Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Kitap mezarlığından

Edebiyatımıza büyük katkıları olmuş ve dallarında birçok eser vermiş kimi yazarlarımaz, bugün isimleri bile anısanmaz olmuş.. Yeni nesil maalesef onları tanımaz. İsimleri, eserleri, zaman içinde kaybolup gitmiş veyagitmek üzere.Köşe yazarlarımız, güncel ve popüler olaylardan ve konulardan başlarını kaldıp, senede
birgün de olsa onlardan bahsetmeye zamanları olmaz.Televizyon kanallarında da söz edilmez. Bu ustaların birini kaybettiğimizde, bikaç dakikalık bir haber geçer o kadar.

Lise yıllarımızda bizler hep Nihat Sami BANARLI'nın edebiyat kitaplarını okuduk.Tabi o kitaplarda, Nazım Hikmet, Sebahittin ALİ, Hasan Hüseyin, Can YÜCEL ve diğer şairlerden örnekler yoktu..'Diğer Şairler' deyince
Ahmet ARİF, Semsi BELLİ gibi, demek istedim..Tabi bunları yüzlere bile çıkarmak mümkün.Bizler, sözlüve yazılı sınavlarımızda, Abdulhak Hamit TARHAN'dan BehçetNecatigil'e kadar hayatı ve eserleri sorulur
onları yanıtlardık.Kimdi bunlar? Faruk Nafiz, Kamelletin Kamu, Cahit Sıtkı, Orhan Veli ve daha ötelerden Ziya Gökalp, Ahmet Haşim ve bidiğimiz efsane olmuş şairler.. Elbette edebiyatımıza damgasını vurmuş
bu üstatların hakkını yemek adına değil anlatmak istediğim, ya diğerleri..

Bu yalnızca şiir alanında değil tabi.Peyami Safa'lar, Recizade Ekrem'ler, Mahmut Yesari'ler roman dallarındave unutmayalım, Reşat Nuri Güntekin, Halit Ziya Uşaklıgil gibi edebiyatçılarımız, yazarlarımız bizimedebiyat derslerimizdi.Bizler bunları şimdi de okuruz.Ömer Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibihikayecilerimizi de.Ama Yaşar Kemâl'i, Orhan Kemâl'i, Aziz Nesin'i lise bittikten sonra keşfettik.Ne öğretmenlerimiz bize anlattı, nede edbiyat kitaplarında yer aldı..Sınavlarımızda bunları ne hayatı soruldu ne eserleri..Tabi, Faki BAYKURT'UN da, Bekir Yıldız'ın da..O zamanlar 'Kominist mi ne diyorlardı bunlara.
Buğünse başbakanımız Nazım Hikmet' şiirler okuyor.Neyse..

Birde başka edebiyatımız vardı ki o yıllarda, sinema..Kerime Nadir'leri, Esat Mahmut Karakurt'Ları Muazzez Tahsin Berkant'ları (Bu isimde yanlış olabilir) filimlerinden öğrendik.

Aslında başta da anlattığım konu bu değil di tabi..Başka birşeyden bahsediyordum.Bugün pop müzik gibi popülizm bu alanda da devam edip gidiyor.Elbette Orhan Pamuk büyük yazar.Gururumuzdur..

Peki ya rahmetli Muzaffer İZGÜ..Aziz Nesin'den sonra en büyük mizah ustamız.Çoğunlukla, her ikisinden okuduğum hikayeleri karıştırmışımdır..'Acaba hangisinin di' Diyerek.Hele bir DAYAK BİRİNCİSİ öyküsü vardı ki, anlatılmaz ve hatta gülmekten okunmaz..Kime mi? Tepeden tırnağa kendimize..Sanırım bu öyküsü 1974/75 yıllarında Nasrettin Hoca mizah ödülünü de almıştı..Ben şaslıyım O'nu tanıdım ve sohbet etme imkanım oldu.

................

Eski kitap satan, yani kitap mezarlıklarına bayılırım..O küf kokan sayfaları arasında unutulmuş öyle isimler, öyle eserler vardır ki..O mezarlıktan onları çıkarıp okumak, karınca kararınca, hiç olmazsa benim gibi birşeyler yapmak, onları yaşatmak ne güzel şeydir.O mezarlıklarda fatiha okumak yerine, en eski olanı alıp incelemek soylu bir davranıştır bence..

Esen kalın..

Ali Sönmez
 
Toplam blog
: 56
: 417
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

22 Aralık  Adana Ceyhan doğumluyum. Emekli memurum. Mersin'de ikamet ediyorum. Edebiyatla ilgili ..