Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '09

 
Kategori
Mizah
 

Kısaltmaların edeplisi edepsizi...

Kısaltmaların edeplisi edepsizi...
 

Türk Dil Kurumu


Muhterem büyüğüm Tayyip Erdoğan Beyefendinin bir iki gün önce memleketin en önemli meselelerinden birine daha parmak basmış olmasından ötürü öyle mutluyum ki! Mutluluğum aynı zamanda haklı bir gururdan da kaynaklanıyor. Peki, bu gurur nereden kaynaklanıyor? O gurur da Tayyip Beyefendinin engin dilbilgisi kültürünü bizimle paylaşarak TDK’nin kısaltma kurallarının yanlışlığını da düzeltme inceliğini göstermesinden ve aynı zamanda kısaltmaları kasten yanlış yapıp etik kurallara uymayan edepsizlere ağızlarının payını vermiş olmasından tabii.

Örneğin siz TDK’nin Türk Dil Kurumu’nun kısaltılmışı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Evet ama bu kısaltma yanlış! Doğrusu TD Kurum olmalı... Eğer TD Kurum değil de TDK demekte ısrar ederseniz bu sizin demokratik kurallara uymadan edep dışı davranan biri olduğunuzu gösterir. Kısaltma konusunda ne diyor muhterem büyüğüm Erdoğan Beyefendi? “Bizim Yargıtay Başsavcılığı’nda olan kısaltılmış adımız AK Parti’dir. Herkes bunu böyle yazmaya mecburdur. Böyle yazmıyorsa bu edebe, adaba sığmaz.”

Gördünüz mü? Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltılmış adı neymiş? AK Parti! Yani edepsizlerin yazıp söylediği gibi AKP değil. O yüzden diyorum, Türk Dil Kurumu “kuruluş adlarının kısaltmaları kural olarak genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük yazılmasıyla yapılır” derken edep dışı bir kuralla kandırıp bizi de edepsizliğe teşvik etmiş bugüne kadar, haberimiz yok! Demek ki Türk Dil Kurumu’nun kuralına uygun kısaltma yaptığınızda bu yaptığınızın edep ve adaba sığmadığını bileceksiniz.

TDK bir de örnekler vermiş, tabii hepsi yanlış! Bakın bir kaç tanesini yazıp, Tayyip Bey sayesinde öğrendiğimiz edep ve adaba uygun kurala göre doğru kısaltmanın nasıl olması gerekir onları da yanlarına yazayım. Yazayım ki bundan sonra yazıp söylerken doğrusunu bilin de edep ve adap dışına düşmeyin. TBMM (Yanlış) TBM Meclis (Doğru), ABD (Yanlış) AB Devletleri (Doğru), CHP (Yanlış) CH Parti (Doğru), MHP (Yanlış) MH Parti (Doğru), DP (Yanlış) D Parti (Doğru)...Örnekleri çoğaltabiliriz ama bu kadar yeter.

Bu kuralın birçok sakıncayı ortadan kaldırdığı da su götürmez bir gerçek elbette. Eğer Türk Dil Kurumu’nun kuralına göre kısaltma yapmaya kalkarsanız Tayyip Beyefendinin çok güzel isabet buyurdukları gibi edep dışı bir kısaltma çıkacaktır ortaya. Örneğin Millet Meclisindeki komisyonlardan –diyelim ki- Sağlık İşleri Komisyonu. Dil Kurumu’nun kuralına göre kısaltın da görelim tövbe estağfurullah! Sonra yine örneğin Anayasa Mahkemesi’nin adını da Dil Kurumu’nun kuralına göre kısalttığınızı düşünelim. Anladınız mı şimdi Türk Dil Kurumu’nun bizi nasıl edepsizliğe teşvik ettiğini ve Tayyip Bey’in düzelttiği kuralın önemini?

O yüzden muhterem büyüğüm Tayyip Beyefendi yine memlekete büyük bir hizmette bulunmuş ve her konuda bilgili olan Kenan Evren’den her konuda çok daha bilgili olduğunu mütevazı bir biçimde kanıtlamıştır. “Yasal olarak kısaltılmış adım neyse onu söylemeye mecbursun. O zaman iftira atıyorsun. Bizi olmadığımız şekilde gösteriyorsun” derken bir mecburiyete dikkat çekmiş olduğuna da dikkatinizi çekerim. Yani sizin yasal kısaltmayı daha da kısaltmaya hakkınız olmadığı gibi, o yasal kısaltmayı kullanma mecburiyetiniz var. AK Parti’ye AKP dediğiniz zaman çok ayıp etmiş, edep dışı davranmış ve o pir-ü pak partiyi de olmadığı gibi göstermiş oluyorsunuz.

Şimdi birileri çıkıp “Canım Dil Kurumu da ‘genellikle’ diyor. Yani isteyen istediği gibi kısaltabilir” derse sakın ha aklınız karışmasın. Öyle her isteyen istediği gibi kısaltamaz. Boşuna mı diyor Erdoğan Beyefendi “Ben nasıl kısalttıysam ona uymaya mecbursun” diye. O nedenle herkes kendi kafasına göre kısaltma yapamaz.

Bugünkü dersimiz de bu kadar. Nasıl, muhterem büyüğüm Tayyip Erdoğan beyefendi ile bir kez daha gururlanmakta yerden göğe kadar haklı değil miyim?

 
Toplam blog
: 195
: 688
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Dünyanın internet sayesinde küçüldüğü günümüzde büyüyen sorunlara ilişkin duygu ve düşüncelerimi pay..