Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Kitapsaray, “Eşekli Kütüphaneci” ve 48. Kütüphane Haftası

Kitapsaray, “Eşekli Kütüphaneci” ve 48. Kütüphane Haftası
 

48. Kütüphane Haftası Şiir Dinletisi


Yol var, yolculuklar var. Birlikteyken hiç bitmesin denilen yollar var. Tıpkı bitmesin dediğimiz günler gibi...

31 Mart 2012 Cumartesi günü yine böyle bir günde, 48. Kütüphane Haftası etkinliklerinin son gününde düzenlenen Şiir Dinletisi’nde çok kıymetli dostlar ile birlikteydik. Sahnedeki Manisalı şairlerin yanısıra konukların arasındaki şairlerin de programa katkı sağladıkları dinletide Mehmet Veysi Dörtbudak ve Mehmet Altunmeral hocalarımızın şiirleri ve yorumları gösterinin gönlümüzdeki kıymetini bir misli daha arttırdı. Saygıdeğer kütüphane müdür yardımcılarının yorumladığı şiirler programın tatlı sürprizleri arasındaydı. Manisalı şairler Nazmi Alper Tanrıverdi, Ragıp Özcan ve Hakan Özen’in seslendirdikleri şiirler ve değerli şair dostumuz Mahmut Erkan Çamurlu’nun hem meddahlığı hem de sunumuyla canlandırdığı gösteri sayesinde dopdolu bir etkinlik gerçekleşti biricik Kitapsarayımızda...

Her ilin İl Halk Kütüphanesi var, fakat Manisa’da onun adı Kitapsaray. Çünkü Manisalılar kütüphanelerini yapmak için imece usulü bir dernek çatısı altında toplanmışlar, 29 Ekim 1938’de Manisa Kitapsaray Kurumu olarak mevcut binanın tamamlanarak hizmete açılmasını sağlamışlar. Kütüphanenin ilk koleksiyonu büyük oranda Muradiye ve Çeşnigir Kütüphanelerinden taşınan kitaplar ile ilçe ve köylerden derlenen toplam 11.050 adet kitaptan oluşturulmuş. Bu kitapların da büyük çoğunluğunu 1928 yılından önce yazılan ve basılan Yazma ve Arap Harfli basma eserler teşkil ediyor. Bu da gurur kaynağı olan bir başka önemli konudur, ki kütüphanemizin yeni yapılanmasında bu eserlerin ayrı bir kütüphanede yer bulacağı müjdesi de müdür beyin açıklamalarında yer almıştır.

Öğretilerin ilk akla gelen merkezleri neden kütüphaneler değildir? Binlerce kitap orada bekler durur, her biri ayrı bir ilaç gibi, ta ki derman arayanlar gelip bir satırlarını okusunlar diye. Hatta meşhur Ürgüplü Eşekli Kütüphaneci’nin ibret dolu hikayesinde olduğu gibi (2011 basımı kitap, Fakir Baykurt Literatür Yayıncılık’tan temin edilebilir) okurların ayaklarına kadar kitap götürmeyi bile göze alan kütüphane çalışanları varken ülkemizde... O’nun duyduğu görev bilincinin bir benzeri ile Manisa’da hizmet veriyor kitapsaray ekibi, canla başla. Çocuklar için, yetişkinler için, eğitmenler için, engelliler için yapılan düzenlemeler takdire şayan. Öyle ki, diğer kısımlara ek olarak ilköğretim öncesi çocukların bile gelip anneleri ve kardeşleri ile vakit geçirebilecekleri şekilde düşünülmüş bir okuma salonları var. Alt kattaki Internet Salonu’nda çocuklar güvenli bir ortamda araştırmalarını, derslerini web üzerinden de yapabiliyor, çıktı alabiliyorlar. Multimedya salonunda ise eğitmenler randevulu olarak gelip öğrencilerine video ortamında film, belgesel vb izletebiliyorlar.

Kütüphaneler çocukluğumdan beri kutsaldır benim için. Çocukluğum Muradiye Camii Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi’nde geçti. Her gün okul çıkışında kütüphaneye gider derslerimi yapar, kitabımı okur, bahçesindeki çam ağaçlarının altında oyun oynar, sonra da eve giderdim. Kütüphane görevlisi Nevin ablamız bizi yetiştirdi, rehberlik etti. O gün bugün halen kütüphaneler en huzur bulduğum yerlerdir. Yine o eski günlerde Manisa Müzesi’nin bahçesine geçip aralarında saklambaç oynadığımız tarihi eserler de ayrı bir heyecandır. O nedenledir ki Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Arı, müzenin kitapsaray olma fikrinden bahsettiğinde bu ne kadar da muhteşem olur diye düşündüm.

Sayın Süleyman Yücearslan’ın davetiyle katıldığım bu güzel günde MEDAR ailesi ile olmak beni çok mutlu etti. Bu yıl sayın Valimizin katılımları ile okumanın öneminin bir kez daha altının çizildiği Kütüphane Haftası Etkinlikleri’nin de bu etkinlik ile kapanışı yapılmış oldu.

Dinimizin ilk emri olan “Oku” emri gereğince okuyabilmek, kavrayabilmek, idrak edebilmek için kütüphanelere, ilme, çocuklarımızın bu yolda yetişmesine çok büyük önem vermeliyiz.

Muhabbetle kalınız.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..