Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kimlik bilgilerini kaybederseniz...

Kimlik bilgilerini kaybederseniz...
 

Kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanını bulan kötü niyetli kişiler; bu kimlikle, şirket ya da şirketler kurabiliyor, vergi dairesinde mükellef kaydı yaptırabiliyor, sahte fatura düzenleyerek, yasa dışı gelir elde edebiliyor, akla hayale gelmeyecek birçok olumsuz işte ya da faaliyette kullanabiliyorlardı. Daha ötesi nüfus cüzdanı kaybolan ya da çalınan kişi, çoğu zaman açılan davalardan haberi bile olmuyor ve ceza alabiliyordu. İtiraz etmediği daha doğrusu edemediği kararlardan dolayı da mağdur oluyor, kendisi için çıkan arama kararı üzerine yakalandığında ciddi sorunlar yaşayabiliyordu. 

Bu konuda, Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Vergi Kimlik Numarası” 2007/1 No.lu İç Genelgesi ile; nüfus cüzdanları kaybolan ya da çalınanların, durumu bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeleri isteniyordu. Başvuruda bulunmayanlar, yukarıda belirtilen olumsuzlukları yaşayabiliyor, “Acaba nüfus cüzdanımı ne gibi kanunsuz bir işte kullandılar?” diye korkulu rüya görüyorlardı. Vatandaşların çoğu, vergi dairesine başvurmaları gerektiğini bilmedikleri için sıkıntılar yaşıyorlardı. İçlerinde hapse girenler bile olabiliyordu. Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeden vatandaşların çoğunun haberi yoktu. 

13 Şubat 2010 tarihli Hürriyet’te yayımlanan bir yazı ile bu durum dikkate alındı ve 2010/1 No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi ile nüfus cüzdanı çalınan ya da kaybolanların, vergi dairesine bildirme mecburiyetini kaldırdı. Genelgeyle Nüfus cüzdanının çalındığı ya da kaybolduğunun, nüfus müdürlüğüne bildirilmesi yeterli olacağı belirtildi. Yeni uygulamaya göre, vergi dairesi; MERNİS/Kimlik Paylaşım Sistemi’nden, nüfus cüzdanının kayıp veya çalıntı olup olmadığını sorgulayacak. Bu sorgulama sonucuna göre de “mükellefiyet kaydı” yapacak ya da yapmayıp durumu bir yazı ile emniyet müdürlüklerine bildirecek. Üç yıl gecikmeli de olsa, bu yeni düzenleme, vatandaşları kaybolan veya çalınan nüfus cüzdanları nedeniyle vergiler, naylon fatura ve hapis cezaları yönüyle “korkulu rüya” görmekten kurtarmış görünüyor. 

Fakat hala gazetelerde bu tip haberleri sıklıkla okuyoruz. Tavsiyemiz yinede eskiden olduğu gibi kimliğimiz kaybolduğu zaman bunu vergi dairesi, polis ve nüfus müdürlüklerine ayrı ayrı bildirmekte fayda var. Tedbir tedbirdir... 

 

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..