Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '12

 
Kategori
Haber
 

Kişi başına 18 metre kare yeşil alan ve ekolojik şehirler

Kişi başına 18 metre kare yeşil alan ve ekolojik şehirler
 

Bugün CNN Türk’ün web sayfasında “Ekolojik Şehirler” kurulacağına dair bir haber var.

Habere göre; kentsel dönüşümle birlikte ekolojik şehirler kurulacakmış. Ekolojik şehirler sayesinde, rüzgar ve güneş enerjisiyle, yağmur suyundan istifade edilecekmiş, atık sular dönüştürülecekmiş, bu sayede yüksek miktarlarda tasarruf sağlanacakmış. Ekolojik şehirlerde endemik hayatlar kurulacakmış. Buna göre şehirlerde hibrit yani elektrikli araçlar ve bisikletler olacak, fosil yakıtlı araçlar ise kullanılmayacakmış. Bakanlık konut ve otellerdeki, atık suların da geri kazanılmasını hedefliyormuş. Banyo ve lavabolarda kullanılan sular kanalizasyon hattından ayrılacak, ayrı bir depoda arıtılarak geri kazanılacakmış. Bu sayede yüzde 50'ye varan tasarruflar sağlanacakmış. Pilot bölge olarak ise turizm bölgeleri ve yüksek katlı siteler seçilecekmiş.

Dün de Vatan gazetesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde çevrenin ihmal edildiğine dair eleştirileri yanıtlarken bahçeli siteler yapacaklarını, yaşlıların bahçelerde oturacağını, gençlerin oyun oynayacağını, dünya standardı olan kişi başı 8-12 metre kare yeşil alan standardının 18 metre kareye çıkarılacağını söylüyordu.

İnşallah Sayın Bakan’ın bu dediği gerçekleşir. Zira kentsel dönüşümle birlikte gerçekten gözle görülür bir iyileşmeyi halkımızın somut olarak görmesi lazım. Kentsel dönüşümde çarpık yapılaşma ortadan kaldırılmalı ve düzenli toplu konutla birlikte çevre düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu sayede şehirler hem temiz ve düzenli, estetik bir görünüm kazanacak, hem ağaç varlığı artacak hem kentlerin havası değişecek, halkımız rahat bir nefes alacak hem de  insanlara yeni, ferah, geniş alanlar açılacaktır. Halkımızın hiç kuşkusuz bu şekilde yaratıcılığı da artacak ve şehirlerde kesmekeşten kurtulunacaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zaten başlangıçta bu anlayışla kurulmuştu. Şehirlerin daha çevre dostu olması ve düzenli yapılaşmaya geçilmesi hedeflenmişti. Eğer bu dönüşüm yerinde yapılamazsa bence ayrı şehirler de kurulabilir. Bu ayrı şehirler baştan aşağıya ekolojik anlayışla yaratılabilir.  Bunu zaten TOKI yapıyor ama şimdi yeni yapılacak toplu konutlarda bu yeni anlayış pekala hayata geçirilebilir.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..