Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kişi başına düşen milli gelirimiz ne kadar düştü?

Kişi başına düşen milli gelirimiz ne kadar düştü?
 

Rahmetli Turgut Özel 1983 yılında iktidara geldiğinde, 24 Ocak kararlarının verdiği cesaretle ekonomiyi serbestleştirmek(!) için harekete geçip, kısa zamanda Türkiye’ye “çağ atlatmaya” kararlı görünüyordu. 

Netekim’in de(Kenan Evren) desteği ile kısa zamanda Türkiye’ “çağ atladı.” Atlamasa bile atladığı söylendi. Tıpkı bu günlerde demokrasi ve özgürlükler konusunda söylendiği gibi, Rahmetli Özal’da, ihracat artışından, serbest piyasa ekonomisinden dem vurup, ekonomide “çağ atladığımızı” söyleyip duruyordu. 

Oysa aynı Özel, iktidara gelmeden askeri müdahalenin Başbakan Yardımcısı olarak yarattığı “Bankerler” krizi nedeniyle, yüz binlerce insanın parasının merdiven altı bankerler tarafından çarçur edilmesini sağlamıştı. Onca kayba rağmen bu halk Turgut Özal’a oy vermişti. 

Yani çağ atlama senaryosuna inanmıştı! Aslında ortada atlanan bir çağ falan da yoktu! Sadece günün koşullarına göre ekonomi biraz öne çıkmıştı. Ekonominin öne çıkma nedeni; 24 Ocak 1980 yılında Başbakan Süleyman Demirel’in talimatı ile alınan ekonomik kararlardı. 

Zaten o yıllardan bu güne kadar ekonomi hep önde oldu. Ekonomi söylemleri iyi olan partiler iktidara geldi. Demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler gibi söylemler bu güne kadar etkili pirim yapmadı. 

Tüm dünya 2009 yılından sonra ikinci kere ekonomik krizle boğuşurken, bizde kıyısından köşesinden ekonomik krize girdik. Son on beş günde döviz bazında Türk Lirası yüzde 15-18 arasında değer kaybetti! Ticaret açığımız ve cari açığımız malum. Birde bütçe açığını ekledik mi, krizin gelmemesi için bir neden yok! 

ABD kökenli kriz yine dünyayı kasıp kavururken, dünya borsaları altüst olurken, en fazla etkilenen kim oldu dersiniz? 

Tabi ki biz! 

Bizim borsa ‘Kraldan çok kralcı’ pozisyonda! 

ABD’deki nefes alışa göre bizimki krize giriyor! 

Biz gelelim bu zamana kadar övünç kaynağı olan ve bu krizle birlikte çöpe atılan ekonomik değere. Bildiğiniz gibi iktidarın yarattığı ekonomik mucize(!) de öne çıkan en önemli sloganı olan “Kişi başına düşen milli gelirimiz on bin doları aştığıydı. 

Son 15 günde yaşanan ekonomik darlık nedeniyle ve yapılan devalüasyon yüzünden ‘kişi başına düşen milli gelir’imiz epey aşağılara düşmüş durumda. 

Geçtiğimiz aylarda seçim meydanlarında iktidar partililerin en önemli propaganda araçlarından ve söylemlerinden olan ‘kişi başına düşen milli gelir’in 10 bin doları aştığıydı! 

Gerçi bu rakamların ne kadar güvenilir olduğu iktisatçılar arasında her zaman soru işareti olmuş olsa da, yapılan resmi açıklamalar her zaman kuşku ile karşılansa da, iktidara muhalefet etmemek için, sözü dinlenir iktisatçılar, seslerini çıkartmadılar. 

Bildiğiniz gibi kişi başına düşen milli gelir; Gayrisafi yurtiçi hâsılanın nüfusa oranıyla bulunur. Bulunan rakamın ne kadar gerçeği yansıttığı her zaman tartışma konusu olmuştur. 

2011 yılı için hesaplanan gayrisafi yurtiçi hâsıla 1.215 milyar TL. Doların bugünlerde 1, 74 TL bandına yükseldiği düşünülürse, gayrisafi yurtiçi hâsılanın 723, 2 milyar dolar olduğu ortaya çıkıyor. Bu rakam nüfusa oranlandığında ise kişi başına düşen milli gelir 9 bin 750 dolar olarak hesaplanıyor. 

Bu rakamlara bakıldığında; iktidarın elindeki en önemli argümanlarından birisinin de gittiği rahatlıkla görülüyor. Şimdi akıllara takılan soru: 

Türk Lirası ne zamana kadar değer kaybeder? 

Devalüasyon nereye kadar sürer? 

Türk halkı ne kadar daha fakirleşir? 

Sayın Başbakanın “teğet” bile geçmeyecek dediği kriz, daha şimdiden halkın yüzde 20 fakirleşmesine neden olduysa, durum ciddi demektir. 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..