Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '15

 
Kategori
Spor
 

Kırkpınar güreşlerinin rövanşı Altınyayla’da

Kırkpınar güreşlerinin rövanşı Altınyayla’da
 

Edirne'den sonra


Edirne ‘de 2015 yılının tarihi Kırkpınar güreşleri sona erdikten sonra hemen 2 ağustos Pazar günü Kırkpınar güreşlerinin rövanşı Altınyayla çayırında olacaktır. Başpehlivanların altın madalya güreşleri sona erdiğinde görüşleri sorulur. Derler ki, bunun ikinci maçı Altınyayla er meydanında yapılacak, burada kaybettim orada alacağım der.

Başpehlivanların, baş altı pehlivanlarının ikinci maçları Altınyayla çayırında olur.  Onun içinde Altınyayla güreşleri Akdeniz bölgemizin en meşhur güreşleri arasındadır.

Komşu ilçelerde de bir zamanlar güreş organizasyonları yapıldı. Fakat arkası gelmedi. O ilçenin geçmiş yöneticileri, mevcut yöneticilerin ittifakla söyledikleri söz şudur” Altınyayla bu işi biliyor. “

Acemilik yaşandığını kabul etmiyorum. İlk yılların heyecanını gören birisi olarak hep güreşler üst seviyede yapıldı, amatörlük yaşanmadı.

Belediye başkanları sayesinde bu günlere gelindi. Her yörenin kendini tanıttığı şenlik, etkinlik, fuar olur. Altınyayla’ ıda  en güzel anlatan tarihi  Kırkpınar güreşlerinin hemen haftasında yapılan  geleneksel yağlı pehlivan güreşleridir.

Bu sene yağlı pehlivan güreşlerinin zevkli olacağını düşünüyorum. Seyircinin, güreş severlerin Altınyayla er meydanının aslanlarını izlemek için akın edecekleri öngörülüyor. Nasıl seyirci gelmesin ki, dünyanın en üst güreş tutanlarını bir hafta sonra tekrar karşılaşmalarını izlemek ayrıcalıktır.

Altınyayla’nın doğal güzelliklerinden de bahsedelim. Bir kere tarihi kavakların altında oturmak insana dinginlik verir. Kavakların gölgesinde oturarak arkadaşlarla sohbet etmek, sıcacık çay içmek unutulmaz.

İkincisi ise, ağızlara layık pişirilen kebaptır. Çevrenin en eski kebabıyla meşhurdur Altınyayla. Kebap yenen mekânların doğal ortamla iç içe olması, yanı başınızda akan buz gibi suyu da unutmamak gerekir.

Gül pınar mahallesine gidip soğuk su nasıl olurmuş görmek gerekir. Namaz vakti, öğle sıcağında kendinize iyilik etmek isteyenler hem Allaha ibadetlerini eda ederler, hem de Allahın kudretine şahit olurlar. Saniyeyle en fazla on saniye suyun içinde ellerimizi ayaklarımızı tutabiliriz.

Yörenin en güzel ikramlarından olan kar şerbetini de içmenizi önermek gerekir. Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağında bir iki gün uzak kalmak isteyenlere fırsattır Altınyayla yağlı pehlivan güreşleri.

Organizenin önderliğini belediye başkanı Sayın Ahmet Serttaş önderliğinde gerçekleşiyor. Bu senenin tanımında ki arka fondaki camiinin resmi yerinde olmuş. Çünkü Altınyayla yağlı pehlivan güreşlerinin sebebi camiinin yapımıdır.

Hem eser kazandırılmış oldu, hem de çevre il, ilçe, kasaba, köy halkının buluşmasını sağlamış oldu. Çevre de yetişen pehlivanları halkımızın yakından görme şansı da yakalamış olmaları ayrıcalıktır. Kendi köyünden, mahallesinden, yurdundan yetişen pehlivanların güreşlerini çıplak gözle izlemenin zevkini yaşamış olur.

Pehlivan katılımının her sene giderek arttığını görüyoruz. Geçen yıla göre katılımın çok olacağı aşikârdır. Çünkü bu sene Kırkpınar güreşlerinin hemen akabinde yapılacak olmasındandır.

Altınyayla güreşleri bir ara kesintiye uğramıştı. Fakat yeni belediye başkanı ve meclis üyelerinin karlarıyla, çalışmalarıyla tekrar başlamış oldu. Belediye ve güreşlerin tekrar başlaması için çalışan önderlerine halkımızın teveccühü artmıştır.

Bu güne kadar güreşin Altınyayla ‘ya kazandırılmasında çalışanlara Altınyayla halkı adına tabii güreş mutlaka olmalı diyenler adına teşekkür ediyorum, rahmeti rahmana gidenlere Allah’tan rahmet dilerim.

Günümüzde çalışan, gayret eden, bir  ucundan tutanlara da ayrıca teşekkür eder, sayın belediye başkanı Ahmet Serttaş’ı çalışmalarından dolayı kutlarım.

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..