kaybına neden olabilecek durumların araştırılması mutlaka yapılmalıdır. Diyetisyen Pınar Akkuzu
 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..