Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kitap yayınlamayı

Kitap yayınlamayı düşünüyorsanız bu yazıyı okuyun

 

1995 yılından beri kitap yazıp yayınlayan bir kişi olarak bazı deneyimlerimi size aktarmak istiyorum.

 


Herhangi bir konuda yazdığınız kitabı okurlara ulaştıracaksanız aşağıdaki hususları bilmelisiniz.

1. Microsoft Word, Adobe Page Maker, Indesign, Corel Draw gibi bir yazılım kullanarak dizgi ve mizanpajı yapınız.

Yazım hatalarını gösterdiği için ilk aşamada MS Word'ü kullanmanızı öneririm.

2. Çok satan kitapların kapaklarına bakarak bir kapak tasarlayınız. Kapakta kırmızı, turuncu, mavi, yeşil gibi renklere yer veriniz. Sönük bir kapak satışı azaltır.

3. Kitabı 13,5x19,5, 14x21 cm, 16x24 cm yapmanız uygun olacaktır. Çok küçük ya da çok büyük ebatlar kitabın okunurluğunu düşürmektedir.

4. Kitapta Arial, Calibri, Tahoma, Verdana, Times New Roman gibi kolay okunan bir punto kullanınız. Başlıkları Arial puntosuyla yapınız.

5. Başlıklarda asla BÜYÜK HARF ile yazım yapmayınız. Çünkü insanlar BÜYÜK HARFLE YAZILMIŞ cümleleri okumak istemezler.

6. Yazıların puntosunu 11 ya da 12 yapınız. 9, 10 puntolar çok küçük olur. 13, 14 puntolar ise çok büyüktür. Ayrıca sayfa sayısını artırır.

7. Her paragrafın arasına bir satır boşluk bırakınız.

8. Kitabın yazımı, mizanpajı bittikten sonra internetten bedava indirebileceğiniz PDF FACTORY adlı yazılım ile yayınınızı PDF formatına çeviriniz. PDF'ye çevirdiğiniz kitabı her bilgisayarda hiç bir bozulma olmadan açabilirsiniz. Ayrıca dosyanın boyutu da küçülür.

9. Kitabın çıktısını lazer yazıcı ile beyaz kağıda yapınız. Son kontrolleri yapınız. Matbaada baskı yaptıracaksanız aydınger kağıda lazer yazıcı ile çıktı yapıp teslim ediniz. Çıktı işlemini baskıyı yaptıracağınız matbaa da yapabilir. Son 5 yıldır bazı matbaalar aydıngere çıktı yapmadan, CTP kalıp yöntemiyle de modern baskı yapabilmektedirler.

10. Baskı işini Ankara ya da İstanbul'daki matbaalarda diğer illere göre yüzde 20-50 daha ucuza yaptırabilirsiniz. Baskıya geçmeden önce 4-5 matbaadan fiyat alınız.

11. Baskı için 60 gram 3. hamur (saman) ya da 60 gram enso (krem rengi) kağıt kullanınız. Bu kağıtlar hem hafif olur hem de yüzde 30 daha ucuz olur. 70 ya da 80 gramlık beyaz kağıt pahalıdır. Aynı zamanda kitap daha ağır olur. Bu da nakliyede bile size zarar yazdırır. Ayrıca beyaz kağıt gözleri çabuk yorar.

12. Kapağı dayanıklı kartona, renkli olarak bastırınız. Cildin sağlam olması çok önemlidir. Ucuz ciltli kitaplar kısa sürede dağılır.

13. Kitabın bir kısmının ya da tümünün renkli basılması maliyeti yüzde 50-70 artırır. 200 sayfalık bir kitap 1000 adet basıldığında 2500 TL tutuyorsa renkli baskıda 3500-4500 TL tutar.

14. Kitabı çok yüksek maliyetle bastırırsanız satış fiyatı da yüksek olur. Bu da korsan baskısının çıkmasını, fotokopiyle çoğaltılmasını teşvik eder. Büyük şehirlerde A4 kağıdına önlü arkalı çekim 4-5 Kuruşa yapılmaktadır. 200 sayfalık bir kitap 50 A4 kağıdına sığdırılarak çekilebilmektedir. Bu da 2 TL maliyet demektir. Fotokopiyle çoğaltılan kitaba 1 TL'ye basit bir cilt de yaptırılabilmektedir. Yani sizin binbir emekle hazırladığınız kitap 3 TL'ye kopyalanabilmektedir.

15. Telif hakları yasasına göre kitap kopyalamak, korsan baskı yapmak suç olmasına rağmen ülkenin her tarafında korsan kitaplar cirit atmaktadır.

16. Bastıracağınız kitaba www.kultur.gov.tr sitesine üye olarak ISBN numarası alabilirsiniz. Bu ISBN numarasını kullanarak barkod oluşturmak da çok kolaydır. Google.com sitesine girip "free barcode maker" yazarsanız karşınıza barkod üretme siteleri çıkar. Birisine gidip ISBN numaranızı girerseniz JPG (resim) olarak barkod etiketinizi alıp kitabın kapağının arka kısmına ekleyebilirsiniz.

17. Kitaptan 1000 adet bastıracaksanız www.yayfed.org sitesine giderek bandrol parasını yatıracağınız banka hesap numarasını öğrenirsiniz.

2015 yılı itibariyle 1000 adet bandrol sadece 22-24 TL'dir. Bu parayı ilgili banka şubesine yatırdıktan sonra, baskıyı yapan firmadan aldığınız "baskı adedini gösteren belge", "vergi levhasının fotokopisi", "Kültür Bakanlığı tarafından verilen matbaacı sertifikasının fotokopisi" ile YAYFED'e başvurursanız bandroller size teslim edilir.

A kitabı için alınan bir bandrolü B kitabına yapıştırmak yasal olarak suçtur.

18. Kitap basıldıktan sonra arka kapağa bandrolleri yapıştırıp satışa sunabilirsiniz. Kitabı kendiniz satabilmeniz için Vergi Dairesine başvurmak zorundasınız. Vergi kaydı olmadan satış yapmak suçtur.

Vergi kaydı yapılınca muhasebeci ile çalışmak zorunda kalacaksınız. Sizden ayda yaklaşık olarak 60-125 TL arası bir para alacaktır. Bu da yılda 600 - 1250 TL arası ek bir masraf çıkarır.

19. 1000 adet olarak bastığınız kitabın 100 kadarı tanıtım için sağa sola bedava gidecektir. 10-20 kitap da baskı hatası olduğu için çöpe gidecektir. 5 kitap da Ankara'daki Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne yollanacaktır. İşte bu nedenle 850-875 kitap satışa sunulmuş olacaktır. 1000 kitabı 3000 TL'ye bastırdınız diyelim. 10 TL'den satış yaptığınızda elinize 8500-8750 TL geçer. Vergisi, ıvır zıvırı derken 1000 adetlik baskıda yatırdığınız 3000 TL size 6000 TL olarak dönecektir.

20. Kitap satışı yapan esnaflar ya da yayın dağıtımcıları eserinizi ortalama yüzde 50 iskonto ile "konsinye" olarak satın alırlar. Yani 10 TL'den satmayı planladığınız kitap toptan olarak 5 TL'den verilir. Ayrıca paranızı da 3-12 ay arası süre sonra alabilirsiniz.

21. Kitabı bir yayınevi basıp dağıtacaksa sizin işiniz (yükünüz) çok azalacaktır. Ancak bir çok yayın evi fazla basıp az baskı yaptım diyebilmektedir. Yayınevine vereceğiniz bir kitap için mutlaka imzalı bir sözleşme talep ediniz.

Yayıncılar kitapları ya kökten satın alırlar ya da satış yaptıkça yazara yüzde 10-20 telif hakkı öderler.

Kökten satın alma şudur: Kitabınıza 1000-5000 TL vb. gibi bir para önerirler. Kabul ederseniz yayını unutursunuz. Yani 100.000 baskı olsa bile size para ödenmez. O nedenle kökten satışı kabul etmeyiniz derim.

22. Yayınevince 1000 adet basılan bir kitabın 100 kadarı tanıtım, propaganda için ayrılır. 900 kadar kitap 5-20 TL'den satılır. Kitabın etiket fiyatının yüzde 10-15-20'si yazara ödenir.

23. Kitabı yazan kişinin vergi numarası yok ise yayınevi vereceği telif hakkından bir miktar da vergi kesintisi yapar.

24. Yazarın kendi bastığı kitabın tüm Türkiye'deki kitapçılara, mağazalara ulaştırması imkansız gibidir. O nedenle ciddi bir yayınevi ile çalışmak şarttır. Kitapları çok satılan, tanınmış yayınevlerine e-posta ile ulaşmak kolaydır.

25. Kitabınız bittikten sonra DVD/CD'ye basarak ya da yazıcıdan çıktı alarak veya e-posta yoluyla yayıncılara göndermeniz gereklidir.

26. Yayınevleri gelen kitapları inceleyip 1-3 ayda size yanıtlarını bildirirler.

27. Hiç tanınmayan yazarların kitaplarını kıyıda köşede kalmış, kadrosu eksik yayıncılar basmak isterler.

28. Kitabınızı basıp yayınlamak için sizden fahiş para isteyen ne idüğü belirsiz yayıncılara aldanmayınız. Bir takım uyanıklar amatörleri dolandırmak için gazetelere ve internet sitelerine ilan vererek amatör yazarları kazıklamaktadırlar.

Sonuç olarak kitap yazıp satışa sunmak biraz yorucudur. Ancak asla pes etmeyiniz. Emeksiz yemek olmaz. Merak ettiğiniz başka bir husus var ise sorabilirsiniz.


Ali Özdemir / Eğitimci - Yazar - Yayıncı
Web: www.aliozdemir.net
0505 220 83 85

Not 1: 64 farklı kitabımı web sitemde görüp inceleyebilirsiniz.

Not 2: Eğer kitap yazdıysanız 1 adet numune baskınızı ücretsiz yapabilirim. Sadece kargo bedelini ödemeniz yeterli olacaktır. 

 

 

 

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..