Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel Değerlerimiz

Kişisel Değerlerimiz
 

Doğumumuz ve ölümümüz arasındaki bir zaman dilimine sıkışmış durumdayız. Kendimize karşı bu zamanı en iyi ve doğru şekilde değerlendirmek zorundayız. Bu ise kişisel değerlerin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi ile mümkün çünkü ancak böylece hayatı istediğimiz gibi yaşayabiliriz.

Kişisel değerlerimizi berlirlemek ve önceliklendirmek tabiki 1-2 dakikalık bir iş değil aksine üzerine belki genç yaşlarda konsantre olunması ve sürekli güncellenmesi gereken bir liste.

Soru şu: Benim hayatımda gerçekten önemli olan şeyler nelerdir?

Diyelim ki aşağıdaki gibi listeniz oluşmuş olsun:

Aşk
Sağlık
Zenginlik
Huzur
Neşe
Başarı
Öğrenmek
Barış
Heyecan
Güvenlik

Size önerim ilk defasında 10-15 adedi geçmemeye çalışmanız. Marjinal beklentilerinize bu listede şimdilik yer vermeyin.

Önceliklendirin – İşte işin en zor yanı bu. Hangisi diğerinden daha önemli sizce. Pes etmeyin, aynıdır demeyin ve bir sıraya sokmaya çalışın.

Bir yöntem biri olmadan diğerinin olmaması yöntemidir. Ör. Huzur olmadan aşk olmaz vb. Bu durumda huzur aşk’ın üstüne çıkacaktır. Bu liste size özel olacağı için dürüst ve samimi olun. Yani zenginliği en üste koyabilirsenizde. Yada kararsız kalırsanız, örneğin öğrenmek ve barış arasında diyelim, eğer fırsatınız olsa kitap mı okumak istersiniz yoksa meditasyon mu gibi bir soru ile seçmeye çalışabilirsiniz.

Bakalım liste ne olmuş;

Sağlık
Huzur
Güvenlik
Öğrenmek
Barış
Zenginlik
Neşe
Başarı
Aşk
Heyecan

Şimdi bu listeye bakarak o kişi hakkında yorum yapabilirsiniz değil mi? Eğer birinin kişisel değerlerini bilirseniz hem ona göre davranabilirsiniz hemde onun hareketlerini rahatlıkla yorumlayabilirsiniz.

Birde şuna bakın:

Başarı
Zenginlik
Heyecan
Öğrenmek
Sağlık
Neşe
Huzur
Güvenlik
Aşk
Barış

Tanıdık geliyor mu? Zengin ve hırslı bir iş adamının değerleri olabilir mi?

Herkesin değerleri farklıdır. İşine, hayatına ve gündeme göre bu değerlerde sürekli değişebilir. Bu yüzden içinde bulunulan duruma ve gelecek beklentilerindeki değişikliklere göre herkes listesini güncel tutmalıdır. Bu liste sabit değildir. Çünkü sürekli aynı değerlerle yaşanmaz. Klişe bir laf geliyor aklıma eski komünistlerin şimdi kapitalist olması gibi. Belki öz değişmiyor olabilir ama faaliyetler değişecektir mutlaka. Bununda ötesinde siz her zaman sizin için doğru olana yönelmek zorundasınız çünkü kendinizden ve geleceğinizden siz sorumlusunuz.

Diyelimki bu listenizdekile hiç ulaşamıyorsunuz. Birçok şey ters gidiyor. Ne olacak? İşte o zaman değerlerinizi değiştireceksiniz. Sizin için gerçekleşebilecek değerler haline getireceksiniz. Benim örneğimdeki sağlık bu kapsamda değiştirilebilecek bir şey değil ama çok zengin olmak varsa bunu belki biraz yumuşatabilirsiniz.

Yaptığınız listeyer göre hareket etmeye ve sonuçlarını incelemeye başlayın, bakalım neler değişecek.

Şimdi bu değerler konusunda tecrübeniz artınca aşağıdaki gibi bir listeyi çıkarmaya başlayacaksınız;

Kilomu 50 kg’a çekmek
Güneye taşınmak
Danışman olmak
Kitap yazmak
Güney amerika’yı gezmek
Köpekbalığı dalışı yapmak
Bir filmde oynamak
Ay’a gitmek vb.

İşte bu noktada bu spesifik hedeflerinize doğru koşmaya başlayacaksınız. Yine yukarıdaki gibi arada bir bu listeyi gözden geçirip yapılabilir hale getireceksiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..