Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

21 Ocak '08

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kıyıda ve Teknede Balık Avı

Kıyıda ve Teknede Balık Avı
 

Herkes her mevsimde deniz kıyısından balık tutabilir. Bazı Avrupa ülkelerinde bu spor amatörce yapıldıkça bir izne bağlı değildir. Ancak tutulan balıklar satılamaz, bir ticari kazanç kaynağı olamaz. Tutulan bu balıkları ya yemek, ya da eşe dosta parasız dağıtmak gerekir. Yoksa bu iş bir meslek faaliyetine girdiğinden izne ve vergiye tabidir. Bu yasak, kabuklu deniz hayvanları için de geçerlidir. Gerçekten denizciler, denizde yaşayan her cins hayvana balık derler.

Sandal olmazsa, kıyıda gelgit hareketleri yoksa, hangi balıklar tutulabilir?

Tabii bu iş için limanlık yerlerden, kalabalık bölgelerden uzaklaşmak gerekir. Ayrıca suyun az çok derin olması da lazımdır. Lakin, İstanbul Boğazı gibi geçit noktalarında kıyıdan bol bol balık avlanabilir. Bu iş için, ortasında bir balık kafası takılmış, kepçeye benzer bir ağ kullanılabilir. Sular yüksek olduğu zaman (yurdumuzda gelgit olmasa da deniz suları, havanın lodos ya da poyraz oluşuna göre yükselir ya da alçalır) bu ağla karides ve yengeç avlanabilir. Boğaziçi' nde ve bazı yerlerde görülen, oltayla tutulması güç balıklar "çolum" adındaki dört köşeli ağ kepçesiyle yakalanır.

Kamışsız oltayla durgun sularda, kayaların kenarlarında balık avlanır. Yem olarak kurt ya da midye kullanılır.

Bir burundan, yalıyardan, kamışlı oltayla birçok balık avlanabilir. Bazı meraklı balıkçılar, ayaklarına uzun çizmeler giyerek kumluk kıyılarda, dalgaların kırıldığı yere kadar açılıp çok makbul bir balık olan levrek avlarlar. Fakat çok kaprisli olan bu balığı tutmak, gerçekten büyük ustalık gerektirir.

Bütün deniz balıkları, küçük de olsa, sandaldan daha iyi avlanır. Bu avlanma şekli iki türlüdür... Balıkçı ya demir atar ve oltasını sarkıtır ya da demirlemeden, akıntının veya rüzgarın etkisiyle akarak, sürüklenerek avlanır ki en verimli balık avı bu son şekildir. Çapari ile avlanılan istavrit, uskumru ve palamut, sandalı demirlemeden tutulan balıklardır.

Kaya levreği, mezgit, mercan, karagöz gibi balıkları avlarken birisinin kürekle hafif hafif dolaşması, balığı araması gerekir. Balıkçılar, "balığı tutturan, kürekçidir" derler.

Ton, torik, orkinos gibi büyük balıkları tutmak için açıklara gitmek lazımdır. Büyük balık avı için özel tekneler ve oltalar vardır. Lakin bu avlar genellikle profesyonel balıkçıların faaliyet alanlarına girer.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..