Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kişisel Hijyenin En Önemli Parçası: Ayak Bakımı

Kişisel Hijyenin En Önemli Parçası: Ayak Bakımı
 

Sağlıklı bir ayağı korumak, problemli bir ayağın bakımından ve tedavisinden hem daha kolay hem de ucuz.Kişisel hijyeninizin belki de en önemlisi olan ayak bakımı aslında hiç de sandığınız kadar zor değil.

Özellikle diyabetli bireylerdeki kan şekeri kontrolünün uzun vadede sağlanamaması ve bireylerin ayak bakımlarına önem göstermemeleri sonucunda oluşan ayak ülserlerinin gidişatı ayak ampütasyonlarına (ayak kayıplarına) kadar ilerleyebilmektedir.

Diyabetik ayak olarak da bilinen ayak sağlığı sorunları bireyin hem yaşam kalitesini bozmakta hem de sağlık sistemine yük getirmektedir. Diyabetli bireylerin diğer kişilere oranla ayaklarında problem yaşama olasılığı yüksektir. Bu nedenle iyi bir ayak bakımı için aşağıdaki önerilere bakalım.

*Ayaklarınızı her gün; ısı, renk değişikliği, şekil bozukluğu, yara, çatlak, nasır, siğil ve su toplaması yönünden kontrol edin. Ayak parmak aralarınızda ve derinizde incelme/akıntı varsa, tırnaklarınızda batma, kalınlaşma, şekil bozukluğu, mantar enfeksiyonu varsa muhakkak doktorunuza başvurun. 

*Ayaklarınızın üstünü ve taban kısımlarını her gün kontrol edin. Eğer alt kısımlarını rahat göremiyorsanız ayna kullanın veya aile bireylerinden yardım isteyin.

*Ayaklarınızı her gün ılık sabunlu su ile yıkayın ve su içerisinde uzun süre bekletmeyin. Uzun bekletmelerde ayak deriniz kuruyup çatlayabilir. Ayaklarınızı kesinlikle sıcak suda yıkamayın!

*Ayak parmak aralarınızın ıslak kaldığı durumlarda yaygın olarak mantar enfeksiyonu artar. Bu yüzden özellikle parmak araları kuru kalacak şekilde yumuşak havlu ile iyice kurulayın. Nasır ve ölü dokuları kesmeyip, nasır bakımını uzman kişilerce yaptırın. Nemlendirici kremlerle parmak aralarınızın dışında kalan kısımları nemlendirin.

*Tırnaklarınızı banyodan sonra yumuşakken düz kesin ve derin kesmeyin. Etrafında kızarıklık, şişlik olup olmadığını kontrol edin.

*Gün içerisinde kullandığınız çorabı bir sonraki gün tekrardan giymeyin, her gün değiştirin. Dikişsiz, yün veya pamuklu çorapları tercih edin.

*Sivri burun, yüksek topuk, rahatsız edici, ayağa küçük/büyük gelen ayakkabıları tercih etmeyin.Ayak yaralarının büyük bölümü ayağa uygun ve rahat ayakkabılarla önlenebilmektedir.

*Ayakkabılarınızı çorapsız giymemeli ve ayakkabınızı giymeden önce içlerini kontrol etmelisiniz.

Vücudunuzu taşıyan ve tüm günün yorgunluğu çeken ayaklarınız, bakımı en çok hak eden organınızdır.

 

 
Toplam blog
: 11
: 287
Kayıt tarihi
: 26.08.17
 
 

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 2017 ve aynı yıl Marmara Üniver..