Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NASIL MOTİVE OLURUM?

Neyi başarmak istiyorsan iste, içsel bir motivasyona sahip olmalısın. Motive olmanın şartı ise mutluluk aslında. Yani mutlu olduğun da motivasyonun da yüksek olacak. Ama bundan da önemlisi başarı isteğin olmalı.  Önüne bir hedef koyduğunda o hedefi neden geçmek istediğini bilmelisin. Ama bu bilme öylesine bir bilme değil. Geçmek istediğin hedefin her ayrıntısını bilmelisin ve onun için çalışmalısın. Egzersiz yapmadığın hiçbir konuda öğrendiklerini pekiştiremezsin. Üzerine yeni şeyler koyamazsın. Bilgi güçtür ve sen geçmek istediğin hedefe ait detay bilgilere sahipsen onu geçebilirsin. 
 
Motivasyon ise sen ilerledikçe artan bir ateştir. Sen hedeflerini birer birer geçtikçe kazanmaya bir adım daha yaklaşırsın ve içindeki o ateş daha da körüklenir. Sen azminden kaybettikçe de o ateşin azaldığını ve motivasyonunun düştüğünü görürsün. Bu yüzden ilerlediğin bir yol varsa o yolun sonunda ulaşacağın her neyse ona inanmalısın. Onun senin için iyi olduğuna da inanmalısın. Ancak bu sayede bir zafere giden yolda motivasyonun iniş çıkış gösterse de kararlılık gösterirsin.
 
Motive olmanın ilk kuralı inançtır. İnanç bir hardır ve ateşi tutuşturur. Sen harlandıkça o ateşi diri tutarsın ve bu senin bundan sonraki yolculuğunda yakıtın haline gelir. Kendini bir konuda motive etmek istiyorsan hedefine odaklanmalı ve çıktığın yola inanmalısın. İnancın sürdüğü sürece motivasyonun da artarak sana bu yolculuğunda eşlik edecektir.
 
Bazen hayatta kalmak için motivasyon sahibi olmalıyız. Bazen insanlara umut olmak için. Bazen de yapılması gerekenleri yapmak ve başka insanların da seni örnek alması için motivasyonunu diri tutmalısın. Çünkü senin kendin için çıktığın yol sandığın her şey belki de başka insanların da sonunu dört gözle beklediği bir yol olabilir. Bu yüzden senin motivasyonun sadece kendin için değil, başka insanlara da ilham ve umut kaynağı olmalıdır. 
 
Motivasyon bir yakıttır. Bu yakıtı yakmak ve sürekli harlanarak yanmasını sağlamak hedeflerin konusunda gerekli adımlar attığında gerçekleşecektir. Sen oturduğun yerde motive olamazsın. Motivasyon ancak sen harekete geçtiğinde o motorları ateşleyecektir. Oturduğun yerde yakabileceğin tek ateş çakmaktır. Onun da gazı bitince yine yakamazsın!
 
Öyleyse hayatın sana verdiği imkanları düşün! Bu hayat yolculuğunda motive olamıyorsan sen dünyadaki akışa gözlerini kapatmışsın demektir. Dünyadaki çabanın farkına var. Senin o kahvaltıda her sabah yediğin balın bir hikayesi vardır. Binlerce arının o balı üretmek için yoğun bir çabası vardır. Eğer sen o balı sadece yiyip yatarsan kilo alırsın. Ama o balı yedikten sonra kendini harekete geçirirsen bu defa o bal sana şifa olur. Senin hareket enerjini sağlayan bir yakıt olur. Motivasyon da bunun gibidir. Yattığın yerden motivasyon olmaz. Motive olmak istiyorsan şu anda bulunduğun yerden ayağa kalkmalısın. Neyi yapmak istiyorsan da onu yapmalısın. Just do it! Sadece yap!
 
Çünkü ertelediğin hiç bir şey gerçekleşmeyecek. Bulunduğun yerde hareketsiz şekilde kurduğun hiçbir hayal, düşünce, proje gerçekleşmeyecek. Senin bütün ideallerini gerçekleştirmek için yapman gereken şey bunların gerçekleşeceğine olan inancından başkası değil. Ama bu inancı ancak harekete geçerek ateşleyebilirsin. Ancak bir şeyler başardığında, adım adım ilerlemeye başladığında yola çıktığını ve artık harekete geçtiğini anlayacaksın. Ancak yola çıktığını anladığında çıktığın yolun gerçekleşebileceğine inanacaksın. Sen ilerledikçe de hedeflerini birer birer tamamladıkça içsel motivasyonun harlanarak seni bitiş noktasına taşıyacak. 
 
Bir şeyler başarmanın verdiği hazzı hatırla! Okulda, işyerinde başarılı olduğun zamanları düşün. O zaman ki motivasyonunu hatırla. Pek muhtemeldir ki geçmişte elde ettiğin hiçbir başarıyı öyle tesadüfen kazanmadın. Aksine çabaladın. Sen çabaladıkça motivasyonun da arttı. Motivasyonun arttıkça da özgüvenin arttı. Aslında her şey bir birini ne de güzel tamamlıyor bu hayatta.
 
Motive mi olmak istiyorsun? O halde önüne başarman gereken bir hedef koy ve bir akıllı füze gibi hedefine kilitlen. Aklına, fikrine başka hiçbir şey getirme. Sadece hedefine kilitlen ve konsantre ol. Dış dünyadan gelen büyün olumsuz uyaranlara karşı kör, sağır ve dilsiz ol bir süre. Çünkü sen başardığında seni olumsuzluğa sevk edecek ne kadar ses varsa hepsinin sesinin kesildiğini göreceksin.
Amacını kendin ve insanlık için güzel bir amaç olarak belirle. Şunu bilmelisin ki sen sadece kendin için yaşamıyorsun. Kendin için başarılı olduğun şeylerden sonra zirvede bile olsan içinde bulunduğun yalnızlığı hatırla.
 
Belki de yapman gereken bazen zirveye ulaşmak ta değil. Sen elinden geleni yapmalısın bu hayatta. Denemeden başarının ne olduğunu bilemezsin çünkü. Bazen başarı sandığın şeylerin sonuca ulaştığında karşına çıkacağını sanırsın. Ama aslında gerçek başarı senin bir konuda gösterdiğin azimdir. Bir konuda gösterdiğin cesarettir. Sonucu da güzel olduğunda güzel olabilir. Ama bu hayat yolculuğunda senin kendinle ilgili öğrenmen gerekenleri öğrenmen de bu hayat yolculuğundaki başarılardan birisidir.
 
Kendini tanı ve kendi çıktığın yolda öğrenmek gereken şeyler olduğunu asla unutma. Motivasyonunu yüksek tutmalısın! Eğer motivasyonunun kaybolmasını, yıkılmasını istemiyorsan hedeflerini sıradan yol hikâyelerinden sıyırmalısın. Çünkü önünde kocaman bir hayat yolculuğu var ve bu hayat yolculuğunun da bir amacı var. Belki bu uzun yolculukta girdiğin patika yollarda motivasyona ihtiyacın olduğunu sanabilirsin.
 
Sadece elde ettiğin anlık başarılar için motivasyonun gerekliliğine inanabilirsin. Ama aslında hayatının tümü için gereklidir motivasyon. Bazı patika yollardaki tökezlemelerin asıl motivasyonunu asla kaybettirmesin. Bu yüzden kendine öyle bir yaşam hedefi belirle ki o motivasyon ateşin asla sönmesin. Hep diri kalsın!
 
 
Yazan: Selçuk Arıcı (Uzman Klinik Psikolog-İnsan Kaynakları Danışmanı-Yazar)
Makale Tarihi: 03 Nisan 2021
Yazı hakkında: Kaynak ve yazar belirterek yazıyı kullanabilirsiniz
İletişim: selcukarici@gmail.com
 
Toplam blog
: 31
: 891
Kayıt tarihi
: 29.01.14
 
 

Yaklaşık 20 yıldır iş hayatında.Halen klinik psikolog ve eğitmen olarak çalışmakta.Ulusal gazete,..