Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

Kolsuz Agop

Kolsuz Agop
 

Prof. Dr. Agop Kotoğyan


1939 yılında İstanbul’da doğan, İlk, orta ve lise öğrenimlerini yine İstanbul’da tamamlayan, 1957 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne giren Agop Kotoğyan, 1963 yılında aynı fakülteden mezun oldu. Kadro bulunmaması nedeniyle 1963-1964 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğinde volonter olarak çalıştı. 1964 yılında ise, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsünün ilk asistanı olarak kadroya geçti. Prof. Dr. Agop Kotoğyan 500’ün üzerinde uluslararası ve ulusal tıbbi yayınlarda bilimsel makalesi bulunmaktaydı; yayınları daha çok deri ve zührevi hastalıkları, deri kanseri, malign melanom, immünoloji, kriyoterapi gibi konuları içeriyordu. Meslektaşlarıyla birlikte 6 tıbbi kitap yayınladı. Almanca ve İngilizce bilen Prof. Dr. Agop Kotoğyan evli ve iki çocuk sahibi idi. 21 Ekim 2004’te İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı başkanı iken emekli oldu. O tarihten geçtiğimiz aylara kadar özel muayenehanesinde hasta bakıyordu.

Ülkemizde cilt sorunu olup ta Kolsuz Agopu tanımayan veya duymayan yoktur. Eşim de cilt sorunları nedeni ile kendisine muayene olmuştu. Oğlum ise onun yetiştirdiği Yedikule Surp Pırgiç Ermeni hastanesinde cilt doktoru Serkis Barış’a muayene olmuştu.

Duayen gazeteci Uğur Dündar 1 Eylül 2017 tarihli köşesinde usta doktor Kolsuz Agop’u şu cümlelerle anlatmıştı; Hastalarının “Kolsuz Agop” olarak tanıdıkları Prof. Dr. Agop Kotoğyan, 1938 yılında İstanbul’a göç ederek Samatya’ya yerleşen yoksul bir ailenin ilk çocuğuydu. Bu nedenle daha ilkokulda okurken, Samatyalı büyüklerine ait bir gümüş atölyesinde çalışmaya başlamıştı. Sıcak, çok sıcak bir yaz günü, gümüş kalıpları plaka haline getirmek için kullanılan presin silindiri önce iş önlüğünü, ardından da kolunu kapmış, el ve kolu, ta omzuna kadar presin altında ezilerek un ufak olmuştu. Hastaneye götürüldüğünde doktorlar, “Bu çocuk yaşamaz” derler. Ameliyat olur, günlerce komada kalır ve bir gün gözlerini açıp hayata yeniden merhaba der. Kaderin cilvesi, hayata yeniden tutunduğu yer yine Cerrahpaşa Hastanesi’dir.

Doğduğu Samatya semtini diğer adı Kocamustafapaşa’yla seven, “Doğma büyüme Paşalıyım” diye övünen Cildiyeci Prof. Doktor Agop Kotoğyan; aslında azmin, direncin, ölümlerin eşiğinden dönüp hayata sıkı sıkı sarılmanın simgesi, yaşayan bir efsane. O, Türkiye’de cinsel yolla bulaşan hastalıklar kürsüsünü ilk kuran, çeşitli bilim dallarında bölüm başkanlığı yapan, yeni buluşlarla çığır açmış, ibret alınacak yaşam öyküsüne sahip.

Ulus devletimizin aslı unsurlarından uzun uzadıya bahsetmeyeceğim ama farklı etnik yapıdan vatandaşlarımız zenginliğimizdir sözü ile Ülkemizin yetiştirdiği en önemli dermatologlardan biri olan Prof. Dr. Agop Kotoğyan’ı nam-ı diğer “Kolsuz Agop’u” kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğumu belirtmek istiyorum.

Asdvads hokin lusavore.

Toprağı bol olsun

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..