Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

15 Aralık '07

 
Kategori
Balıkçılık
 

Gelgit Bölgelerinde Neler Avlanır?

Gelgit Bölgelerinde Neler Avlanır?
 

Gelgit hareketi olan kıyılarda, sular çekildiği zaman, hele büyük gelgit sırasında, avlanmanın çok çekici ve eğlendirici yanları vardır. Üstelik yürüyerek yapılan bu balık avı için ne sandal gerekir, ne de olta.

Buralarda insan, elleriyle balık tutar. Kayaların üzerinden koparılarak toplanan denizkazının, midyenin ve buna benzer kabuklu yumuşakçaların çok lezzetli etleri vardır. Taşların altından, Avrupa' da eti çok beğenilen littorinalar çıkar. Yosunların altına saklanan yengeçleri bir kürekle ele geçirmek daha kolaydır ama, eğer eti pek makbul bir çağanoz, ya da kanı kırmızı değilse pek sevilmeyen bir yeşil yengeç ise, bu hareketli ve kavgacı hayvanları sırtlarından yakalayıp sepete atmak gerekir. Gelgit bölgesinde bazen, kovuğunu bir istakozla paylaşan magri de yakalanır. Haziran aylarında çok çirkin görünüşlü ama zararsız bir hayvan olan su örümceği de görülür buralarda. Bunlardan başka toplandıktan sonra kurutulan deniz yıldızları ve kafası gerçekten bir ata benzeyen denizatları çocukların çok rağbet gösterdikleri deniz hayvanlarıdır.

Sabırlı bir avcı bu bölgede, bir bel ya da kürekle kumların içerisinden venüsler, deniz minareleri çıkarır. Saklandığı deliğe tuz ekilince dışarı fırlayan denizçakılarını, ya da bir sabanla kumun içerisinden çıkarılan küçük kum yılanbalıklarını ve bufa balığı kurtçuklarını toplar. Balçığın içerisine saklanan paludomus, tarak gibi eti lezzetli yumuşakçaları, çamuru bir kaşıkla kazarak toplamak mümkündür. Ancak Avrupa' da, bu tür yumuşakça yetiştiren tarlalar bulunduğundan bu gibi yerlere girmemek ve yetiştirilen deniz ürünlerine dokunmamak gerekir.

Gelgit olan kıyılarda en eğlenceli olan, karides avıdır. Bunlardan çal karidesi denen tür, sığlık yerlerde kuma sürtülen yarım ay biçimindeki bir kepçeyle avlanır. Teke karidesi ya da pembe karides denen tür ise yosunların altından, kayaların, taşların arasından ya da su birikintilerinden toplanır. Gerçek karides avcıları çoğunlukla yarı bellerine kadar suya girerler ama, daha sığ sularda da bol miktarda karides çeşidi vardır.

Karides avlarken çıplak ayakla dolaşmak sakıncalıdır... Kumluk yerlerde yaşayan ve zehirli dikenleri bulunan trakonya balığı insanı soktuğu zaman, bazen hastanelik ettiği olur. Ayrıca kayalar, midye kabukları deriyi keser, denizşakayıkları ve deniz yıldızları kaşıntı yapar. İnsan çıplak ayakla bir torpil balığına basarsa, elektrik çarpmış gibi olur. Ancak bu balık pek ender görülür ve çarpması da tehlikeli değildir. Yurdumuzda ve Avrupa' da, kıyılarda gerçekten tehlikeli balıklara ve deniz hayvanlarına raslanmaz.

Lakin zehirli dikenleri bulunan trakonya ile iskorpit balığını elle asla tutmamak menfaat icabıdır... Bu balıklar soktuğu zaman insanın vücudu hem çok ağrır, hem de şişer ve şiddetli zehirlenme belirtileri görülür. Bu aşamada hemen doktor müdahalesi gereklidir.

Midye ve istiridye tarlaları işte bu gelgit bölgesindeki kıyılarda, suların çekildiği yerlerde kuruludur. Midyeler, belirli bir şekilde kuma çakılmış ve çitler oluşturan kazıkların üzerine yapışırlar.

Avrupa kıyılarındaki gelgit yüzünden suların çekilerek bir süre boş bıraktığı bölgeler devlet malı olduğu için midye ve istiridye tarlalarını devlet isteyene kiralar. Bu tarlaların dışındaki yerlerde bulunan midye ve istiridyeler, onları toplayana aittir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..