Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

KONSANTRE OLAMIYORUM!

Konsantre olmak bir işe odaklanmayı gerektirir. Yani o işi yapabilmek için kendini o işe adamayı ve o işe yoğunlaşmayı tanımlamak için kullanılır. Pek çok defa kendim de dâhil olmak üzere bir konuya başlarken hep zorluklar yaşarım. Çünkü bir işe başlamayı istemek ayrı bir konudur. O işi yapmak ayrı bir konudur. Kimileri karar vermek başlamanın yarısıdır derler. Bu kısmen doğru olsa da aslında tam olarak doğru değildir. Çünkü nasıl bir istekte bulunduğun ve bu isteğinde ne kadar kararlı olduğun konusu bu aşamada devreye girer ki bence buradaki anahtar yaklaşım senin kararlılığındır.
 
Bir şeyi temenni olarak isteyebilirsin. Ama bu olsa da olur olmasa da olur yaklaşımıdır. Ama bir şeyi kararlılıkla istiyorsan onun için kafanda bir yoğunlaşmış bir istek canlandırmalısın.
 
Eğer bu yoğunlaşmış isteği canlandırabilirsen bu sen de bir kararlılık oluşturacaktır. Kararlı olmadığın hiçbir konuyu tam olarak istiyor sayılmazsın. Olsa da olur olmasa da olur dediğin hiçbir konuda adım atman kolay olmaz. Şunu bilmelisin! Adım atabilmek için istemen ve kararlı olman gerekir. Hayırlısı olsun, ya da –meli, -malı gibi gereklilik bildiren cümleler kurduğun bir işe asla zamanında başlayamazsın. Çünkü o işi sahiplenecek kadar bir içsel motivasyonun yoktur.
 
Öyleyse buraya kadar ki adımları toparlayalım. İlk başta bir işe başlayabilmenin birinci kuralı kararlılıktır. Bu ise istekli ve motivasyonunun yüksek olmasına bağlıdır. Peki, kendine şunu sorabilirsin. Ben yeterince istekli olamıyorum. Konsantre olamıyorum ne yapmalıyım?
 
Bunun bazı nedenleri olabilir. Ya nereden başlayacağını bilmiyorsundur. Ya neden başlaman gerektiğini bilmiyorsundur? Ya o işe başladığında neler kazanacağını bilmiyorsundur. Ya da başlayacağın iş ile ilgili yeterince bilgiye sahip değilsindir. Bu olasılıklara zaman bulamama, öncelik sırasına koymama, aciliyet durumu gibi pek çok neden de ilave edilebilir.
 
Şimdi söyleyeceklerimi lütfen dikkatlice özümsemeye çalış lütfen! Öncelikle hayatında başlaman gereken bir şey/bir iş/bir proje varsa bu ne olursa olsun ertelememelisin. Kafanda böyle bir gereklilik duymaya başladıysan bilmelisin ki bu vakit geçtikçe seni daha da sıkıştıracak çünkü. Bu yüzden şu erteleme alışkanlığını öncelikle terk etmelisin.
 
İkinci olarak; kafanda seni harekete geçmen konusunda cümleler duymaya başladıysan o halde harekete geçmen gereken konuda bilgi toplamaya başlamalısın. Çünkü bilgi senin kendi kendine çelme takmanın önüne geçecektir. Süreç ilerledikçe o bilgiler sayesinde kararsızlıklarını yeneceksin. O araştırmış ve öğrenmiş olduğun bilgiler sayesinde kendini harekete geçirmek adına motive edeceksin. Bu bilgiler ile doğru kararlar ve adımlar atmış olacaksın. Bilgi, seni kararsızlığından kurtaracak en güçlü silahların başında gelir.
 
Bilgiyi kullanmaya başladıkça seni harekete geçirecek ve daha disiplinli hareket etmene yardımcı olacak içsel motivasyonu kazanacaksın. Kafanda aldığın kararı uygulamaya başladıkça kendini rahatlamış hissedeceksin. Bu rahatlama ve içsel huzur sayesinde daha üretici işler ortaya koyacaksın.
Şimdi şu paradigma senin kendi yaşamında bir kurala dönüşmelidir.
 
Asla erteleme ve bilgiden uzaklaşma. Bu ikisini düzenli bir hale getirdiğinde diğer bütün adımlar bunu takip edecektir. Konsantrasyon denilen şey işe odaklanmayla ilgilidir ki bunun temel yapısında da bilgi, kararlılık, motivasyon, iç disiplin vardır. Ben bir iş konusunda karar verdiğimde bu adımları otomatik olarak büyük bir istekle, disiplinle yapmam gerektiğini biliyorum. Bir defa kendine bu bakış açısını sürekli hatırlatman gerekli. Bir işe başlaman gerekiyorsa başlarsın. Bunun bahanesi ve ertelemesi olamaz. Bütün bahanelerini artık çöpe atmalısın. Yapman gerekeni yapmalısın. Sadece yapmalısın!
 
Konsantre olabilmen için emek sarf etmelisin. Üzerinde kafa yormalısın. Vazgeçmemelisin. Bilgiye hâkim olmalısın. Disiplinli olmalısın. Motivasyonunu dışarıdan gelen haberlere göre bozmamalısın. Bilmelisin ki işi yarım bıraktığında kendine olan saygını da yarım bırakmış olacaksın. Kendine olan saygını yarım bırakman demek senin bundan sonraki başka durumlar karşısında özgüvenini de yitirmen anlamına gelir. Çünkü bir işe başlayamamak ya da başladığın işi çeşitli nedenlerle bitirememen, senin kendine olan güvenini de yitirmene sebep olacaktır.
 
Hayat kısa ve daha yapman gereken çok iş var. Erteleme ve hemen başla! Sen disiplinli olduğun sürece kararlılık ve konsantrasyon kendiliğinden gelecektir.
 
Yazan: Selçuk Arıcı (Uzman Klinik Psikolog-İnsan Kaynakları Danışmanı-Yazar)
Makale Tarihi: 03 Nisan 2021
Yazı hakkında: Kaynak ve yazar belirterek yazıyı kullanabilirsiniz
İletişim:selcukarici@gmail.com
 
 
 
Toplam blog
: 31
: 891
Kayıt tarihi
: 29.01.14
 
 

Yaklaşık 20 yıldır iş hayatında.Halen klinik psikolog ve eğitmen olarak çalışmakta.Ulusal gazete,..