Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Koç Allianz Fotoğraf Yarışması ödülleri verildi

Koç Allianz Fotoğraf Yarışması ödülleri verildi
 

!5. Koç Allianz Fotoğraf yarışması ödül töreni ödül kazananlar ve jüri üyeleri ezgi umut


Festivalleri en iyi yansıtan kareler ödüllerini aldı dün akşam İstanbul'da.

Koç Allianz Oditoryumu'nda 18 Kasım 2008 akşamı, 15. Koç Allianz Fotoğraf Yarışması'nda dereceye giren fotoğraf tutkunları ödülleri kavuştular. Sergilenmeye değer görülen 25 fotoğrafın duvarlarını süslediği geniş fuayede sergi açılışı ve kokteyl ile başladı ödül töreni gecesi.

15. Koç Allianz Fotoğraf yarışmasının teması "festival" idi. "Festivallerde coşkuyla geçen renkli anlar" olarak tanımlanan yarışmaya, ulusal ve uluslararası sanat festivallerinden yerel festivallere kadar, geniş bir yelpazede Türkiye'nin dört bir yanından toplam ikibinin üzerinde fotoğraf gönderilmiş.

Festival fotoğrafları sergisi 22 Kasım- 5 Aralık tarihleri arasında Koç Allianz Fotoğrafevi Galerisinde fotoğseverleri bekliyor olacak.

Jüri üyeleri fotoğraf sanatçısı Arif Aşçı, fotoğraf sanatçısı Atilla Durak, fotoğraf sanatçısı Gülnur Sözmen, Koç Allianz Fotoğrafevi Yöneticisi Hasan Şenyüksel, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Kamil Fırat , Sabancı Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Murat Germen ve Koç Allianz Genel Müdürü George Sartorel olan yarışma, siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki dalda gerçekleştirildi.

Yarışmanın siyah-beyaz daldaki birinciliğine Abdurrahman Antakyalı(Ankara) layık görülürken, Haluk Sargın (Ankara) ve Feyyaz Çetinel (Balıkesir) mansiyon ödülü aldılar.

Renkli dalda birinci Selim Uçar (İzmir) olurken Mehmet Çakır (Denizli) ve Ömer Yağlıdere (Siirt) mansiyon kazandılar.

Geceye katılanlar öncelikle sergilenen fotoğraflarla dikkatle ilgilendiler. Fotoğrafları sergilenmeyenler, sergilenmeye değer bulunanlar ile kendi eserleri arasındaki farkı görmeye çalışıyorlardı büyük olasılıkla. Birbirinden anlamlı ve güzel fotoğraflarla ülkemizdeki birbirinden ilginç festivalleriyle de tanışmış oluyorduk.

Kokteyl sırasında fotoğrafçı ve belgeselci bir dost, Metin Avdaç ile uzun bir söyleşi yapma olnağını bulmak da benim için sevindirici oldu. Metin Avdaç'ın son belgeseli kurgu aşamasındaymış. Öyle bir sohbet ki taa Metin kardeşimizin bebek olduğu 1963'lerdeki Anadolu'ya Batmanlara kadar uzanan, hoş nostaljik ve müzik dolu ... Bu üçüncü belgeseli oluyor. Aslında kendisi fotoğrafa gönül vermiş bir sanatçımız.

Sergilenmeye değer görülen fotoğrafıyla birlikte ben de birkaç hatıralığını çektim Metin Avdaç'ın.

Benim "şipşaklarla" çektiğim bir kaç kutlama gecesi fotoğrafını da ekliyorum bloğuma. Neden "şipşaklar" dediğimi yarışmada ödül alan fotoğrafseverlerin özgeçmişini aşağıdaki satırlarımda okuyunca anlayacaksınız, bir de dayanamadı gördüğü fotoğraf sergisine ve makinelerimden birisi oracıkta diğeri de evde kendini kendilerini imha ettiler. Bu denli kıskanç, bencil makinelere şipşaklar denmez de ne denir!

Festivalleri,sevmemin yanı sıra, insanların kaynaşması ve kültürlerin tanıtılması bakımından müthiş fırsatlar olarak görüyorum. Bu tür yarışmaların da bu kaynaşmayı pekiştirici etki yapması nedeni ile önemli olduğunu düşünüyorum. Fuayede festival fotoğrafları arasında gezinirken varlığından habersiz olduğum nice festivaller görüp mutlandım desem. Hemen hayalimden yolculuk rotalarını çizmeye başladım.

Daha sonra fuayeden, oditoryuma geçiliyor.

Koç Allianz Satış ve Pazarlama Direktörü Arif Aytekin konuklara, acentelere teşekkür ederek, ülkemizin kültür sanat alanına katkı sağlayacak projelere destek olmaktan büyük gurur duyduklarını, amaçlarının hem Türkiye'yi güzel projelerle buluşturmak, hem de amatör ve profesyonel sanatçılarımızın yanında yer alarak onları teşvik etmek olduğunu, Türkiye'de fotoğraf sanatının gelişimesine katkıda bulunmak için başlattıkları Koç Allianz Fotoğraf Yarışmasının bugün 15. yaşında olması nedeni ile heyecanlı ve mutlu olduklarını belirtti.

"Temamız da bu sevince yakışır nitelikte. Yarışmacılarımızdan fotoğraflarında festivallerin rengini ve coşkusunu yansıtmalarını istedik. Karşımıza birbirinden güzel çok güzel kareler geldi. İnanın seçim yapmak bir o kadar zordu." diyerek Koç Allianz ailesi adına jüri üyelerine ve yarışmaya ilgi gösterenlere yürekten teşekkür ederek ve hayatımızın her gününün festival neşesi ile geçmesini dileyerek tamamladı konuşmasını.

Türkiye Fotoğraf Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Taras yıllardır fotoğraf severleri destekleyen ve fotoğraf sanatının gelişmesine katkıda bulunan destekleri için ve 15. yılını dolduran fotoğraf yarışması nedeni ile Koç Allianz ailesine sunduğu plaket, Koç Allianz yönetim kurulu üyesi Kemal Olgaç tarafından alındı.

Dereceye giren Selim Uçar,Mehmet Çakır, Feyyaz Çetinel sağlık problemleri nedeni ile geceye katılamadılar.

Siyah-beyaz dalda mansiyona layık görülen Haluk Sargın 'ın ödülünü Federasyon Başkanı Özcan Taras verdi.

1958 yılında Ankara'da doğan Haluk sargın ODTÜ Kimya Bölümü mezunu, 1998 yılından itibaren fotoğraf sanatı ile ilgili çalışmalarına yoğunlaşmış. Hilmi Uysal ile "Yaşama Tutunmak" adlı fotoğraf sergisini açan Sargın 2004 yılında "Antik Ankara" adlı fotoğraf ağırlıklı bir tarih arkeoloji kitabını ve 2006 da "Yaşayan Eski Ankara Evleri" adlı fotoğraf kitabını yayınlıyor.

Renkli dalda mansiyona layık görülen doktor Ömer Yağlıdere de görevi nedeni ile katılamamış. Ödülü oğlu Deniz Erdem Yağlıdere aldı. İnsan kaynakları direktörü Hakan Ayeri'den.

1961 Giresun doğumlu olan Ömer Yağlıdere kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Bursa Fotoğraf derneği ve Gülhane Fotoğraf Kulübü üyesi, Giresun Fotoğraf Kulübü üyesi ve yurt içi ve yurt dışında açtığı 5 kişisel sergisi ve 10 tanesi uluslararası olmak üzere toplam 60 ödülü bulunuyor.

Renkli dalda Mehmet Çakır adına ödülü bir yakını alıyor.

1950 de Denizli' de doğan Mehmet Çakır 1970 de meslek olarak seçtiği fotoğrafçılığa 2002 yılına kadar devam ediyor. 2003 de "Mehmet Çakır Fotoğrafevi" ni açan sanatçı halen kurucuları arasında yer aldığı Denizli Fotoğraf Sanatçıları derneğinin yönetim kurulu üyeliğini sürdürüyor. 2004 yılından beri arkeoloji fotoğrafçılığı ile ilgileniyor.Çakır'ın ulusal ve uluslararası yarışmalardan pek çok ödülü var.

Renkli dalda birincilik alan Selim Çam adına yakını ödülü Genel Müdür Yardımcısı Ömür Şengül' den alıyor.

Erzurum doğumlu olan Selim Çam 1996 yılında Atatürk Üniversitesi Makina Mühendisliğinden mezun olmuş. Fotoğrafla ilgisi orta okul yıllarında başlayan Çam 2001 yılından itibaren çalışmalarını Nushet Nurdan Eren ile sürdürüyor. Özellikle doğa ve mimari fotoğrafları çekiyor. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda pek çok ödül alan Çam, İzmir Doğa Fotoğrafçıları üyesi.

Siyah-beyaz dalda birincilik ödülü kazanan Abdurrahman Antakyalı yönetim kurulu üyesi Kemal Olgaç' dan alıyor ödülünü.

1968 İskenderun doğumlu Abdurrahman Antakyalı, Gazi Üniversitesi Basın Yayın Okulu Gazetecilik Halkla İlişkiler Bölümü mezunu. 1989 da Anadolu Ajansı' nda foto muhabiri olarak çalışmaya başlayan Antakyalı, 1999-2003 yılları arasında Foto Muhabirleri Derneği Başkanlığı görevini yürütmüş. Şu an Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü olan Antakyalı'nın haber fotoğrafçılığı dalında çok sayıda ödülü bulunuyor.


Toplu fotoğraf çekiminden sonra, Engin Gürkey yönetiminde perküsyonda Hüseyin Kayaroğlu, Türker Çolak, trompette Tevfik Kulak, saksafon/ klarnette Göksun Çavdar, trombonda Hasan Gözetlik, tubada Kemal Oksal, kemanda Nuray Dinleyen key-boardda Orçun Çanaklı ve vokalde Deniz Demirtaş' tan oluşan
Nabız Grubu'nun eşliğinde, solist Suzan Kardeş' ten güzelim Balkan türkülerini dinledikten sonra, yüreğimiz kıpır kıpır ayrılıyoruz geceden.

Gece için üzüldüğüm tek nokta, tören öncesinden kimin hangi ödülü aldığını bilemeyişimden, ödüllü
sanatçılarla konuşma olanağını kaçırmış olmam.

Bakalım 2009 daki 16. Koç Allianz Fotoğraf Yarışması' nın konusu ne olacak? Yarışmaya katılan kadın fotoğrafçı sayısı artacak mı? Ödüle ve sergilenmeye değer fotoğraflar arasında kadın sanatçılarımız daha fazla olabilecekler mi? Yeni şipşaklarımla katılsam şansım olur mu dersiniz?

ezgi umut 18 11 2008 Üsküdar


Kaynak: Nabız Grubu Sanatçılarının adları davetiyeden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..